Pestovanie uhoriek: Od semienka po bohatú úrodu

Pestovanie uhoriek: Od semienka po bohatú úrodu

Sadenie uhoriek bolo známe v Indii už pred viac ako 4000 rokmi. Prešlo veľmi veľa času, počas ktorého pribudlo široké spektrum odrôd, farieb a veľkostí. Medzi hlavné druhy uhoriek patria uhorky poľné (nakladačky) a uhorky šalátové. Chutné rastliny uhoriek sa môžu pestovať na zemi, vyvýšených záhonoch alebo v nádobách. Pre mnohých záhradníkov je zber domácich uhoriek jedným z najočakávanejších okamihov letnej sezóny. Ak si kladiete otázku, ako pestovať uhorky, tento článok vám to všetko jednoducho vysvetlí! Ale predtým, ako si užijete chuť chrumkavej zelenej odmeny, musíte si trochu zašpiniť ruky!

 

Pestovanie uhoriek prinesie chrumkavú odmenu.

 

V článku si prečítate: 

  1. Kedy začať s pestovaním uhoriek? 
  2. Ako sadiť uhorky?
  3. Aké choroby môžu napadnúť uhorky a ako sa im vyhnúť?
  4. Ako na správne hnojenie uhoriek?

 

Viete, kedy sadiť uhorky?

Doporučujeme včasnú výsadbu, ako preventívne opatrenie proti neskoršiemu nebezpečenstvu, ktorým môže byť pleseň uhorková napádajúca uhorkové listy. 

Šalátové uhorky vysádzame začiatkom mája, pri tepelnej ochrane poprípade parenisku aj skôr. Počiatok zberu úrody je neskorší ako u nakladačiek. Nakladačky vysádzajte v polovici mája, začiatok zberu úrody by ste mali očakávať koncom júla. Na rast a výšku úrody má významný vplyv teplo. Nízke teploty okolo 10 °C spôsobujú poruchy v raste a vývoji a pri teplotách 0 °C už rastliny odumierajú. 

 

Predpestovanie uhoriek

Semienka uhoriek si môžete takto pripraviť už od polovice apríla. Zrnka sa sadia do výživného mierne vlhkého substrátu. Predpestovanie je možne aj na bunčitéj vate alebo papieri, semienka nesmú zaschnúť. Klíčky nemôžu prerásť, len vzísť! Rastliny potrebujú k rastu dostatok svetla a primeranú teplotu. Premokrenie môže zapríčiniť úhyn rastlín. Veľkým prínosom predpestovania je vyhnutie sa plesni uhorkovej a aj urýchlenie zberu. 

 

 

Predpestovanie uhoriek

 

Sadenie uhoriek

Pôda by mala byť prehriata a vlhká. Predpestovanú sadbu vysádzajte, akonáhle je prerastená korienkami po celom bočnom povrchu. Tento stav trvá približne 4–5 dní, potom korienky začnú hnednúť a rast po vysadení sa výrazne predĺži. Pri vyberaní sadeníc z akejkoľvek nádoby (kvetináč – téglik) by nemal byť substrát mokrý, aby korienky držali pokope a nepretrhli sa. 

Sadenice uložíme do vyhrábnutých dier, do úrovne okolnej pôdy a zemina sa bočne pritlačí. 

 

Vzdialenosť sadeníc:  

  1. Nakladačky 30 cm v rade a 90 cm medzi radami, 
  2. Šalátkovky 35 cm v rade a 100 cm medzi radami – v parenisku sa pod jedno okno sadí 1–2 sadenice, 
  3. Hadovky v skleníku 45 cm v rade a 60 cm od bočnej steny. 

 

Zasadené rastliny sa zalejú vodou teplou asi 20 °C v okolí koreňového balu, nie priamo ku krčkom. 


 

Pri nízkych teplotách sa na ochranu používa:

  1. Ľahká priesvitná netkaná textília, ktorú nie je treba cez deň odstrániť, 
  2. nízke fóliové tunely, 
  3. nízke odklápacie fóliové kryty,
  4. na krátku dobu môžete využiť nasekanú trávu. 

 

Nezabúdajte na skleníky, pareniská a fóliovníky, tu treba rastlinky takisto chrániť. Či už zvonka alebo zvnútra, kryty sa musia vetrať, aby sa rastliny osušili a sprístupníme včelám opeľovanie. ☺ 



Uhorky: Hnojenie uhoriek

 

Ako zakročiť proti plesni uhorkovej? 

Pleseň uhorková sa zvyčajne vyskytuje v druhej polovici júla. Na listoch sa zvyčajne objavia žlté škvrny a rastliny následne zoschnú. Pri zalievaní preto musíme dbať, aby listy nenavlhli a je potrebné polievať hlavne korene.

Pleseň dokáže za 3–4 dni zničiť celý Váš porast. 

 

VERTIKO – SYSTÉM: Uhorky pestované týmto spôsobom majú hneď niekoľko výhod. Aj keď je pestovanie uhoriek na opore trochu pracnejšie, predsa len prinesie zaručené výsledky. Uhorky pri zbere nie sú špinavé, ušetríte miesto a listy po daždi rýchlejšie preschnú, tým sú odolnejšie proti plesni uhorkovej.

 

Ďalším zákrokom proti plesni je ocot alebo octová voda. Dochucovadlá ako cukor, ocot, klinčeky a soľ sa bežne používajú v kuchyni, okrem iného aj pri zaváraní proti plesni. Takýto účinok majú aj v záhrade. Je tu aj možnosť postrekov a chemických preparátov. Voľba je na vás! 

 

Hnojenie uhoriek

Keď začínajú uhorky kvitnúť a hadovky majú prvé plody, je vhodné je prihnojiť ladekom vápenatým. Ide o minerálne hnojivo, ktoré má široké využitie v záhrade. Na prihnojenie stačí asi 0,2 – 0,25 kg na 10 m2. Uhorky môžete prihnojiť aj vykvaseným hydinovým trusom. Rýchlu výživu môžete rastlinám dodať postrekom na listy prípravky ako: Hermavit, Cucumin v doporučených koncentráciach. Postrek je možne po týždni opakovať. 

Po pôdnom hnojení nezabudnite rastliny vždy poliať! 

 

  • Zdieľať

Načítám...