Starajte sa o zámok vo dverách alebo Aby ste nezostali stáť pred zamknutými dvermi

Pred zimou iste mnohí riešili kontrolu kúrenia či okien. Málokto ale vie, že by si pred zimou mal tiež skontrolovať zámok a bezpečnostnú vložku na vchodových dverách. Mráz a vlhko môžu totiž neudržiavanému zámku spôsobiť nemalé problémy a vám hrozí, že zostanete stáť pred zamknutými dverami. Ako si taký zámok skontrolovať a ako sa oň starať, poradí bezpečnostný expert zo spoločnosti ASSA ABLOY Daniel Gregor.

 

 

1. Dvakrát za rok si zámok premažte

Premazať reťaz bicykla, alebo odvzdušniť pred zimou radiátor pokladá väčšina ľudí za samozrejmosť. Na premazanie zámku vo dverách ale zabúdajú. Pritom zámok má v sebe mnoho malých kovových komponentov, ktoré sú mechanicky veľmi namáhané a môžu sa teda začať zasekávať, alebo drhnúť. „Dôležité je ale používať také mazadlá, ktoré nepoškodia ochranu kovu proti korózii,“ varuje Daniel Gregor z ASSA ABLOY. „Správne mazadlo totiž čistí, prípadne aj rozmrazuje. Ideálny je prípravok s hlavicou pre jednoduchšiu aplikáciu a s mechanickým vstrekovačom.“ Nikdy nepoužívajte olejové, alebo vazelínové mazadlá. Môžu totiž spôsobiť zaseknutie zámku.

 

 

2. Používajte originálne kľúče

Lacné kópie kľúčov vám dnes urobia na každom kroku. Vy by ste ale mali používať vždy originálne kľúče od overeného zámočníka. „Ak mám cylindrickú vložku FAB, mal by som si vždy nechať prirobiť originálny kľúč FAB. Iný kľúč môže byť inak široký a do zámku sa nemusí hodiť. Lacnejšie varianty kľúčov bývajú naopak slabé, skoro sa ohnú, lámu a zámok tak deformujú a poškodzujú,“ vysvetľuje Daniel Gregor.

 

 

3. Doťahujte skrutky

Raz za čas skontrolujte aj všetky vonkajšie časti zámku. Dotiahnite skrutky nie len v zámku, ale tiež v kovaní a v kľučkách. Uvoľnené súčasti môžu zlodejom uľahčiť cestu a skrátiť čas prekonania vašich dvier.

 

4. Skontrolujte ukotvenie dvier

Otváraním a zatváraním dvier, ale aj časom, dochádza tiež k opotrebovaniu pántov, alebo k jemnému skriveniu dverného krídla. Tieto závady nemusia byť viditeľné, ale aj tak môžu spôsobiť problémy s odomykaním a zamykaním. Skontrolujte teda aspoň raz za rok, či dvere dobre sedia a západka zámku presne zapadá do otvoru na druhej strane. Tieto kontroly by ste mali robiť po každej výraznejšej zmene počasia, teda minimálne na jar a jeseň.

 

 

5. „Sedí“ váš zadlabací zámok vo dverách tak, ako má?

Potrebujete na otvorenie dvier špeciálny úchop? Je potrebné najprv pritlačiť kolenom, alebo dvere trocha nadvihnúť? Potom máte zrejme zle ukotvený zámok a mali by ste si pozvať zámočníka na kontrolu. Aj keď ukotvenie zámku nevyzerá technicky príliš náročné, môže spôsobovať problémy a zasekávanie cylindrickej vložky. Preto je dobré, ak nákup a inštaláciu konzultujete s odborníkom.

 

6. Päť rokov a dosť?

Ako dlho môže cylindrická vložka slúžiť, to záleží od počtu otočení kľúčom, alebo na počte priechodov. Všeobecne však platí, že po piatich rokoch by ste ju mali vymeniť. Dôvodom je nie len fyzické opotrebenie, ale aj zastaranie bezpečnostných ochranných prvkov. Zlodeji sa, žiaľ, učia rýchlo. „Novú cylindrickú vložku ale vždy nakupujte v overenom zámočníctve a vyberte si takú, ktorá má minimálne 3., alebo 4. bezpečnostnú triedu,“ dodáva Daniel Gregor.

 

 

Mazadlo FAB Plus – maže, čistí a rozmrazuje zámky

Túto praktickú fľaštičku s obsahom 30 ml využijete nie len na pravidelné premazanie mechanického zámku (odporúča sa 2x ročne), ale tiež v zime, keď vám zámok zamrzne. Pohodlne s ním rozmrazíte aj zámok auta. Mazadlo FAB Plus má výborné klzné vlastnosti a vďaka mechanickému vstrekovaču sa dá sa ľahko aplikovať. Je vhodný nie len na zámky, ale aj na reťaze, alebo iné mechanicky namáhané súčasti.

 

Zdroj: Parliamo
Foto: pixabay.com, Parliamo

 

  • Zdieľať

Načítám...