Impresionistické záhrady Claudea Moneta

Giverny, dom a záhrady Claudea Moneta, Francúzsko.

Monet žil v Giverny od roku 1883 až do svojej smrti v roku 1926. Sám riadil rekonštrukciu svojho domu, podmienkou bolo zachovať ružovo maľované steny. Na interiér boli použité farby z vlastnej maliarovej palety - zelená na dvere a okenice, žltá v jedálni a modrá pre kuchyňu.

Monet mal neďalekú rieku Epte čiastočne odklonenú do záhrad a najal si až sedem záhradníkov, ktorí sa o záhrady starali.

Záhrady sú rozdelené do dvoch rozdielnych častí:
- Clos-Normand bola vymodelovaná podľa Monetovej vlastnej umeleckej vízie, keď sa usadil v Giverny. Strávil roky premieňaním záhrady na živú vzdušnú maľbu, ktorá vysádzala tisíce kvetov v rovnomerných vzorkách.
- Naceste z Clos-Normand v roku 1893 získal Monet prázdne miesto, ktoré premenil na vodnú záhradu odklonením vody z potoka Ru, ramena rieky Epte. Táto záhrada sa počas jeho života stala slávnou sériou monumentálnych obrazov Nymfy. Vodná záhrada je poznačená Monetovou fascináciou Japonskom, s jej zeleným japonským mostom a orientálnymi rastlinami. Vodné lekno sa stalo charakteristickou črtou tejto záhrady.
  • Zdieľať

Načítám...