Nové stýkače Eaton pre vysoko výkonné spínanie jednosmerných záťaží

Spoločnosť Eaton zaisťuje spoľahlivé ovládanie častého spínania jednosmerných záťaží predstavením svojho nového radu hybridných stýkačov DILDC300/600. Nové stýkače spoločnosti sú kompaktné a odolné, pričom dokážu spínať prúdy od 300 A až po 600 A pri napätí 1 000 VDC.

 

 

Všetky tradičné stýkače vyžadujú údržbu (výmenu kontaktov) približne po 10 000 až 25 000 elektrických operáciách. Nové stýkače DILDC spoločnosti Eaton sú však bezúdržbové, a napriek tomu dosahujú prevádzkovú životnosť presahujúcu 150 000 elektrických operácií.

Okrem extrémne dlhej životnosti sú stýkače DILDC dimenzované na napätie až do 1 000 VDC na jeden pól a umožňujú tok prúdu v oboch smeroch (obojsmerné / nezávislé na polarite). Tieto stýkače, ktoré môžu byť ovládané klasickým spôsobom alebo z výstupu programovateľnej riadiacej jednotky (PLC) majú kompaktnú veľkosť, ktorá znižuje požiadavky na priestor v rozvádzačoch. Navyše sa tieto stýkače vyznačujú cievkou so širokým rozsahom, ktorá umožňuje ovládanie pomocou striedavého napätia od 110 do 250 V a jednosmerného napätia od 110 do 350 V.

Nové jednosmerné hybridné stýkače spoločnosti Eaton sú zvlášť vhodné na použitie v odvetví solárnej energie a ukladania energie, kde je prvoradou požiadavkou bezpečné a spoľahlivé spínanie jednosmerných zdrojov. V týchto oblastiach sú dlhá životnosť a obojsmerná prevádzka nových stýkačov významnou výhodou, rovnako ako ich schopnosť zvládať časté spínacie operácie.

„Zaznamenali sme výrazný nárast v dopyte po produktoch na pohodlné, efektívne, a spoľahlivé spínanie jednosmerného prúdu“, uviedol Hans-Peter Postel, produktový manažér v spoločnosti Eaton. „Tradičné prvky však majú značné obmedzenia. Všetky majú pomerne krátku životnosť a často potrebujú samostatné prepojovacie väzby. Naše nové stýkače DILDC300/600 sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa tieto obmedzenia prekonali a zabezpečovali vynikajúce ovládanie v širokom rozsahu jednosmerných spínacích aplikácií.“

Stýkače Eaton DILDC300/600 na dosiahnutie svojho pozoruhodného výkonu a dlhej životnosti využívajú inovatívnu technológiu hybridného spínania. Obsahujú dva mechanické kontakty – zhášací a izolačný – v sériovom zapojení. Paralelne ku zhášaciemu kontaktu je okrem toho pripojený polovodičový prvok IGBT (spínač bez pohyblivých súčastí). Keď sa od stýkača vyžaduje prerušenie obvodu, elektrický prúd prechádza cez polovodičový prvok IGBT s rozpojením zhášaciehu kontaktu. Následne IGBT rozpojí obvod a nakoniec sa rozopne izolačný kontakt pre zaistenie galvanickej izolácie. Pri tejto koncepcii nemusí za bežných prevádzkových podmienok žiadny mechanický kontakt vypínať záťažový prúd. Tento spôsob prakticky eliminuje vznik oblúkov a eróziu kontaktov.

Hybridné stýkače DILDC300/600 spoločnosti Eaton sú aktuálne dostupné v dvoch verziách, pričom rozšírenie radu je naplánované v blízkej budúcnosti. Obe verzie sú dvojpólovými prvkami a obe môžu byť používané na systémoch do napätia 1 000 VDC. Maximálna prevádzková frekvencia je 100 operácií za hodinu.

 

Text, foto: Technical Publicity

  • Zdieľať

Načítám...