Potrebujete si počas zimy prikúriť ohrievačom? Takéto sú vaše možnosti

ohrievač moze pomoc

Ak je zima naozaj tuhá alebo ak (v tom horšom prípade) nastane čo i len chvíľkový výpadok dodávky tepla, najjednoduchším spôsobom je prikúriť si ohrievačom. Ak práve zvažujete jeho kúpu, je tu niekoľko vecí, na ktoré by ste pri jeho výbere nemali zabúdať. 

Na trhu už totiž nájdeme naozaj veľké množstvo prenosných ohrievačov. Tie sa od seba navzájom nelíšia len dizajnom, ale aj účelom, spotrebou a samozrejme aj cenou. 

Nižšie vám prinášame prehľad štyroch najvyužívanejších typov ohrievačov spolu s ich krátkym popisom. Veríme, že tieto informácie vám pomôžu rozhodnúť sa a vybrať ten správny. 

Teplovzdušné ventilátory

V tomto prípade ide pravdepodobne o najlacnejšiu a zároveň aj najvyužívanejšiu alternatívu. Výkon a teplotu vzduchu si väčšinou môžete regulovať. Teplovzdušné ventilátory fungujú na princípe šírenia teplého vzduchu ventilátorom. Teplo sa vytvára pomocou termostatom ovládaných výhrevných špirál. Ide o relatívne jednoduché zariadenie, ktoré je určené primárne na príležitostné využitie. 

Halogénové a infračervené ohrievače

Výhodou týchto vykurovacích zariadení je, že vo väčšej miere zohrievajú ľudské telo a objekty, než vzduch. Práve vďaka tomu nehrozí nepríjemné prekúrenie miestnosti, ako v prípade vyššie spomenutých teplovzdušných ventilátorov. Teplo sa tiež po vypnutí z miestnosti stráca pomalšie. Halogénové a infračervené ohrievače síce sú o niečo drahšie, no určite tiež môžete čakať vyššiu kvalitu. 

[halogénové ohrievače]

Plynové ohrievače

Zatiaľ čo predchádzajúce alternatívy potrebujú elektrinu, plynové ohrievače fungujú na báze propán-butánu. Na spustenie vykurovania tohto typu ohrievača teda budete potrebovať fľašu s plynom. Nemusíte mať však obavu, pri moderných ohrievačoch sa už fľaše uskladňujú dovnútra, takže ani v modernom interiéri nepôsobia rušivo. Nové plynové ohrievače sú už taktiež vybavené poistkou, ktorá celé zariadenie vypne, keď v miestnosti zaznamená nedostatok kyslíka. Síce je vykurovanie plynom podstatne lacnejšie, stále treba mať na pamäti, že pri ňom vznikajú jedovaté splodiny, takže pravidelné vetranie je naozaj nevyhnutné. Je teda na vašom zvážení, čo radšej uprednostníte. 

Ohrev priamo na telo

Dnes je už dostupných aj mnoho pomôcok, ktoré vám síce nevykúria celú miestnosť, no zato vám poriadne zahrejú celé telo. Ide o skvelý a príjemný spôsob, ktorý vám ešte k tomu ušetrí aj množstvo energií a tým pádom aj financií. Čo je predsa príjemnejšie, než sa s knihou zababušiť pod vyhrievanú prikrývku či mať pri práci za počítačom nohy v hrejivej papuči?  

[ohrev tela]
  • Zdieľať

Načítám...