Interiérové fotografie: Ako správne vyfotiť vaše bývanie?

 

Pri snahe predať alebo prenajať obytné priestory sa často stretneme s problémom zlých fotografii. Často nedokážu zachytiť skutočný obraz miestností, skresľujú rozmery alebo pôsobia tak nekvalitne, že záujemcov odradia ešte pred tým, než skontroluje výmeru či lokalitu. S fotografovaním interiéru sa môžete stretnúť aj v prípade, že svoje umelecké dielo chcete zaradiť do súťaže amatérskych dizajnérov alebo sa jednoducho pochváliť svojou novou obývačkou priateľom na sociálnych sieťach. Ako odfotiť priestory tak, aby vynikla ich reprezentatívnosť?

Upratané a vyleštené

Možno si poviete, že šmuhy na konferenčnom stolíku a omrvinky na kuchynskom koberčeku nebudú na fotografii nápadné, opak je však pravdou. Drobnosti, ktoré voľným okom prehliadnete, budú na finálnej snímke zachytené a pripravené na odradenie každého, kto fotografiu uvidí. Nezabudnite preto pred fotením povysávať, umyť okná, utrieť listy izbových rastlín a schovať všetky osobné veci, ktoré nie sú súčasťou dizajnu. Môže sa to zdať ako množstvo práce, výsledok však bude stáť za to.

Perspektíva fotografie

Prvou dôležitou vecou pri samotnom fotení je perspektíva, z ktorej snímku zachytíte. Miesto fotografovania v stoji umiestnite fotoaparát do výšky vášho pásu. V princípe platí, že najneutrálnejšiu perspektívu dosiahnete fotografovaním z výšky jedného metra. Myslite na zariadenie miestnosti – ak výška väčšiny nábytku zostáva pri zemi, pokojne si pri fotení čupnite.

Využite statív

Statív je jedným z najšikovnejších pomocníkov pre väčšine druhov fotografovania. V tomto prípade vám pomôže udržať línie stien a nábytku v prirodzenej rovine, zabráni roztraseným záberom a zaručí rovnakú perspektívu na všetkých snímkach. Pokiaľ statív nevlastníte, postačí vám provizórne riešenie v podobe stolíka alebo niekoľkých krabíc. Určite však stabilnú podložku pre fotoaparát nezanedbajte.

Vymeňte neporiadok za pekný neporiadok

Ak sa snažíte zachytiť priestor, ktorý má reprezentovať pohodlné bývanie, nemusíte odpratať všetky osobné maličkosti. Čistiaci prostriedok z kuchynského umývadla radšej odstráňte, no pri fotografovaní obývačky pokojne ponechajte šálku s kávou a rozčítané knižky. Využite deky, kvety, prípade jedlo. Ak máte domáceho miláčika, pokojne ho zakomponujte do záberu.

Úprava fotografii

Využite program na úpravu fotografii aj v prípade, že nechcete do snímky zasahovať retušovaním. Farebnou korekciou docielite požadovanú teplotu snímky, upravíte vyváženie bielej, jas a kontrast. Tieto drobné úpravy dokážu vytvoriť obrovský rozdiel. Pri úprave fotiek by ste však mali dbať na to, aby vyzerali realisticky a zodpovedali obrazu, ktorý vidíte voľným okom.

[fotografovanie MI]
  • Zdieľať

Načítám...