Čím sa riadiť pri výbere vchodových dverí?

3 základné požiadavky pre správny výber vchodových dverí:

  • Bezpečnosť

Až 70 % vlámaní nie je uskutočnených cez vchodové dvere, ale cez dvere balkónové či terasové, prípadne cez pivnicu. Preto je nevyhnutné, aby ste bezpečnosti venovali pozornosť nielen pri vchodových dverách, ale celkovo pri všetkých oknách a dverách v dome. Posudzovaním bezpečnosti jednotlivých prvkov otvorových výplní sa venuje hneď niekoľko noriem. Jedna z nich (STN EN 1627) stanovuje triedy bezpečnosti podľa odolnosti proti vlámaniu. Pri dverách sa rozlišuje šesť bezpečnostných tried, pričom platí, že čím vyššie číslo, tým vyšší stupeň ochrany. Podľa noriem Európskej únie sú v závislosti od bezpečnostnej triedy dvere "zdolateľné" za tri minúty jednoduchým náradím (v prvej triede), ale až za viac ako 20 minút elektrickým náradím (v šiestej triede). Šikovný zlodej dokáže obyčajné dvere vypáčiť za niekoľko sekúnd. Ak sú však prekážkou kvalitné bezpečnostné dvere, neuspeje. Alebo sa aspoň, v závislosti od triedy kvality bezpečnostných dverí, riadne zapotí. Zásadné pritom je opýtať sa dodávateľa či deklarovanú triedu bezpečnosti spĺňa celý výrobok (okno/dvere), alebo len niektorý z prvkov (profil, sklo, kovanie). „Ideálne je, pokiaľ aj výmenu okien či dverí konzultujeme s projektantom. Ak je v projekte jasne stanovené, akú bezpečnostnú triedu majú otvorové výplne spĺňať, je potom pre dodávateľa omnoho ľahšie daný výrobok odporučiť,“ radí Petr Sýs, technický a produktový manažér spoločnosti Inoutic.

Zľava na poistení domácnosti

Za „bezpečnostné dvere“, tj. dvere so zvýšenou odolnosťou proti vlámaniu, min. v bezpečnostnej triede RC2, a za zabezpečené okná, minimálne v rovnakej triede, nielenže znížite riziko vlámania, ale tiež zvýšite šance získať lacnejšie poistenie domácnosti. Treba však počítať s tým, že za takéto dvere si musíte priplatiť, často i niekoľkonásobok ceny výrobkov, ktoré žiadnu vyššiu bezpečnostnú triedu nespĺňajú. Čo presne znamená trieda bezpečnosti RC2? Pre každú bezpečnostnú triedu je stanovené, akému náporu, s akým vybavením páchateľa a za aký dlhý čas musí daný výrobok odolať. Dvere triedy RC2 by mali odolať zlodejovi, ktorý bude vybavený dlhým skrutkovačom, malým hasákom, plastovými alebo drevenými klinmi, pílkou či polmetrovou oceľovou rúrkou (pákou) pre použitie na mreže. Takýmito dverami by sa nemal dostať dovnútra ani po 3 minútach usilovného snaženia. Dá sa pritom predpokladať, že zlodej nechce urobiť hluk a že pokiaľ sa do domu či bytu rýchlo nedostane, radšej skúsi svoje šťastie inde. 

  • Dizajn

 
Vstupné dvere určujú celkový dojem domu. Dizajn u vchodových dverí je daný predovšetkým zvolenou výplňou – môže ňou byť sklo, sklolaminát, plast, hliník a pod. Dodávatelia dverí sa vždy snažia mať čo najširší výber výplní a ponuka býva dosť podobná.  Vhodnú kombináciu výplní by mal odporučiť predajca podľa požiadaviek zákazníka na vzhľad a tepelnoizolačné vlastnosti dverí. Pri vchodových dverách si možno zvoliť z veľkého množstva farieb, dekorov či fólií. Vstupné dvere s PVC profilmi sú napríklad bežne dostupné v klasickom variante, tj. s rovným krídlom. Existuje však i dizajnovo pokročilejší variant dverí s tzv. prekrývajúcou výplňou. Tá zodpovedá súčasnému trendu pohľadovo hladkých plôch bez odskokov. „Ako názov napovedá, výplň prekrýva na vonkajšej strane dverí profil. Vonkajšia strana dverí je vďaka tomu hladká a hrúbka výplne je širšia. Pokiaľ vyberieme výplň s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, budú mať takéto dvere aj menšie energetické straty,“ vysvetľuje P. Sýs.
 
  •  Tepelná alebo zvuková izolácia

 
Minimálna hodnota súčiniteľa tepelnej priestupnosti Ud by pri vchodových dverách mala byť 1,7 W/m2K, odporúčaná hodnota pre dvere oddeľujúce vykurovaný priestor od vonkajšieho je 1,2 a dvere pasívnych domov sa musia vojsť do hodnoty 0,9 W/m2K. Pokiaľ plánujeme stavbu v pasívnom štandarde, musíme uprednostniť vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti. Tie sú ale do určitej miery proti zvukovoizolačným schopnostiam dverí (zatiaľ čo teplotu izolujú vzduchové „kapsy“ medzi sklami, hluk naopak izoluje silné sklo). „U vchodových dverí sa však nepredpokladá, že by mali oddeľovať často používaný obytný priestor od vonkajšieho – obvykle vedú do predsiene alebo na chodbu, takže štandardný hlukový útlm by mal byť vo väčšine prípadov úplne dostatočný,“ konštatuje Petr Sýs. Výnimky samozrejme môžu existovať, ale pokiaľ budeme chcieť od vchodových dverí nadštandardnú nepriezvučnosť, musíme sa zmieriť s horšími tepelnoizolačnými vlastnosťami.


  • Zdieľať

Načítám...