Ohúrte návštevu profesionálnym prestieraním. Etiketa stolovania ešte z módy nevyšla!

stolovanie je dolezite_mojinterier

Pracné prestieranie stola pred každodenným podávaním večere či bohatých víkendových raňajok sa v našich domácnostiach vidí čoraz zriedkavejšie. Aj napriek tomu by ste mali poznať zásady stolovania.

Nádherne prestretý stôl je detailom, ktorý spoločnému jedlu s rodinou či priateľmi dodá sviatočnú atmosféru. Ak chystáte večierok, oslavu či iné stretnutie, ktorého vrcholom bude jedálenský stôl, je dôležité vedieť, ako ho správne prestrieť. Dobrý hostiteľ si potrpí aj na maličkosti a vaša návšteva snahu zaručene ocení. Pritom to vôbec nie je zložité, stačí mať na pamäti niekoľko jednoduchých pravidiel.

Prestieranie stola

Hlavný stôl by mal byť prikrytý obrusom. Nielen že ho ochráni pred škrabancami a fľakmi, no tiež môže poslúžiť ako farebný prvok. Klasická biela pomôže upriamiť pozornosť na jedlo a iné predmety uložené na stole, no rovnako na nej vyniknú aj najmenšie škvrny. Samotná farba a materiál obrusu je iba na vás, dôležité je, aby bol pri prestieraný čistý a rovný. Obrus by spravidla nemal presahovať okraj stola o viac než 30 centimetrov.

Šikovným pomocníkom je aj odkladací stolík, na ktorý môžete odložiť fľaše s nápojmi, studené misy, záložné poháre a obrúsky alebo vývrtku. Aj tento stolík by mal byť prikrytý obrusom.

Príprava riadu

Najdôležitejšie je, aby mal pred sebou každý hosť rovnaký riad. Klasické sady dostanete väčšinou ako 6 alebo 12 dielne, vždy je však lepšie mať aj náhradné poháre a taniere. Myslite aj na rôzne druhy pohárov určených na rozličné druhy nápojov. Bez ohľadu na výber hostí by pri každom mieste mal stáť pohár na minerálku, víno či iný podávaný alkohol a šálka na kávu alebo čaj.

Všetok riad pokladáme cca 3 centimetre od okraju stola. Začíname taniermi – budete potrebovať menší tanier na predjedlo, hlboký tanier na polievku, väčší plytký tanier na hlavné jedlo a dezertný tanierik. Na ľavú stranu vedľa taniera položíme dezertnú vidličku a veľkú vidličku, pričom tá veľká by mala byť hneď pri tanieri a dezertná vedľa nej. Na pravú stranu uložíme veľký nôž, lyžicu a dezertný nôž presne v tomto poradí. Nad tanierom by sa mal nachádzať dezertný príbor, na jeho ľavej strane miska na šalát a na pravej strane poháre. Obrúsky z papiera alebo textilu môžeme položiť priamo na taniere.

Servírovanie jedla

Bez ohľadu na to, aké jedlo budete podávať, malo by byť servírované v správnych nádobách. Polievku podávame v nádobe s viečkom, hlboké misy sú vhodné na prílohy, mäso a šalát. Predjedlo a zákusky servírujeme na plytkých misách. Nezabudnite na omáčnik, prípadne poháre na zmrzlinu alebo iný dezert. Všetky nádoby môžu byť uložené v strede stola spolu s koreničkami a inými dochucovadlami, alebo na vedľajšom stolíku.

Iné dekorácie

V závislosti od konkrétnej udalosti je dobré voliť vhodnú dekoráciu stola. Môžete použiť živé kvety alebo sviečky, dbajte však na to, aby na seba hostia videli. Ak pozívate veľké množstvo ľudí, môžete pridať aj menovky.

[stolovanie interier]
  • Zdieľať

Načítám...