Myslíte si, že na vianočnú výzdobu máte ešte čas? Tu je dôvod, ktorý vás presvedčí o opaku

Možno si poviete, že na to, aby ste svoj dom či byt vianočne vzydobili, je ešte poriadne skoro - veď do Vianoc nám predsa ešte zostáva viac ako mesiac. Nasledovná štúdia vás však možno presvedčí o tom, že pomaly by ste skutočne mali začať vianočné dekorácie vyberať zo skríň.

 

Je všeobecne známe a určite to máte na sebe aj odskúšané a overené, že vianočná výzdoba dokáže našu náladu poriadne zdvihnúť a vie nás naladiť na tú správnu, vianočnú vlnu. Funguje to podobne ako pri vianočných pesničkách - stačí pár sekúnd a my nemyslíme na nič iné ako na to, ako budeme so svojimi najbližšími sedieť pri vianočnom stole a ako ich budeme môcť obdarovať niečím, čo im spraví radosť.

 

Je prirodzené, že slovo “Vianoce” vyvoláva v drvivej väčšine ľudí príjemné, priam až nostalgické pocity, a práve z toho vychádza aj štúdia, ktorá bola zverejnená v Journal of Environmental Psychology. Jej zistenia sú mimoriadne zaujímavé - vedci totiž prišli na to, že ľudia, ktorí zdobia svoje príbytky skôr, sú jednoducho šťastnejší.

 

Ako vysvetlili autori samotnej štúdie, príčinou je to, že jednoducho žijeme v uponáhľanej dobe plnej stresu. Pohľad na vianočnú výzdobu však do niekoľkých sekúnd docieli, že sa vo svojej mysli vrátime o niekoľko rokov späť a nostalgicky si (či už vedome alebo podvedome) zaspomíname na to, aké krásne a bezstarostné Vianoce sme prežívali ako deti. To v nás vzbudí pocit radosti a pohody, ktorý v nás ešte istý čas pretrvá.

 

Psychológovia preto odporúčajú, aby aby ste so zdobením svojich príbytkov príliš dlho nečakali. Samozrejme to nemusíte robiť už po návrate z letnej dovolenky, avšak koniec novembra by mohol byť na túto činnosť priam ideálnym obdobím. 

 

Pri “ladení” svojho bytu či domu na vianočnú nôtu si môžete pomôcť aj týmito produktami: 

  • Zdieľať

Načítám...