Sedem najlepších tipov, ako sa zbaviť plesne na stenách!

Sedem najlepších tipov, ako sa zbaviť plesne na stenách!

 

 

Plesne sú všade okolo nás v každom klimatickom podnebí. Niektoré typy plesní sú pre ľudstvo mimoriadne prospešné napríklad penicilín, zatiaľ čo iné plesne môžu byť veľmi nebezpečné pre úžitkové rastliny a plodiny či dýchacie cesty človeka. Nie sú plesne, ako plesne. Vedci prišli na to, že najčastejšie vyskytovaným druhom plesne v domácnostiach, sú druhy rodov Penicilium a Aspergillus, ktorých mnohí zástupcovia produkujú mykotoxíny. Vedci v mnohých týchto vzorkách potvrdili prítomnosti roztočov, ktoré nepriaznivo vplývajú na zdravie človeka.

 

 

Pleseň sa najrýchlejšie šíri v teplom a vlhkom prostredí, akými sú v našich domácnostiach predovšetkým kúpeľne, ale samozrejme ju nájdeme aj v iných častiach našich príbytkov. Plesne v domácnosti by sme v žiadnom prípade nemali podceňovať. Niektoré huby sú toxigénne a produkujú mykotoxíny, ktoré spôsobujú alergie a ďalšie ochorenia.  Čerstvá pleseň má zväčša zelenkastú, šedú alebo bielu farbu, štruktúrou pripomína prášok. Ak sa neodstráni okamžite zhnedne alebo dokonca sčerná. Pri jej vysokej koncentrácií, pleseň možno identifikovať aj podľa zápachu. Zacítite výrazný nepríjemný puch, označovaný aj ako zatuchlina. Môže vychádzať zo šatníka, v prípade, že sme doňho vložili vlhkú bielizeň, z práčky, z koberca a pod. Pleseň môže odfarbovať, ale zároveň pomaly poškodzovať šttruktúru povrchov, čo je veľmi rizikové najmä pri výskyte plesní na stenách. Sadrokartón alebo drevo pod plesňou rýchlo hnijú a v konečnom štádiu sa dokonca úplne rozpadajú. 

 

 

 

 

 

Likvidácia plesní 

 

Ako sa zbaviť plesne? Likvidácia plesní si vyžaduje adekvátne postupy. Ak ide o steny našich príbytkov musíme byť extra obozretni, nakoľko pleseň môže v určitých prípadoch priamo napadnúť aj samotnú konštrukciu.  Pleseň je druh huby, ktorá sa vyvíja zo vzduchových spór. Jej výskyt zvyčajne rastie vo vlhkom alebo teplom prostredí, ako sme si už spomenuli vyššie. K jej výskytu však dochádza i v miestnostiach  bez dostatočného prúdenia vzduchu, čo je hlavným dôvod, prečo plesne vznikajú najme v kúpeľniach a podkrovných priestoroch. 

 

Príčiny sú teda zjavné 

  • Vlhkosť

  • Nedostatočné vetranie

Niekedy môže byť pleseň na stenách  však spôsobená

  •  Nesprávnym izolovaním 

  • Alebo nedostatočným tesnením i to zapríčiňuje hromadenie vlhkosti 

 

 

Ak ste bezradný a nemáte potuchy, čo s takou plesňou robiť, keď ste ju už identifikovali, čítajte ďalej. V tomto článku vám poskytneme hneď sedem účinných rád, ako sa zbaviť plesne na stenách! 

 

 

 

 

*Ak ste spozorovali vo vašej domácnosti nadmerný výskyt plesne bude azda najlepšie zavolať odborníkov, nakoľko rozsiahla pleseň môže vyvolať vážne alergické reakcie, prípadne inak poškodiť vaše zdravie.*


 

Plesne na stenách - Roztok bielidla a vody..

 

V prípade, že ste spozorovali tvorbu plesní na stene vo vašej domácnosti a nie je v pokročilom štádiu, buďte pokojný, ľahko a účinne sa jej môžete zbaviť aj vlastnoručne. Samozrejme si zaobstarajte ochranné rukavice i okuliare, pretože akýkoľvek kontakt so spórmi môže byť škodlivý. Urobte roztok chlórového bielidla a vody - zvyčajne 1 diel bielidla do 3 dielov vody - alebo sa držte návodu daného čistiaceho prostriedku pre domácnosť ,ktorý sa chystáte použiť .bieliaci  Účinný je napriklad bieliaci sprej Domestos s aktívnou bieliacou zložkou. Následne dôkladne opláchnite a osušte. Pri práci otvorte okná alebo použite ventilátor v miestnosti.


 

 

Plesne v byte - Vetrajte, zaobstarajte si odvlhčovač..

 

Ak sa s výskytom plesní stretávate pravidelne, a to napríklad vo vlastnom byte. Začnite používať nasledujúce spôsoby, ktoré slúžia, ako prevencia pred jej ďalším vznikom. 

 

  1. Vetrajte - zbaviť sa plesne raz a navždy je skutočne beh na dlhú trať. Ideálnym spôsobom je vetranie prievanom, kedy sa za krátky čas vymení vlhkosť za čerstvý suchší vzduch. Vetrať treba hlavne v zimnom období krátko a intenzívne, niekoľkokrát za deň. 
  2. Zvážte inštaláciu elektrického odvlhčovača, ktorý umiestnite do najviac postihnutých oblastí. To je ideálnou a najmä dlhodobou prevenciou proti plesniam. 




 






 

Plesne v dome - Zatepľovanie, kúrenie, odstraňovanie prachu...

 

V prípade nadmerného výskytu plesní v dome, je treba brať do úvahy modernizáciu vašej domácej izolácie, a teda ak je to finančne možné, proti plesni je účinné aj zateplenie domu.  Niekedy, ale nie vždy, je práve zlá izolácia príčinou tohto problému. Steny a stropy, ktoré sú správne izolované, sú spravidla menej ovplyvnené kondenzáciou. Ďalšou prevenciou proti tvorbe plesní v dome je s určitosťou - dostatočné kúrenie a samozrejme netreba zabúdať na pravidelné upratovanie a odstraňovanie prachu,odstraňujte prach aj z miest za nábytkom pretože plesne využívajú ako zdroje živín najrôznejšie materiály (nábytok, parkety, omietky, murivo, prach). Nábytok v izbách odsuňte od stien, aby ste zabezpečili dostatočné prúdenie vzduchu aj za ním.

 

 

Prípravok proti plesni...

 

Obchody v dnešnej dobe skutočne majú čo ponúknuť a ak sa vám nechce miešať domáce alternatívy podľa babských receptúr, v obchode nebudete mať núdzu si vybrať. Efektívnu pomoc nepredstavuje už iba tradičné savo, ale i mnohé iné produkty určené priamo na sanitáciu murív a stierok dokonca pohlcovače vlhkosti a tepelnoizolačné farby…

 

 

SteriSolan

 

Veľmi populárnym prostriedkom na odstránenie plesní a iných nežiaducich baktérií je SteriSolan. SteriSolan je vysoko účinný čistiaci sprej na odstránenie plesní a baktérií, ktorý dosahuje vynikajúce výsledky vďaka kombinácií peroxidu vodíka a striebra. Neobsahuje žiadne aldehydy, ani fungicídy. Jeho účinnými látkami sú 5% peroxid vodíka a ióny striebra. SteriSolan je vhodný na použitie v interiéroch, na účinné odstránenie baktérií a plesní na tapetách, starších náteroch, omietkach, sadrokartónových doskách, betóne a pod.  Kedže SteriSolan sa po použití prakticky úplne rozkladá na vodu a kyslík, a teda nespôsobuje žiadne zdravotné ťažkosti, je vhodný na použitie aj v citlivých oblastiach ako napr. v spálňach a detských izbách. Sľubuje rýchly, spoľahlivý a dlhotrvajúci účinok, jednoduchú a bezpečnú manipuláciu a nezanecháva nepríjemný zápach. Dostať ho kúpiť v predajniach Farby-laky, alebo aj na internetových e-shopoch.


 

Náter proti plesni

 

V predajniach s domácimi potrebami už možno dostať veľmi účinné tepelno-izolačné farby a tepelnoizolačné interiérové stierky, ktoré svojou “smart” funkciou narúšajú tepelné mosty. Týmito nátermi si viete zvýšiť povrchovú teplotu chladnej steny, narušíte tým  teplený most a v konečnom dôsledku zabránite aj kondenzovaniu vody, kôli ktorej sa tvoria plesne.

 

 

Sanácia budov, pivníc,domov...

Sanácia znamená ozdravovanie, v prípade budovy ide o nájdenie metódy vhodnej na konkrétny priestor alebo typ budovy. Najprv treba určiť mieru vlhkosti, a teda urobiť diagnostiku vlhkého muriva, a následne určiť spôsob liečby. K tomu je dobré privolať si zaškoleného odborníka z firmy, ktorá sa vysušovaním stavieb zaoberá.


 








 

SPÔSOBY SANÁCIE V SKRATKE

•  podrezávanie muriva

drahé, náročné, ale na 100 % úspešné

•  chemická injektáž

rozšírená, cenovo menej náročná, aj svojpomocne

•  elektorosmóza

vysoko odborná, cenovo náročná

•  odvlhčovače

aj svojpomocne, výsledok nie je trvalý

•  doplnenie zvislej izolácie z exteriéru

namáhavé, chalupársky svojpomocný spôsob, úspech nezaručený

•  vzduchové kanály

najmä pri historických stavbách



 

Zbavili ste sa nekonečného problému s plesňou? Čo pomohlo vám? Pochváľte sa dole do komentárov, prípadne nám zanechajte vaše vlastné overené metódy, ako sa zbaviť plesne!

 

 

 


 

  • Zdieľať

Načítám...