Spoločnosť Eaton uviedla na trh zariadenie na detekciu oblúkového skratu

Spoločnosť Eaton uviedla na trh zariadenie na detekciu oblúkového skratu (AFDD+), ktoré je určené na ochranu osôb pred požiarmi spôsobenými oblúkovými výbojmi. Nové zariadenie od spoločnosti pôsobiacej v oblasti riadenia spotreby energie zisťuje vysokofrekvenčnú charakteristiku elektrického obvodu, ktorá signalizuje hroziaci oblúkový výboj a aktivovaním ističa obvod vypne a eliminuje riziko vzniku požiaru.

 



Nové zariadenie okrem schopnosti detekcie oblúkového skratu (AFDD+) obsahuje aj zariadenie na ochranu pred reziduálnym prúdom (RCD) a ochranu pred skratom a preťažením a poskytuje tak celkové riešenie, ktoré je cenovo efektívne, v súlade s predpismi, robustné, spoľahlivé a jednoducho sa inštaluje. Predpokladá sa, že o zariadenie bude záujem najmä v bytovom sektore vrátane spoločných bytových domov, ako sú domy a ubytovne, v ktorých by následky oblúkového výboja mohli byť katastrofické.

Alexander Jellenigg, manažér marketingu výrobkov povedal: „Dôsledky oblúkového skratu môžu byť vážne pre každú budovu a to najmä v husto obývaných bytových domoch, kde môže veľmi rýchlo dôjsť k ohrozeniu veľkého počtu ľudí. Zariadenie na detekciu oblúkového skratu, ktoré zavádzame, minimalizuje riziko tak, že zisťuje a reaguje na abnormálne signály. A čo viac, robí to s vysokým stupňom presnosti, aby sa významne obmedzilo náhodné aktivovanie prístroja.“

Oblúkové skraty, ktoré sú obyčajne spôsobené poškodenými káblami, zásuvkami alebo koncovkami, predstavujú okamžité nebezpečenstvo pre ľudí v blízkosti, pretože poškodzujú elektrickú infraštruktúru a môžu ľahko spôsobiť požiar. Odhaduje sa, že najmenej 25 % požiarov spôsobí elektrická porucha, ktorú spôsobí oblúkový skrat.

Bezpečná a pohotová detekcia oblúkového skratu je dôležitá a prúdové chrániče (RCD) ani inštalačné ističe (MCB) obyčajne nedokážu tieto oblúky zistiť.

Zariadenia na detekciu oblúkového skratu od spoločnosti Eaton ponúkajú rýchlu detekciu s vysokou presnosťou, ktorá je dôležitá kvôli minimalizovaniu náhodného aktivovania prístroja.

Zariadenie je navrhnuté tak, aby presne odlíšilo skutočné riziko od ostatných vysokofrekvenčných signálov, ktoré sa bežne vyskytujú v domácom prostredí. Spoločnosť Eaton odporúča umiestňovať zariadenia čo najbližšie k potenciálnemu zdroju oblúka, aby sa ešte viac zlepšila kvalita detekcie. Okrem toho, test prenikania signálov zaručuje, že zariadenie na detekciu oblúkového skratu sa aktivuje, keď je vypnutie opodstatnené a nespôsobuje ho rušenie v sieti.

Globálne požiadavky na zariadenia na detekciu oblúkového skratu boli formálne prvý raz určené v roku 2013, keď Medzinárodná elektrotechnická komisia zaviedla normu IEC 62606. Norma špecifikuje, že zariadenie na detekciu oblúkového skratu sa má aktivovať, keď sa zistí akýkoľvek oblúk s energiou 100 J alebo viac a v prípade veľmi vysokých prúdov v oblúku sa aktivácia musí uskutočniť v priebehu 120 ms od detekcie.

Zariadenie na detekciu oblúkového skratu je najnovším rozšírením portfólia výrobkov spoločnosti Eaton, ktoré sú určené na zníženie rizika spojeného s oblúkovými skratmi. Tieto výrobky sú súčasťou širokého sortimentu bezpečnostných technológií navrhnutých spoločnosťou Eaton na ochranu ľudí, majetku a zároveň zaručujú minimálne narušenie činnosti osôb, ktoré v budove bývajú.


Text, foto:  Technical Publicity

  • Zdieľať

Načítám...