Ako správne osvetliť obývaciu izbu, aby ste sa v nej cítili dobre? Nezabúdajte na doplnkové osvetlenie

V obývacej izbe nestačí len jedno centrálne svetlo, ktoré vám zaistí, aby ste po ceste na sedačku o niečo nezakopli alebo si nenarazili holeň o odkladací stolík. Potrebujete aj svetlo za televíziu, ktoré obmedzí bolesť očí pri dlhodobom sledovaní obľúbených filmov a programov, ale aj doplnkové a dekoračné svetlá, ktoré sa postarajú o navodenie správnej atmosféry. Svetlá voľte vždy tak, aby ladili s celkovým štýlom miestnosti. Ak chcete, aby k sebe všetky svetlá pasovali, vyberajte svetelné sústavy, ktoré sú zložené z dvoch, troch aj viac svietidiel v rovnakom dizajne.

 

 

LED žiarovky vedú

Ak obývačku ešte len plánujete, rozmyslite si dobre rozmiestnenie všetkého nábytku a navrhnite podľa neho elektroinštaláciu. Vyhnete sa tak následným káblom rozťahaným všade po zemi. Na navodenie inej nálady však postačí aj niekoľko lampičiek s rôznymi farebnými tienidlami alebo rôznofarebným svetlom. V dnešnej dobe je najlepšie do všetkých svietidiel voliť LED žiarovky, ktoré majú veľmi nízku spotrebu energie a dlhú životnosť. Ich výhodou je aj okamžitý nábeh a plná svietivosť hneď po zapnutí.

 

V porovnaní s klasickou žiarovkou vydávajú LEDky oveľa menej tepla a neprekáža im ani časté zapínanie a vypínanie. Na relaxáciu stačia žiarovky so svetelným tokom do zhruba 400 lm, na prácu a čítanie sú vhodné žiarovky s hodnotou nad 700 lm. Do centrálneho svietidla zvoľte silný zdroj so svetelným tokom nad 900 lm. Na bežné potreby a relaxáciu je ideálna farba svetla v rozpätí 2 500 - 3 200 K (teplá biela), na prácu zase chladnejšie tóny nad 3 500 K.

 

 

Aké svietidlá nesmú v obývačke chýbať?

Hlavné stropné svetlo slúži skôr ako orientačné. Môže to byť klasický luster, bodové stropné svetlá či prisadené stropné svietidlá. Veľkosť svietidla a jeho typ voľte podľa veľkosti izby a výšky stropu. Na nižší strop sú vhodné prisadené svetlá a bodovky, na vyššie stropy lustre. Ďalšie osvetlenie závisí predovšetkým na tom, čo všetko v obývacej izbe robíte.

 

K sedačke alebo kreslu by ste si mali zaobstarať stojacu lampu na čítanie. Ak máte v obývačke pracovný kút, tak si na stôl postavte stolnú lampičku. Čítacia aj stolná lampa by mali mať pohyblivé rameno i tienidlo. Lampa vás nesmie oslňovať a svetlo by sa malo čo najviac blížiť dennému. Dajte si pozor, aby ste pri čítaní nemali žiarovku priamo v zornom uhle očí. Svietidlo umiestnite tak, aby svetlo dopadalo na stránky z boku alebo spoza hlavy.

 

 

Pri sledovaní televízie i pri práci na počítači je nutné znížiť nepríjemný kontrast jasu obrazovky a tmavého okolia. Zmiernite tak zrakovú únavu. Dobré je osvetliť stenu za televízorom alebo priestor za monitorom mäkkým a tlmeným svetlom. Ideálne je osvetlenie okolo obrazovky, ktoré docielite pomocou LED pásikov. Niektoré modely televízií už majú také svetlo zabudované a osvetľujú stenu za sebou. Riešením je aj lampička, ktorej svetlo sa odráža od stropu alebo od steny. Na obrazovke by nemalo dochádzať k odleskom svetelných zdrojov (umelé osvetlenie, okno).

 

Do obývačky si kúpte aj doplnkové a dekoračné svetlá, ktorými osvetlíte určité zákutia a vitríny, prípadne obrazy. Osvetliť môžete aj rôzne výklenky, stropný podhľad alebo nábytok. Tieto svetlá poslúžia najmä na navodenie správnej atmosféry, takže voľte skôr LED pásiky, ktoré umožňujú zmeniť farbu a intenzitu svetla. Využite rôzne stojacie a stolné lampy, nástenné svietidlá a svetelné rímsy. Osvetlenie môže byť zabudované aj v obývacích a televíznych stenách.

 

 

Ako máte osvetlenú obývačku vy? Píšte do komentára pod článkom.

 

Text, foto: MT-nábytok

 

  • Zdieľať

Načítám...