Detská izba? Priestor na hranie aj učenie

Zariadiť detskú izbu je pre rodičov veľká výzva. Zároveň je to pre nich obrovský oriešok. Každé dieťa je výnimočné. Váš syn či dcéra je jedinečná osobnosť, má svoje koníčky, záujmy, má vlastnú predstavu o tom, ako by mala jeho izba vyzerať. A práve toto je kameň úrazu pri zariaďovaní detskej izby. Detská izba má slúžiť na hranie, oddych, tiež na učenie a plnenie si školských povinnosti.

 

 

Je rozdiel, ak detskú izbu zariaďujete pre batoľa či predškoláka alebo pre tínedžera. Vek dieťaťa je rozhodujúcim faktorom pri výbere miestnosti, farieb aj nábytku. Pre batoľatá a menšie deti vyhraďte miestnosť, ktorá sa nachádza najbližšie k rodičovskej spálni. Nemusí byť rozlohou veľká, mladším deťom stačí na hru menší priestor. Školák zase potrebuje pre svoj rast viac priestoru.

Izba by mala byť rozdelená na tri základné zóny – zóna na hranie, učenie a spanie. Menej je niekedy viac a pri zariaďovaní detskej izby platí dvojnásobne. Izba nesmie byť zaprataná nábytkom, zariaďte ju iba nevyhnutnými kusmi nábytku.

 

 

Základ tvorí kvalitná detská posteľ

Dnešný trh ponúka široký výber detských postelí. Dieťa po celom dni plnom hier a zážitkov, úloh a povinností potrebuje hlavne kvalitný spánok. Vyberajte preto s rozumom. V prvom rade majte na mysli bezpečie svojho dieťaťa. Do menších izieb voľte postele s úložným priestorom. Praktickým riešením je kúpiť hneď posteľ pre dospelých, ktorá vám vyrieši starosti s rastom a dospievaním vášho potomka. Matrac by nemal byť príliš mäkký ani príliš tvrdý. Investujte do kvalitného matraca, ktorý vášmu dieťaťu zabezpečí nielen pohodlie, ale bude mu vyhovovaťe aj po zdravotnej stránke. Ak vaše dieťa dosiahlo určitý vek, môžete vymeniť klasickú detskú posteľ za modernú pohovku alebo menšiu rohovú sedačku.

 

 

Úložného priestoru nikdy nie je dosť

Na hračky, oblečenie aj školské pomôcky treba vyčleniť dostatok miesta. Oblečenie, knihy, ale aj hračky potrebujú vlastný úložný priestor. Knihy môžete napríklad uložiť do viacúčelových policových regálov, hračky zase patria do praktických boxov. Tak sa k nim deti ľahko dostanú a zároveň sa aj naučia, že každá vec má svoje miesto. Rovnako tak nájdite v izbe priestor aj pre šatníkovú skriňu. Čím je dieťa staršie, tým viac voľnosti potrebuje pri výbere oblečenia.

 

 

Investujte do písacieho stola a kvalitnej stoličky

Súčasťou vybavenia detskej izby je aj písací stolík. Takémuto stolu patrí miesto pri okne, aby vaše dieťa malo dostatok svetla pri písaní úloh. Mal by byť variabilný s dostatkom úložného priestoru. Praktický je napríklad stôl s výsuvnou plochou na klávesnicu. Voľte matný povrch, pretože lesklá pracovná doska môže dieťa pri práci oslniť aj oslepiť.

Máte dve a viac detí? Starosti s nedostatkom miesta za vás vyrieši stôl menších rozmerov. Praktický odkladací stolík na notebook nájdete za rozumnú cenu v ponuke nejedného internetového predajcu.

Stolička by zase mala byť na kolieskach s možnosťou nastavenia výšky sedu a s tvarovanou opierkou chrbta. Mala by spĺňať isté ergonomické parametre. Výber stoličky určite nepodceňujte. Jej vhodným výberom predídete možným bolestiam chrbta a hlavy či tŕpnutiu nôh.

 

Hrací kútik

Ak zariaďujete detskú izbu pre batoľa či predškoláka, ktorý ešte nechodieva na detské ihrisko bez vás, hrací kútik je pre neho veľmi dôležitý. Dieťa sa tak zabaví hračkami vo vlastnej izbe a vy ho máte pod dohľadom. A rovnako aj staršie deti ocenia kútik, ktorý nemá nič spoločné so školou, úlohami a učením.

 

Myslite na osvetlenie miestnosti

Svietidlá vyberajte starostlivo. Keď je dieťa mladšie, hrá sa prevažne na zemi, a preto je dôležité silné stropné svetlo. Keď začne váš potomok chodiť do školy, dokúpte stolnú lampu s dostatočnou intenzitou svetla. A ak je vaše dieťa vášnivým čitateľom, ktorý rád trávi svoj čas v posteli s knihou, určite ocení nástennú alebo stojanovú lampu v jej blízkosti.

 

 

Čo na to FENG ŠUEJ?

• Vhodná poloha pre detskú izbu je na východnej, juhovýchodnej alebo západnej strane od stredu bytu,

• detské postele by mali mať čelný štít a nemali by byť čelom obrátené k oknu alebo k dverám,

• odporúča sa posteľ, ktorá nezachytáva elektromagnetické žiarenie, napr. vyrobená z dreva,

• posteľ umiestnite ďalej od okna – energia pod oknom je príliš aktívna, čo môže narušiť pokojný spánok,

• vhodnejšie je sedenie tvárou do miestnosti s výhľadom na dvere aj okno,

• tok energie v noci stlmíte závesmi po celej šírke okna,

• do izby môžete dať aj rastliny v kvetináčoch so zaoblenými listami, ale nemali by byť umiestnené blízko postele. Pred ostré hrany položte stojace rastliny, na rohy skriniek zas visiace,

• medzi zbytočné a rušivé veci, ktoré by sme mali nekompromisne vyhodiť, patria rozbité a nepoužívané hračky; knihy, ktoré nikto nečíta; šaty, z ktorých deti už vyrástli; vyschnuté fixky, zaschnuté lepidlá, polámané pastelky; hry a stavebnice s chýbajúcimi dielikmi.

 

 

Text, foto: Tempo Kondela

  • Zdieľať

Načítám...