Príchod vykurovacej sezóny prináša problémy s rosením okien

S vykurovacou sezónou  a príchodom chladnejších dní začína ľudí čoraz viac trápiť rosenie okien. Dôvodom je nadmerná vlhkosť v byte či dome. Tam, kde sa dlhodobo koncentruje vlhkosť, hrozí riziko vzniku plesní. Riešením je správne užívanie vnútorného priestoru a tiež správne vetranie.

Aj keď hygienické normy tolerujú vlhkosť v interiéri medzi 30 a 70 %, ideálna vlhkosť je 40 %. Dlhodobá vlhkosť vyššia ako 50 % už môže vyvolávať určité zdravotné komplikácie spôsobené nadmerným množením baktérií a roztočov alebo práve objavením plesní. Zdravotné riziko ale nie je jediným negatívom vyššej vlhkosti v byte. Je treba si uvedomiť ďalší fyzikálny jav, tzv. entalpiu. „Vzduch nasýtený vodnými parami totiž potrebuje k svojmu ohriatiu výrazne viac energie než vzduch suchý. Rozdiel potreby tepla pri vykurovaní miestnosti so 45 % vlhkosťou a 70 % vlhkosťou môže byť vyšší aj o 20 %,“ vysvetľuje Petr Sýs, technický a produktový manažér spoločnosti Inoutic. Pokiaľ vlhkosť naopak klesne výrazne pod 40 %, človeku vysychajú sliznice, v prostredí vzrastá prašnosť a tvorba statickej elektriny. Zároveň nám je pocitovo v takejto miestnosti chladnejšie.

 

Čo je príčinou rosenia skiel

Rosenie alebo kondenzácia vzniká, keď sa vlhký a teplý vzduch stretne s chladnejším povrchom. To, že sa okná rosia je známkou toho, že dobre tesnia. Neznamená to, že sa nesprávne používajú. Aby sme vedeli s kondenzáciou účinne bojovať, musíme vedieť, kde vzniká. Najčastejším problémom je rosenie skiel z vnútornej strany. Dôvodom býva nízka povrchová teplota skla a vysoká vlhkosť v dome či byte. Najčastejšou príčinou rosenia okien z vnútornej strany je však nedostatočné vetranie a vysoká vlhkosť v miestnosti. 

 

Ako roseniu okien zabrániť? Prinášame niekoľko tipov:

⦁ Nežiadúcej vlhkosti v interiéri zabránite správnym vetraním. Pokiaľ žijete v zateplenom dome a máte inštalované moderné okná, musíte efektívne a často vetrať, najlepšie niekoľkokrát denne. Napríklad spálne sú kvôli úsporám často veľmi malé a neposkytujú dostatočnú zásobu čerstvého vzduchu na celú noc. V lete môžeme čiastočne spať u otvoreného okna, v zime je dobré nechať aspoň otvorené dvere z miestnosti. „Najúčinnejším spôsobom vetrania je prievan, keď na 2 až 4 minúty otvoríte dokorán nielen všetky okná, ale aj dvere. Dôjde k rýchlej výmene vzduchu pri minimálnych energetických stratách. Malo by sa realizovať niekoľkokrát denne, nezabudnite však vypnúť kúrenie, alebo ho stlmiť na minimum,“ hovorí P. Sýs. Efektívne je aj nárazové vetranie, keď sa na krátku chvíľu (4 až 10 minút) otvorí okno dokorán. Spôsob vetrania cez „ventilačku“, keď okno pootvoríte na úzku štrbinu, sa neodporúča. Dochádza k výraznému ochladeniu okenného ostenia a vzrastá nebezpečenstvo vzniku kondenzačnej vody, teda tvorenia plesní.

Tvorbu vlhkosti v domácnosti zvyšuje tiež varenie (používajte digestory pre nadbytočné odstránenie pary), sušenie bielizne v interiéri (sušte bielizeň na balkóne), príliš veľké množstvo izbových rastlín na parapete (obmedzte množstvo kvetov) atď.

Pri kúpaní a sprchovaní treba mať zatvorené dvere, aby sa para nešírila po celej domácnosti. Po použití kúpeľne treba rámy okien osušiť a prípadne dezinfikovať. 

„Udržujte v domácnosti príjemnú, rovnomernú teplotu. Nedostatočné vykurovanie totiž spôsobuje, že vzduch v miestnosti je studený, neabsorbuje vlhkosť a neohrieva dostatočne povrchy. Vlhkosť sa tak objavuje na oknách,“ zdôrazňuje Petr. Sýs. Jednotlivé miestnosti v domácnosti treba rovnomerne vykurovať, pričom ani rozdiel teplôt v nočných hodinách by nemal byť viac ako 5 °C. 

Dbať treba na správne umiestnenie vykurovacieho telesa. Aby vzduch mohol správne cirkulovať, zdroj tepla by mal byť umiestnený vždy pod oknom alebo v jeho tesnej blízkosti. V prípade umiestnenia zdroja tepla na stenu protiľahlú oknu sa ohriaty vzduch počas prúdenia v miestnosti ochladzuje a povrch okna sa dostatočne neohrieva. Vodná para, nachádzajúca sa vo vzduchu, následne skondenzuje na povrchu okna.  Podobné problémy môžu nastať aj v prípade nedostatočného výkonu podlahového kúrenia. 

Pozor na závesy a žalúzie. Vnútorné žalúzie obmedzujú pohyb vzduchu po skle a môžu vznikať tzv. studené kapsy, v ktorých dochádza ku kondenzácii. V chladných dňoch preto radšej žalúzie vyťahujte.

Aby sa vám okná nerosili, vsaďte na kvalitné okenné rámy a zasklenie s vyššou tepelnou izoláciou. „Dvojsklá sú náchylnejšie na kondenzáciu ako trojsklá, ktoré majú výrazne vyššiu vnútornú povrchovú teplotu. Pamätajte si, že čím nižšia hodnota Uw (Uf, Ug), tým menšia pravdepodobnosť rizika rosenia okien. Všeobecne možno odporučiť okenné profily, ktoré umožňujú väčšiu hĺbku zasklenia,“ dopĺňa Petr Sýs. Dôležité je aj umiestnenie okien. Náchylnejšie na rosenie sú okná na severnej strane, ktoré majú v zásade nižšiu teplotu. 

 

 

  • Zdieľať

Načítám...