Chodítka, skákadlá, odrážadlá a pavúky pre deti: áno či nie? Vyriešené!

Chodítka, skákadlá, odrážadlá a pavúky pre deti: áno či nie? Vyriešené!

 

 

 

Otázka, či sú chodítka, odrážadlá alebo tzv pavúky pre dieťa správnou interaktívnou pomôckou alebo práve naopak im pri učení prvých krôčkov viac škodia, zostáva stále populárnou a veľmi diskutovanou. Táto rozsiahla téma si pravidelne nachádza široké publikum najmä na fórach, kde prispievajú svojimi poznatkami väčšinou mamičky a snažia sa tak verejne zdieľať svoju skúsenosť. Mnohí rodičia totižto, na tieto pomôcky, nedajú dopustiť a nešetria chválou. Avšak z pohľadu viacerých odborníkov zostávajú tieto zdanlivo neškodné veci kritizované. Väčšina detí sa v prvom roku života začína stavať na nohy a začína robiť prvé kroky. Rodičia často siahnu po chodítku, práve aby mu ich uľahčili. Poďme sa teda spoločne pozrieť na všetky pre a proti, ktoré predstavujú!

 

 

 

 

 

Chodítko pre deti

 

Ako sme už spomenuli vyššie, odborníci používanie týchto pomôcok skutočne neodporúčajú. Fakty, ktoré by mali rodičov presvedčiť, prečo sa kúpe chodítok, pavúkov a podobných vecí vyhnúť, nie je málo. Vymenujeme si tri najzávažnejšie z nich:

 

 

Spomalenie rozvoja chôdze

 

Azda najväčším mýtom je, že v skutočnosti nepodporujú rozvoj chôdze u dieťaťa, ako si mnoho ľudí myslí. Podľa vedeckých štúdií, ktoré skúmali vplyv používania „chodítok“ na motorický vývoj dieťaťa, je zrejmé, že táto pomôcka môže viesť k oneskoreniu chôdze u dieťaťa až o jeden mesiac. Aj keď sa s určitosťou nevie, prečo to tak je, mnohí špecialisti sa domnievajú, že dieťa nemá takú možnosť posilňovať svalstvo, ako keby chodilo po štyroch. A tiež je tu určitý dopad na dozrievanie centrálnej nervovej sústavy, ktorá je pre rozvoj motoriky veľmi dôležitá.

 

 

 


 

Vysoká úrazovosť

 

Našim ratolestiam sa v “pavúkoch” zrazu dostáva možnosť preskúmať oveľa väčší priestor, aký mali doposiaľ možnosť okúsiť s pozície sedu alebo z detskej ohrádky. To prináša i väčšie riziko úrazu. Časté sú pády zo schodov, poranenia hlavy v dôsledku ťahania rôznych predmetov, ktoré má zrazu na dosah alebo dokonca popáleninám. V Kanade je od roku 2004 zákon, ktorý chodítka používať dokonca zakazuje. Rodičov, ktorí zákon neuposlúchnu hrozia prísne sankcie a finančné pokuty. Urobili tak na základe vysokej úrazovosti u malých detí zapríčinenej práve choditkami.

 

 

Nadmerná záťaž

 

Každá fáza motorického vývoja dieťaťa má svoje opodstatnenie a nemá význam snažiť sa niečo urýchľovať, preto preskakovať prirodzené fázy vývoja, akými sú plazenie či štvornožkovanie sa neodporúča. Výsledkom častého alebo priskorého používania chodítok sú napríklad problémy s kĺbmi a chrbticou dieťatka, čo sa nemusí prejaviť hneď, ale v neskoršom veku.

 

 


 

 

Hopsadlo pre deti

 

Hopsadlo sa v poslednom čase teší veľkej popularite. Konštrukcia sa jednoducho zavesí o zárubňu dverí a dieťatko si veselo hopsá na mieste.Tu treba v prvom rade myslieť na to, že v skákadlách/hopsadách sú zaťažené bedrové kĺby a chrbtica dieťatka. Odborníci výrazne neodporúčajú používať pre deti s nejakým pohybovým problémom či oneskoreným vývojom. Používanie tejto interaktívnej pomôcky by mal rodič odhadnúť na základe individuálnej pohybovej zručnosti dieťaťa, čo je však niekedy náročné. Na vhodnosť skákadla je preto lepšie sa opýtať vášho detského lekára, ktorý vaše dieťa pozná. Určite by tiež skákadlo ani u celkom zdravých detí nemalo byť každodennou záležitosťou a pobyt v ňom by mal trvať len pár minút

 


 

Chodítko na tlačenie

 

Detské chodítko na tlačenie, teda aktívne chodítko, je vhodné na použitie od približne 9 mesiacov. Tento typ pomáha dieťaťu zdokonaľovať chôdzu a v prípade, že máte dievčatko, zároveň slúži namiesto kočíka pre bábiky. Považované je za bezpečnejší variant.

 

Chodítko pre deti, áno či nie ?

 

V dnešnej modernej dobe majú už rodičia k dispozícií množstvo pomôcok, ktoré zabavia dieťatko a ich čiastočne na chvíľu odbremenia. Sú to práve spomínané chodítka na tlačenie, hopsadlá pre deti či detský pavúk.. Avšak, deti sa bez týchto moderných výdobytkov vedia perfektne zaobísť. Ide najmä o skomfortnenie našej domácej pohody a chvíľu oddychu pre rodičov bez toho, aby dieťa muselo byť v detskej ohrádke a rodičia si urobili aspoň 10 minút napríklad na osobnú hygienu. V takýchto prípadoch je samozrejme využívanie týchto moderných pomôcok v poriadku. Treba ale dbať na dôkladne zabezpečenie plochy, kde sa necháme našu ratolesť voľne pohybovať, zamedzenie prístupu ku schodom a starostlvo odstránené nebezpečné predmety z dosahu detí. Výber každého detského hopsadla a chodítka pre deti by mal prísne spĺňať všetky bezpečnostné kritéria, v najlepšom prípade by mali byť i certifikované a v neposlednom rade by sa mali využívať skutočne len po dobu niekoľkých minút denne a u detí starších ako 8 mesiacov.

 

 

 

Kedy začala robiť prvé krôčiky Vaša ratolesť? Používali ste aktívne chodítka či detské pavúky alebo naopak, zaobišli ste sa bez pomoci týchto “vychytávok”, dajte nám vedieť o Vašich skúsenostiach dole do komentárov. Tešíme sa!

  • Zdieľať

Načítám...