Malá detská izba – ako si šikovne zariadiť malý priestor?

Detská izba je miestom skutočných aranžérskych výziev. Vytvárajúc malý detský svet by sme sa mali predovšetkým riadiť fantáziou a… srdcom. 11-12 štvorcových metrov je štandardný priestor určený pre dieťatko. Ako však takýto nie veľký priestor zariadiť tak, aby spĺňal úlohu spálne, hracieho kútika a v budúcnosti miesta na učenie? Štylistky Westwing načrtli, aké riešenia je možné použiť. Aký nábytok si vybrať do izby malých rozmerov? Inšpirujte sa radami a vytvorte svojej ratolesti neopakovateľný kútik!

 

vesela detska izba

 [detska izba]

Steny v malej detskej izbe

Malá izba si vyžaduje zväčšenie. Ako však dosiahnuť efekt veľkého priestoru bez „búrania stien“? Stačí pohrať sa s farbami. Svetlé farby – odtiene bielej, béžovej a šedej - sú receptom na optické zväčšenie interiéru. Namaľovaním stien pastelovými farbami, ako je svetlomodrá, alebo púdrová ružová, dosiahneme podobný efekt. Ak chcete rozšíriť miestnosť, stojí za to rozhodnúť sa pre tmavý strop a podlahu - spojiť ich so svetlými farbami stien. Ak chcete, aby sa izba zdala vyššou, namaľujte strop farbou svetlejšou ako stena. Prípadne nalepte pásiky tapiet. V starších detských izbách sa dobre osvedčia zrkadlá. Správne umiestnené vytvoria opticky väčší priestor.

[stena]

Nábytok do malej izby

Deti zbožňujú hranie. Dobrým nápadom je umiestnenie nábytku ku stene, vďaka čomu zostane miesto uprostred izby. Týmto spôsobom dobre ušetríte priestor a zároveň vytvoríte miesto pre hranie. V malej izbičke sa dobre osvedčia zavreté skrinky aj objemné zásuvky, do ktorých uložíte oblečenie a detské doplnky. Čo však urobiť s hračkami? Na ne sú najlepšie praktické koše, škatule či prepravky. Takéto riešenie pomôže udržať poriadok. Ak máme k dispozícii len malú izbu, oplatí sa rozhodnúť pre modulový nábytok, ktorého jednotlivé časti môžete meniť, alebo dokúpiť podľa zmenených potrieb dieťaťa. Ako obzvlášť praktická sa môže ukázať poschodová posteľ s rebríkom, ktorej súčasťou sú zásuvky a schránky. Takáto posteľ sa tak môže stať ďalším centrom detského šantenia. A ak pre dieťa začne byť nudné, jednoduchým spôsobom – bez potreby vynaložiť ďalšie finančné prostriedky – ho môžete obmeniť,“ povedala Delia Fischer, zakladateľka Westwing.

[detsky nabytok]

Kútik na učenie v malej izbe

Keď sa blíži nástup do školy, upriamime pozornosť na prípravu vhodného miesta na učenie. V neveľkom priestore, v ktorom má každý centimeter priestoru cenu zlata, sa oplatí siahnuť po multifunkčnom nábytku. Pracovný stôl môže byť spojený s posteľou, alebo mať formu komody s rozkladacou doskou. Pre ďalšiu úsporu miesta je dobré zariadiť izbu skrinkami na kolieskach. Môžete ich položiť pod stolík. Prípadne si vyberte pracovný stôl so zabudovanými zásuvkami. Pre udržanie poriadku poslúžia aj praktické organizéry na pastelky, ceruzky a fixky. Zdravie dieťaťa je najdôležitejšie, preto pri nákupe pamätajte na pohodlnú stoličku a vhodné osvetlenie. Namiesto stojacej lampy zaberajúcej miesto si vyberte osvetlenie, ktoré je možné pripevniť k poličke alebo k stene.

stolik s regulovanou doskou

Dekorácie a príslušenstvo do malej izby

Chcete v izbe svojho dieťaťa vytvoriť jedinečnú výzdobu? Kľúč k úspechu sa skrýva v dekoráciách. Skvelým nápadom je tematické aranžovanie interiéru na základe vybranej tematiky. Hlavným motívom môže byť napr. vesmír, svet pod vodou, rozprávková krajina – pamätajte však na správnu mieru. V malom priestore by každý doplnok mal byť dobre premyslený. Príliš mnoho vzorov spôsobí, že interiér sa stane preplneným a deti budú mať problém so sústredením sa na jednu vec.

detsky koberec

Ak sa chcete držať najnovších trendov a máte radi originálne riešenia, rozhodnite sa pre kúpu magnetických farieb, ktoré umožnia maximálne využitie priestoru. Umožnia pripnutie magnetov na stenu, ale aj jej popísanie kriedou. Ak sa vám v izbe podarí nájsť trochu voľného miesta, oplatí sa investovať do detských stanov – vaše ratolesti ich využijú na hru a vy na relax.

detsky stan

 

Westwing Home & Living

Westwing je medzinárodným lídrom e-commerce v oblasti zariaďovania interiéru, ktorý svojím zákazníkom ponúka výnimočné produkty v atraktívnych cenách. Westwing v súčasnosti pôsobí v 14 krajinách na 3 kontinentoch. Centrála firmy sa nachádza v nemeckom Mníchove. Firma vznikla v roku 2011 a zamestnáva viac ako 1600 zamestnancov. Vo Westwing investovali také investorské skupiny, ako napríklad Access Industries, Fidelity Worldwide Investment, Holtzbrinck Ventures, Investment AB Kinnevik, Odey, Summit Partners i Tengelmann Ventures. Westwing pôsobí v Rakúsku, Belgicku, Brazílii, Českej republike, Španielsku, Holandsku, Nemecku, Kazachstane, v Poľsku, Rusku, Švajčiarsku, vo Francúzsku, v Taliansku a na Slovensku.

 

Zdroj, foto: Westwing Home

 

  • Zdieľať

Načítám...