5 tipov, ako najlepšie umyť okná a žalúzie!

5 tipov, ako najlepšie umyť okná a žalúzie!

 

Jar už netrpezlivo čaká za dverami a s ňou i tradičné jarné upratovanie. Aby ste túto aktivitu úspešne zvládli, zostavili sme pre vás zoznam najúčinnejších trikov, ktoré vám ušetria množstvo vzácneho času. Vyžaduje si to len dobrú organizáciu a zopár domácich receptov.Zamerali sme sa predovšetkým na najproblematickejšiu časť celej tejto generálky a tu mi určite dáte za pravdu, milé gazdinky. Pre väčšinu je to práve umývanie okien a nemenej slávne čistenie žalúzia.Pozvite jas do vášho domova s čistými oknami a zistite, ako správne umyť okná.

 

 

Ako umývať okná?

 

  • Ako už býva zvykom len veľmi neochotne sa do tohto úkonu púšťame, najmä po dlhej zime, kedy sú okná najväčšmi zanesené špinou. Svoje o tom vedia  práve tí, ktorí žijú vo väčších mestách či v blízkostí ciest a výrobných podnikov. Aj keď nádej na čisté a žiarivé okná je v tomto prípade takmer nemožná, i tu dokáže použitie správnych nástrojov a techník urobiť zázrak.
  • Začnite zvesením záclon a žalúzií. Ak môžete, využite príležitosť dať závesy dôkladné vyčistiť alebo ich sami operte. Na vysatie rohov okenných rámov a dôkladné odstránenie prachu, použite vysávač alebo suchú kefu. Zbavte špiny tiež parapety a samotné okolie okien!

 

 

Nezabudnite na žalúzie!

 

  • Úplne ho zveste alebo ho starostlivo očistite od prachu a hrubej špiny. Vyhnite sa samotnému umývaniu okien ak na ne páli slnko alebo je vonku príliš teplo. Voda by na oknách príliš rýchlo schla, a tak by ste nemohli úplne doleštiť všetky nedokonalosti a na okne by zostali nechcené šmuhy. 
  • Túto postupnosť úkonov, určite pri umývaní okien nepodceňujte! 
  • Umývanie okien nemusí byť zdĺhavé ak začnete na prvýkrát správne.
  • Určite sa vám pri pozeraní televízie či prechádzaní po supermarkete už nejeden raz stalo, že ste narazili na lákavý parný čistič, ktorý sľuboval bezkonkurenčné výsledky  s vynaložením minimálneho úsilia. 
  • Bohužiaľ, cena týchto produktov stále odrádza väčšinu potencionálnych zákazníkov, a tak stále siahame po lacnejších ,no overených alternatívach. 
  • Mnohé z nich môžeme nájsť napríklad aj v kuchyni! 
  • Na blýskavé okná nepotrebujete švédske, mikrovláknové, mikroaktívne a iné mikro perfektné utierky. Vystačíte si napríklad aj s kúskom starého bavlneného oblečenia. 

 

Čím, teda umývať okná?

Vrhnime sa na najúčinnejšie domáce recepty!

 

 

1.Citrón, ocot alebo soľ

 

  • Je skutočne jedno, ktorú z týchto prísad použijete, azda len záleží, ktorá je po ruke!
  • Tu si prídu na svoje najmä fanúšikovia ekologických prostriedkov. Do vedra s teplou vodou pridajte šťavu z jedného celého citróna alebo šálku octu. Jednoduchá kombinácia vody a citrónu robí pri umývaní okien naozaj zázraky. Tento účinný trik poznali už naše prababičky. 
  • Ocot okná účinne odmastí a vráti im lesk. 
  • V prípade požitia soli postupujte nasledovne: v 5 litroch teplej vody rozpustite 5 polievkových lyžíc kuchynskej soli. Okná stačí raz pretrieť a doleštiť handričkou alebo novinami.

2. Aviváž

Ako rýchlo umyť okná? Použite aviváž. Tým ktorí nad chémiou úplne palicu nezlomili, odporúčame zmiešať vodu s avivážou. Do horúcej vody pridajte trochu aviváže a umyte ňou okná. Na záver ich nasucho doleštite handričkou. Okná budú nielen žiariť, ale aj rozvoniavať!

 

3. Stierka

Ak si potrpíte na každom detaile, začnite vaše okná umývať ako povolaní profesionáli.Stačí si zabezpečiť správne náčinie a hurá do práce. Skúste umyť okná stierkou a nikdy sa nevrátite spať k sprejovým čistiacim prostriedkom a papierovým utierkam!  Stierky urobia vaše sklo skutočne číre ako z reklamy za zlomok času, ktorý to trvá s mäkkými bavlnenými  handrami. 

 

 

4. Mydlová voda alebo saponát

Umyte okná najrýchlejším spôsobom s krištáľovo čistými výsledkami. Azda najpoužívanejší trik na žiarivo čisté okenné tabule, je najprimitívnejším spôsobom vôbec.  Nie je v tom skutočne nič viac, stačí pridať do vlažnej vody pár kvapiek saponátu alebo mydla a zázrak je na svete!

 

5. Čpavok alebo lieh

Na umývanie okien sú ideálne prostriedky vyrobené na báze alkoholu. Výborné sú tiež prípravky, ktoré obsahujú čpavok - nie sú veľmi voňavé, ale dobre umývajú, pretože čpavok účinne odmasťuje! Alkohol nájdete v zložení viacerých čistiacich prostriedkov na okná – vrátane kultovej Okeny. Ako domácu alternatívu k priemyselným prostriedkom máme na mysli skôr lieh ako domácu pálenku. Veľkú šálku vody zmiešajte so šálkou čistého liehu a pre intenzívnejší efekt pridajte aj lyžicu octu. Okná môžete umyť aj s iným prostriedkom s obsahom alkoholu – napríklad Alpou.



Ako umývať žalúzie?

Čo sa však skloňuje, ako jedna z najotravnejších činností v súvislosti s umývaním okien je čistenie žalúzií, ktorému sa mnohokrát vyhýbame ako sa len dá. Celkovú náročnosť určuje práve konkrétny povrch žalúzií, najfrekventovanejším je typ žalúzia z falošného dreva či vinylové a hliníkové žalúzie.  Aby ste rýchlo a úspešne zvládli aj túto nie veľmi atraktívnu činnosť, máme pre vás niekoľko nápadov, ako sa dopracovať k očakávaným výsledkom.


 



 

  • Vysávač

Žalúzie z falošného dreva i samotné drevené žalúzie sa spravidla najlepšie čistí vysávačom, ktorý treba samozrejme nastaviť na nižší výkon. Svoj účel v tomto prípade splnia aj kvalitné prípravky na leštenie dreva, nakoľko drevené žalúzie za pomoci špeciálnej povrchovej vrstvy odrážajú prach i iné nečistoty.

 

  •  Sprcha

 

Azda najprimitívnejším spôsobom na efektívne umytie vinylového alebo hliníkového žalúzia je ho zvesiť a jednoducho osprchovať. Pri hrubšom znečistení netreba váhať a pokojne použiť mydlovú vodu alebo saponát. 

 

 

Výsledok vás naozaj príjemne prekvapí!

Prezraďte nám, ktorou overenou metódou umývate okná vy! Budeme vďačný za každý komentár či osobný tip.

  • Zdieľať

Načítám...