Tipy ako na upchatý odtok v kuchyni, kúpeľni a na záchode!

Tipy ako na upchatý odtok v kuchyni, kúpeľni a na záchode!

 

 

Upchatý odtok už určite potrápil nejedného z vás. Čo v takom prípade robiť, ktoré riešenie je to najefektívnejšie a ako sa v takej situácií vlastne pohotovo zachovať? Je pravdou, že s niektorými “riešeniami” si spôsobíte viac škody ako úžitku, preto treba konať vždy veľmi opatrne a riadiť sa len overenými radami. Okrem starostlivo vybraných tipov sme zoskupili aj tie najužitočnejšie triky ako na upchatý odtok v kuchyni, kúpeľni a všeobecne na upchatý odpad. Pozorne čítajte a inšpirujte sa aj vy!

 

 

 

 

Upchatý odtok

 

Prvým varovným signálom zväčša býva pomalšie odtekanie vody, ako je zvyčajne bežné - v drese, sprche či dokonca toalete. Avšak, nie vždy tomu venujeme patričnú pozornosť, a to vedie len k prehĺbeniu celkového problému, a tak sa odpad môže upchať úplne. Je už dobre známe, že k takej situácií dochádza práve v najnevhodnejšom chvíli. Ako upchatému odtoku teda predísť?

 

 


 

 

Postupom času sa v každom odtoku usádzajú rôzne nečistoty, v mnohých prípadoch sú to najmä vlasy, usadeniny z kávy, toaletný papier a zvyšky jedla, tie odtok plnia až kým nedôjde k jeho upchatiu. V žiadnom prípade netreba hneď volať inštalatéra, v skutočnosti si odtok dokážete vyčistiť aj sami, a to bez zbytočného míňania z rodinného rozpočtu. V dnešnom článku sa dozviete, ako vyčistiť upchatý odtok rýchlo efektívne a vlastnoručne!

 

 

Upchatý odtok v kuchyni

 

Azda najfrekventovanejším miestom upchatého odtoku je práve kuchyňa. Denné umývanie nielen špinavého riadu, ale i nežiadúcej mastnoty rapídne prispieva k rýchlemu upchávaniu odpadu. Hoci dnes už obchodné reťazce ponúkajú širokú škálu prípravkov, primárne určených na upchatý odpad a my máme tak na výber zo skutočne bohatého sortimentu prostriedkov, stále si dokážeme pomôcť i lacnejšími alternatívami. Jednou z nich je účinná prvá pomoc a tou je - zvon. Určite mi dáte za pravdu, že zvon nesmie chýbať v žiadnej domácnosti a v krízovej situácií ním vieme dokonca odhadnúť veľkosť daného problému. Pomocou zvona vytvoríte silný tlak, ktorý by mal upchatie preraziť. Až odpad začne zase voľne odtekať, prepláchnite ho prúdom horúcej vody. Pri silnejšom upchatí odtoku nemusí zvon pomôcť a je potrebné vyčistiť sifón. Postavte pod sifón vedro, ktoré bude zachytávať nečistoty aj odtekajúcu vodu. Odskrutkujte ho a celý dôkladne vyčistite. Následne všetko starostlivo zaskrutkujte a dobre utiahnite. 

 

 

 

 

Pozor: Ak sa však napriek tomu rozhodnete použiť nejakú chémiu z obchodu, vždy s ňou zaobchádzajte veľmi opatrne a pri manipulovaní si nasaďte ochranné rukavice! Nikdy nekombinujte dva rôzne prípravky spolu, pretože môže dôjsť k uvoľneniu nebezpečných plynov, napríklad chlóru. Čističe odtokov nalejte do odtoku, niekoľko minút počkajte a následne prepláchnite horúcou vodou.

 

 

 

Upchatý odtok v sprche

 

Z času na čas potrápi gazdinky i upchatý odtok v kúpeľni. Ako si s ním účinne poradiť a aké čistenie odtoku zaberie práve tam? V prípade, že nepomáha gumový zvon, tu nemáte väčšinou možnosť rozobrať sifón. V moderných sprchách a vaniach je k nim veľmi ťažký prístup. Vtedy urobia dobrú službu práve chemické prostriedky, ktoré rozožerú vlasy i chlpy a tak ho uvoľnia. Aplikujú sa priamo do odtoku, nechajú sa pôsobiť podľa návodu a následne sa prepláchnu vodou.

 

 

Upchatý odtok vo vani

 

Okrem mechanického pomocníka a chemickým produktom dáme priestor i šikovným domácim receptom! Častým sprievodným faktorom upchatého odtoku, ktorý dokáže rovnomenne potrápiť nejednu domácnosť je nepríjemný zápach. Pripravili sme si preto aj niekoľko účinných trikov, ktoré sa statočne popasujú i s nežiadúcim zápachom!  Na spriechodnenie upchatého odtoku vám bude stačiť pár surovín, pre ktoré určite nebudete musieť utekať do najbližšieho supermarketu, máte ich s veľkou pravdepodobnosťou už doma.

 

 

 

 

 

Čistenie odpadu s octom a sódou bikarbónou

Budete potrebovať :

 

  • 4 šálky vriacej vody

  • 2 šálky jedlej sódy

  • 1 šálka octu

 

Postup:

 

  • Postup je veľmi jednoduchý, stačí keď obe šálky jedlej sódy zalejete vriacou vodou.  Nechajte pôsobiť kým je potrebné a na záver zalejte octom a zvyšnou vriacou vodou.
  • Odtok je potrebné nepremývať nasledujúcu pól hodinu, aby látky vo vnútri mohli zreagovať a nežiadúcu špinu z odtoku dôkladne odstrániť.
  • Celý proces zabezpečí nielen bezproblémový odtok vody, ale i príjemnú vôňu!

 

 

 

 

Čistenie práškom do pečiva

Budete potrebovať:

 

  • 2 balíčky prášku do pečiva

  • vriacu vodu

 

Postup:

 

Postup je opäť veľmi banálny. Večer stačí do odpadu nasypať dva balíčky prášku do pečiva a nechať pôsobiť cez noc. Prášok do pečiva je skvelý, účinkuje pomerne rýchlo a najmä spoľahlivo. Ráno stačí odtok už len spláchnuť horúcou vodou a je po probléme. Funguje skvelo aj ako prevencia.



 

Upchatý odtok záchod

 

Čo na upchatý odtok na toalete? Ak sa vám so zvonom na WC upchatý záchod nepodarí uvoľniť a voda z neho neodteká, bude potrebné odčerpanie vody, ktorá v záchodovej mise ostáva. Môžete tak urobiť cez hadičku ako v prípade akvária. Ak je príčina upchatia naozaj tuhá, veľmi praktickým náradím je mechanický krtko. Ide o pružinu, ktorá môže merať až 5 metrov a poradí si aj s predmetmi či nečistotami, ktoré sa usadia hlbšie ako v odtoku. Dostať ju kúpiť za lacný peniaz v obchode s domácimi potrebami.

 

 

 

Ak WC zvon ani nič mechanické nezaberá, môžete siahnuť aj po chémii. Treba s ňou však manipulovať opatrne. Hydroxid sodný je vysoko toxická látka, ktorá môže ublížiť vašim očiam aj čuchu. Pri jeho použití si na ústa a nos pripevnite vlhkú handru, oblečte si staré veci – dlhé nohavice a tričko s dlhým rukávom, oči ochráňte napríklad plastovými okuliarmi a stále vetrajte.

 

 

Pozor: Ak je to možné, po tejto možnosti siahnite len v naozaj krajnej situácií. Menej nebezpečnú alternatívu nájdete v dobre známom chemickom krtkovi.

 

 

Prevencia je kľúčová

 

Dáte nám za pravdu, že lepšie je problémom predchádzať ako ich následne riešiť. Samozrejmosťou je nevylievať do kuchynského drezu prepálený olej, dokonca aj panvicu v ktorej ste vyprážali radšej pretrite papierovou utierkou a zbavte ju zbytkov mastnoty. Odporúčame používať sitká do umývadla, vane alebo sprchy, ktoré vás vyjdú len niekoľko desiatok centov. Určené sú na zachytávanie zvyškov jedál, vlasov a rôznych väčších nečistôt, ktoré môžu odtok upchať. Pravidelne ich vyprázdnite a máte po starostiach. Ďalšou prevenciou je čistenie odtoku niekoľkokrát do roka. Aj keď sa zdá, že odtok dobre odteká, určite by ste ho mali občas preventívne prečistiť buď čističom alebo zmesou, ktorú sme vám vyššie popísali. Predídete upchatiu odtoku a ušetríte nemalé množstvo finančných prostriedkov.

 

 

 

 

Podarilo sa vam spriechodniť odtok úplne iným spôsobom? Napíšte nám o ňom do komentárov a inšpirujte tak aj vy mnohých čitateľov, ktorí pátrajú po efektívnom riešení!

 

 




 

  • Zdieľať

Načítám...