Ako si najlepšie vybrať záclony do kuchyne?

Ako si najlepšie vybrať záclony do kuchyne?

 

 

Kuchyňa je predovšetkým centrom diania. Je to miestnosť, kde sa častokrát konajú rodinné obedy a vítajú návštevy. Okrem toho, že na záclony, ktoré vyberiete sa budete denno denne pozerať vy , vo vašom záujme by s určitosťou mal byť aj dojem, ktorý v hosťoch chcete zanechať. Záclony vo všeobecnosti plnia a zastávajú niekoľko dôležitých funkcií, okrem toho, že sú interiérovou dekoráciou. Pri prvotnom výbere tej správnej záclony do kuchyne si musíme ujasniť účel, ktorý od záclon v našich domácnostiach požadujeme.  Záclony majú schopnosť zútulniť náš domov ,ale zároveň zamedzujú zvedavým pohľadom , a tak nám dokážu zabezpečiť špičkové súkromie. V priebehu niekoľkých desiatok rokov sa naše rozhodovanie medzi materiálmi, vzormi a tvarmi záclon do kuchyne mnohonásobne sťažilo. Obchody disponujú skutočne širokým výberom a ponúkajú všetko od nepriehľadných závesov, plátených záclon zdobených čipkou cez provensálske záclony až po vintage záclony či rímske rolety. V tomto článku sa vám pomôžeme trochu zorientovať, čo sa pre daný typ kuchyne hodí, podľa štýlu interiéru a samozrejme sa vás pokúsime inšpirovať, odhalením tých najhorúcejších trendov z radu záclon do kuchyne!

 

 

 

 

 

Výber správnej kuchynskej záclony pre vás môže byť skvelý spôsob, ako prezentovať svoj vlastný štýl a vkus. Záclony môžu premeniť vašu kuchyňu zázračným spôsobom. Veríme, že je však ľahké byť zmätení, pritom množstve dostupných produktov.  Ak už ste sa vo svojej kuchyni rozhodli pre nejakú tému alebo aspoň farbu, mali by ste do rovnakého štýlu súmerne zladiť aj vaše záclony, rolety alebo závesy. Ak máte kuchynský obklad v neutrálnych farbách, mali by ste si túto neutralitu zachovať aj u závesov. Zamerajte sa na výber vzoriek, ktoré sa vám najväčšmi páčia a porovnajte si či farebne súhlasia so zvyškom kuchyne.

 

Záclony do kuchyne

Provensálske záclony

 

Ak ste nadšencom provensálskeho dekoru, vaše kuchynské vybavenie je inšpirované štýlom pochádzajúcim zo slnečného Francúzska a definíciu všetkého čo máte radi v kuchyni , ukážkovo spĺňajú svetlé smotanové alebo pastelové odtiene a vôňa po levanduli, tak provensálske záclony sú už len čerešňou na torte! Provensálska kuchyňa pôsobí vskutku veľmi žensky, nostalgicky a nežne, aktuálne je provensálsky štýl stále veľkým trendom, ktorému vo svojej kuchyni môžete podľahnúť. Vyznačuje sa miernym zdobením, ktoré perfektne hrá so smotanovými a krémovými odtieňmi, ktoré sa častokrát  kombinujú s fialovkastou alebo belasou farbou pre dosiahnutie elegantného kontrastu. Provensálske záclony sú zväčša z ľahkých,vzdušných a prírodných materiálov, zdobené ornamentami alebo len s decentným vyšívaním, kde sa opakujú vzory tradičné pre originálny región. Určite siahnite po tomto type, ak sa stotožňujete práve s týmto štýlom, čokoľvek iné by mohlo pôsobiť ako päsť na oko alebo ťažkopádne.

 

 

 

 

 

Vintage záclony

 

Ďalšou populárnou voľbou spomedzi roliet, závesov záclon sú vintage záclony. Podobne, ako provensálske záclony reprezentujú svetlosť, vzdušnosť a efektívne zútulňujú každú kuchyňu! Dá sa povedať, že práve preto sa tešia stále veľkej obľube. Predstavujú určitý návrat k tradíciám, avšak vintage záclony sa vyznačujú väčšou ozdobnosťou, vrstvením a dokonca rôznymi aplikáciami.

 

 

 

 

 

 

Vidiecke záclony

 

Vidiecke záclony a závesy už dávno nie sú doménou len chalúp a víkendových domov. Svoje miesto si nachádzajú aj v rodinných domoch či dokonca bytoch. Pre vidiecky interiér je bezpochyby najtypickejší prírodný materiál, ako drevo alebo kameň. V prírodnom duchu by sa teda mali niesť aj záclony prípadne nepriehľadné závesy vyviazané na bokoch, najlepšie z plátna. Ak sa však rozhodnete pre vidiecke záclony, nebojte sa siahnuť po kratšom strihu, mimoriadne  tým podporíte celý charakter kuchyne.

 

 

 

 

 

 

Krátke záclony do kuchyne

 

Krátke záclony do kuchyne netvoria len veľmi unikátny vzhľad, ale sú i veľmi praktické. Poďme si vymenovať niekoľko najpraktickejších funkcií, ktoré bezpochyby zastávajú:

  1. V prípade, že sú situované v blízkosti sporáka, redukujú riziko požiaru oproti závesom či klasickým záclonám.

  2. V prípade, že sú situované v blízkosti umývadla, redukujú možnosť zamazania od mastného riadu, saponátu a pod. oproti dlhším záclonám, na ktoré musíme dávať neustále pozor, aby ostali čo najdlhšie čisté.

  3. Do interiéru púšťame o 65% viac prírodného svetla


 

Záves do kuchyne

 

Pokiaľ ste jeden z tých šťastlivcov, ktorý má v rodinnom dome, krásnu otvorenú kuchyňu s francúzskymi oknami siahajúcimi od stropu až po zem, tak tu skutočne nie je priestor ani pre tie najluxusnejšie vyzerajúce záclony. Takéto honosné kuchynské okná si doslova pýtajú aj honosný šat. Nestúpite vedľa s výberom nepriehľadných závesov, buď len ležérne spustenými alebo po bokoch vyviazanými. Pokojne môžete siahnuť po tmavších zemitých odtieňoch. Do bohato vyzerajúcich závesov sa skutočne oplatí investovať, dodajú vašej kuchyni naozaj impozantný dojem!

 

 

 

 

Dúfame, že ste sa našimi radami dostatočne inšpirovali a váš výber bude teraz o niečo jednoduchší! Napíšte nám dole do komentárov, aký druh záclon prislúcha vášmu štýlu a ktorý typ kuchyne zdobí práve tú vašu domácnosť. :)

  • Zdieľať

Načítám...