Čím oplotiť záhradu? Možnosťou sú kamene, živé ploty či gabiónové koše

Oplotenie je predovšetkým na vyznačenie rozlohy a hraníc pozemku, no aj tak môže vyzerať vkusne, hoci je len v záhrade. Druhy oplotenia môžu byť naozaj rôzne, záleží od materiálu i formy. Viete, aké máte možnosti?

 

 

Gabiónové koše zažívajú úspech

Gabiónové koše sa v poslednej dobe využívajú skutočne veľmi často. Predovšetkým do prírodne alebo netradične ladených záhrad. Gabiónové koše sú naplnené rôzne veľkými kameňmi a dajú sa považovať za ekologickejšiu alternatívu k murovaným plotom. Ich výhodou je, že vyzerajú veľmi prirodzene a môžu mať rôznu dĺžku aj šírku.

 

Ak do nich dosypete substrát, môžete si do nich dokonca dosadiť aj kvetiny a zeleň. Na nižšie  sa hodia kvitnúce trvalky či trávy, tie vyššie môžete nechať porásť popínavými rastlinami.

 

Vždyzelený živý plot

Vzhľad záhrady určite osvieži  z ihličnanov alebo iných vždyzelených rastlín. Hodí sa do mesta aj na vidiek. Veľká zelená plocha zachytáva prach, tlmí hluk a zároveň vytvára príjemné prostredie. Aby ste sa vyhli akýmkoľvek neželaným návštevníkom, skombinujte ho s pletivovým oplotením.

 

Praktický drevený plot

Netreba zaznávať ani klasický drevený plot. Je síce náročnejší na údržbu, no odmení sa vám svojím príťažlivým a prirodzeným vzhľadom. Výhodou dreva je fakt, že vytvára priestor na využitie vašej kreativity. Môžete ho napríklad natrieť akoukoľvek farbou a vyzerajú na ňom dobre aj rôzne dekorácie. Takýto plot si môžete postaviť svojpomocne aj vy.

 

Praktický kameň

Neodmysliteľnou súčasťou tradičných vidieckych záhrad je plot z kameňa. Ak je do toho ešte obrastený divými rastlinami, vytvorí veľmi romantickú atmosféru. Môže ísť o suchý plot, na ktorého stavbu stačí hlina a kamene. Druhou možnosťou je murovaný kamenný plot s betónom, pri ňom je však dôležitá veľmi precízna práca.

 

Foto: Bigstockphoto
Zdroj: Mplot

 

  • Zdieľať

Načítám...