Koloniálny mahagón alebo rustikálna patina? Drevený dekór vyberajte podľa štýlu nábytku

Jednotlivé štýly bývania od seba ľahko rozoznáte nielen podľa farieb a doplnkov. Celistvý dojem z miestnosti podčiarkne aj vhodne zvolený kus dreveného nábytku. Kým pre francúzsky vidiecky štýl je vhodnejšie vyberať neopracované drevo s bielym náterom a patinou, koloniálny štýl zasa vyžaduje nábytok z masívneho tvrdého dreva. Inšpirujte sa aj vy jednotlivými štýlmi bývania a drevený dekór vždy vyberajte tak, aby s daným štýlom korešpondoval.

 

Koloniálny štýl charakterizuje tvrdý typ dreva

Nechať sa unášať naprieč Európou, cez Anglicko až do Ameriky 17. storočia. To umožňuje koloniálny štýl, ktorý do vášho domova prinesie nezameniteľnú kombináciu rôznych kultúr. Kým Európania si potrpeli na ozdobené drevené kúsky, americká verzia je typická jednoduchšími tvarmi. Oba varianty však spojuje záujem o masívny drevený nábytok. „Ku koloniálnemu štýlu sa hodí tvrdý typ dreva, akým je javor, orech, mahagón, teak alebo palisander. Cenovo dostupnejším variantom je nábytok z laminovanej drevotrieskovej dosky v dezéne tohto dreva,“ vysvetlila Petra Triščíková z e-shopu MT nábytok, v ktorom si môžete nábytok rôznych štýlov vyberať z pohodlia domova.

dreveny_dekor_mt_nabytok_kolonialny_styl

 

Nábytok v bielej farbe aj neopracované drevo skvelo doplní štýl Provence

Ak patríte medzi milovníkov Francúzska, vďaka nábytku z orechu, gaštanu alebo dubu si môžete aj doma pripadať ako v malebnom Provence. Tento štýl najlepšie dopĺňa neopracované drevo vo svojej prírodnej forme alebo nábytok v jemnej bielej farbe. Aby bol efekt z vidieckeho sídla umocnený, vyberajte kúsky akoby zašlé vekom. Prírodné odtiene nábytku môžete zvýrazniť doplnkami v pastelových farbách.

dreveny_dekor_mt_nabytok_provence_styl

 

Vďaka Severanom sa môžete navrátiť k prírode

Škandinávsky štýl sa vyznačuje jednoduchosťou, vzdušnosťou a eleganciou, čo sa odráža aj pri voľbe dreva do interiéru. Všetky využívané materiály aj farby odkazujú k priamemu prepojeniu s prírodou. „Pre severský štýl je typická svetlá škandinávska borovica, ktorá rýchlo rastie a veľmi dobre sa s ňou pracuje. Borovicu môžete využiť aj na produkciu paliet, ktoré tento štýl bývania skvelo okorenia,“ radí Petra Triščíková z najväčšieho tuzemského e-shopu s nábytkom MT nábytok. Ducha Škandinávie vhodne doplníte aj vybavením z brezy či buku, prípadne aj z lamina v totožnom dezéne.

dreveny_dekor_mt_nabytok_skandinavsky_styl

 

Rustikálny nábytok prináša do miestnosti dušu lesa

Jeden kus neuhladeného dreva práve prineseného z lesa. Presne tak na vás môže pôsobiť rustikálne vybavenie. Najtypickejšie je totiž pre tento štýl využívanie surových prírodných materiálov, ktoré môže obzvláštniť technikou kefovania. Drevo tak získa požadovanú patinu a pôsobí opracovaným dojmom. Okrem hojne používanej borovice, ktorá v podobe rustikálneho nábytku dodáva interiéru aj typickú vôňu, je vhodným drevom aj osika, červený či biely céder alebo dub.

dreveny_dekor_mt_nabytok_rustikalny_styl

 

O spoločnosti MT nábytok

MT nábytok je lídrom v on-line predaji nábytku na Slovensku. Spoločnosť vznikla v roku 2011 ako drobný internetový predajca s tromi zamestnancami a o päť rokov neskôr sa stala jednotkou v predaji nábytku na internete s viac ako 60 zamestnancami. V ponuke nájdete takmer 6000 kusov kvalitného nábytku pre dom aj záhradu a každý deň pribúdajú ďalšie. V prípade väčšiny predávaných produktov je možné zvoliť si farbu, veľkosť, druh čalúnenia a ďalšie parametre.

Text, foto: MT nábytok

  • Zdieľať

Načítám...