Vyberáte nový gauč? Kožené sedačky už nie sú nedosiahnuteľné

Sedačka je srdcom obývacej miestnosti. Jej výber preto rozhodne nemôžete podceniť. Ako si teda zvoliť tú pravú, aby sa vám od toľkých možností nezakrútila hlava? 

 

 

Kožená sedacia súprava je ozdobou každého interiéru. Nenápadne poukáže na skvelý vkus pána domu, je nadčasová a pri dodržiavaní niekoľkých málo zásad vyzerá dobre aj po rokoch používania. Sedačky z kože navyše postupom času získavajú originálnu patinu, ktorá im dodáva na jedinečnosti. Objavte všetky dôvody, prečo do tohto luxusného kusu nábytku investovať, zoznámte sa s jeho výhodami a naučte sa kožené sedačky správne ošetrovať.

 

Sedačka z kože vs. látková sedačka: Ako vyberať?

Výber materiálu je pri nákupe sedacej súpravy kľúčový. Mal by byť ľahký na údržbu, mať dlhú životnosť a tiež by mal vyzerať dobre.

 

Najbežnejšou možnosťou je látkový poťah. Na výber máte viacero druhov s rôznymi stupňami kvality a so špeciálnymi úpravami (napr. umývateľný alebo teflónový povrch). Látkové sedačky sa väčšinou vyznačujú nižšou cenou ako kvalitné kožené sedačky a širokou škálou farebných variant. Nevýhodou je však nižšia životnosť. Látka je náchylnejšia k tvorbe škvŕn a navyše absorbuje vlhkosť vrátane potu, čo po čase môže spôsobovať nepríjemný zápach. Problémom pri niektorých typoch látkových poťahov môže byť tiež nestálosť farieb.

 

Kožené sedačky oproti tomu vydržia aj náročnú prevádzku v domácnostiach, kde sú deti či domáci miláčikovia. Skvele sa hodia aj pre alergikov, pretože v sedačkách z kože sa nedržia parazity, ako napríklad roztoče. Neprepúšťajú totiž prach, pot a ďalšie nečistoty do vnútorného čalúnenia. Kvalitná koža je navyše veľmi príjemná na dotyk – v zime hreje a v lete príjemne chladí.

 

Vedeli ste, že často opakované tvrdenie, že v horúcich dňoch sa na vás kožená sedačka nepríjemne lepí, je len povera? Ak si vyberiete kvalitnú koženú sedaciu súpravu, môžete si byť istí tým, že sa vám na nej bude sedieť dobre aj v tých najväčších horúčavách. Poťahový materiál z prírodnej kože totiž dýcha, izoluje telesnú teplotu a je nepriľnavý.

 

Najväčšou nevýhodou tak je, že kožené sedačky sú väčšinou drahšie ako tie látkové, no zďaleka nie sú finančne nedostupné pre bežného spotrebiteľa. Koža je veľmi odolný materiál, vďaka čomu vám sedačka bude slúžiť oveľa dlhšie ako textilná – bežne aj viac ako 20 rokov bez zmeny vzhľadu. S koženou sedačkou preto v konečnom dôsledku ušetríte – keďže sa neničí, nebudete ju musieť po pár rokoch vymeniť.

 

Kožená sedačka je srdcom obývačky.

 

Výber kožené sedačky môže byť veda

Kožené sedačky sú najčastejšie vyrobené z hovädzej kože, občas sa používa aj teľacia či byvolia. Než z nej však vznikne materiál, ktorý je vhodný pre poťah sedačiek, musí prejsť mnohými úpravami. A práve tie rozhodujú o jej konečnej kvalite. Výrobný proces je totiž jedným z faktorov, ktorý má veľký vplyv na životnosť koženého nábytku.

 

Lacné kožené sedačky bývajú niekedy vyrobené z takzvanej štiepky, ktorá vzniká štiepaním kože. Sú potom síce cenovo dostupnejšie a lepšie sa udržujú, ale ani zďaleka neposkytujú taký komfort ako naozaj dobrá koža. Pred nákupom sa preto oplatí premyslieť, akú kvalitu očakávate a koľko ste ochotní za ňu zaplatiť.

 

Ako ošetrovať kožené sedačky? Je to hračka

Gauč s koženým poťahom nielen, že dodá každému priestoru nádych kvality, luxusu a elegancie, koža je tiež ľahká na údržbu a čistenie. To však neznamená, že starostlivosť môžete zanedbávať. O sedačku z kože sa starajte pravidelne a používajte vhodné produkty. Pre zachovanie pekného vzhľadu je dobré sedačku minimálne dvakrát do roka ošetriť špeciálnym ošetrujúcim prípravkom na kožu. Ak neviete, akú značku starostlivosti zvoliť, poraďte sa priamo s výrobcom nábytku.

 

Dôležitá je aj pravidelná impregnácia (každých 6–12 mesiacov), ktorá koženú sedačku ošetrí, hydratuje a ochráni. Impregnovaná koža do seba nevpíja pot, je priedušná a škvrny z nej stačí odstrániť navlhčenou handričkou.

 

Nemenej dôležité je aj prostredie, do ktorého sedačku plánujete umiestniť. Optimálna teplota miestnosti je medzi 15 a 30 °C, vlhkosť vzduchu by sa mala pohybovať okolo 40 až 70 %. Kožená sedačka by nikdy nemala byť dlhodobo vystavená priamym slnečným lúčom. Vhodné nie je ani umiestnenie v blízkosti tepelného zdroja.

 

Tip: Pri zariaďovaní obývačky nezabúdajte na správne doplnkové osvetlenie.

 

Kožená sedacia súprava v obývačke.

 

Zložiť, rozložiť a opäť zložiť

Materiál však nie je tým jediným, čo je pri kúpe sedačky nutné premyslieť. Je tiež potrebné sa na sedačky pozrieť z hľadiska funkčnosti. K základom patrí jednoznačne možnosť rozloženia, jej polohovateľnosť, variabilita jednotlivých dielov a samozrejme aj veľkosť prípadného úložného priestoru či jeho dostupnosť. Ovládanie všetkých dostupných funkcií by malo byť skutočne jednoduché, takže rozložiť určitý diel by malo trvať len pár sekúnd. Pri kontrole možnosti opätovného rozkladania si všimnite aj konštrukciu sedačky. Hoci je väčšinou skrytá, je azda tou najdôležitejšou časťou, veď určuje, ako dlho vám bude sedačka slúžiť. Mnoho konštrukcií je z dreva alebo drevotriesky, rozkladací mechanizmus býva niekedy aj kovový. Skutočne dlhú životnosť má drevený masív z odolných druhov dreva – buk, dub, jaseň – na konštrukciu sa pred kúpou určite opýtajte.

 

Foto: Bigstockphoto, Pexels

Zdroj: Sedačky Phase

  • Zdieľať

Načítám...