Bývanie vás prezradí - aký ste typ?

Možno si ani neuvedomujete, že spôsob, akým bývate o vás prezrádza viac, ako vám je milé. Svoj životný priestor ste si pravdepodobne zariadili podvedome a jeho celkový obraz s množstvom detailov odzrkadľuje váš charakter. “Ukáž mi ako bývaš a ja ti poviem, kto si”, tak takto jednoducho to nefunguje. Napriek tomu sú však psychológovia presvedčení, že zo zariadenia vlastného bytu sa dajú vyvodiť určité závery.

 

 

Priateľskí ľudia bývajú útulne

Najlepšie sa dá vypozorovať charakter človeka podľa jeho obľúbeného miesta. Ak patríte medzi dobrosrdečných, priateľských, prispôsobivých ľudí a snažíte sa vyhýbať konfliktom, pravdepodobne bývate v útulnom byte s teplými farbami a mäkkými textíliami. Vo vašej obývačke zrejme nechýba masívna sedacia súprava s vankúšikmi a celkový dojem dotvára množstvo dekoratívnych prvkov. To, že ste citovo založení a radi sa obklopujete spomienkami, dosvedčia aj rodinné fotografie na stenách či policiach. Priveľa fotografií vašej osoby by však mohlo poukazovať na samoľúbosť.

 

 

Za minimalizmom sa skrýva introvert

Našli by sme u vás doma nábytok čistých funkčných tvarov a kožu v neutrálnej čiernej, hnedej či bielej farbe? Minimalistický štýl bývania bez osobných “čačiek” prezrádza prevažne introvertnú osobnosť. Očividne ste vecný, logický človek, ktorý si zvykne zachovávať odstup a ťažko vyjadruje svoje pocity. Mimochodom, o spôsobe vašej komunikácie s ostatnými ľuďmi veľa napovedia okenné dekorácie. Ak máte okná zahalené žalúziami či textíliami, zrejme nekomunikujete priamo, ale snažíte sa správy zaobaliť do pekných slov. Zároveň tým bránite iným nahliadnuť dnu a byť pozorovaní. Chránite si tak vlastnú intimitu a rozhodne sa nemienite stavať na obdiv.

 

 

Starožitný nábytok hovorí o väzbe na tradície

Považujete sa za svedomitých ľudí, v živote postupujete podľa presných plánov, no ťažšie sa vyrovnávate so životnými zmenami? Zrejme sa u vás ťažko nájde nábytok s excentrickým dizajnom. Svoje miesto tam nájdu skôr starožitnosti a prvky v klasickom či rustikálnom štýle. Zdedené kúsky nábytku v interiéri prezrádzajú väzbu na tradície a vťahujú vás do minulosti. “Rustikálny nábytok vám do domova vnesie atmosféru sedliackych chalúp z dávnych čias a poteší každého, kto má rád kvalitné materiály a prvotriedne remeselné spracovanie,” hovorí Petra Triščíková, z e-shopu MT nábytok, ktorý je lídrom v oblasti on-line predaja nábytku na Slovensku.

 

 

Dizajnové kúsky nájdete u mužov bez záväzkov

V prípade, že sa neradi viažete a považujete sa za extrovertného a nekonvenčného človeka, malo by byť vaše bývanie skutočnou pastvou pre oči. Ak vlastníte dizajnový nábytok, umelecké diela a pozornosť návštev priťahujú vaše hodnotné knihy, ste buď dušou umelec, alebo si svojim bytom budujete imidž. Nemusíte mať však obavy zo svojich narcistických sklonov, skôr je pre vás dôležité uznanie iných. Viac klasických dizajnových kúskov sa nachádza v bytoch samostatne žijúcich mužov bez záväzkov. Tí radi vystavujú na obdiv svoje symboly statusu. Uprednostňujú najmä elegantný, moderný a inovatívny nábytok, napríklad v podobe obývacej steny s LED osvetlením, ktorá dodá izbe nevšednú atmosféru.

 

 

Neporiadok na písacom stole je prejavom kreativity

Ak vo vašom byte vládne chaos a upratovanie nepovažujete za svoju záľubu, porozmýšľajte, či sa nechcete odpútať od tradícií a zaužívaných zvyklostí. Zjavne hľadáte svoju vlastnú cestu životom. Poriadok sa, podľa vedcov, v spoločnosti dosť preceňuje a neporiadni ľudia sú označovaní ako chaotickí a neorganizovaní, ale v skutočnosti vraj ide o tvorivé, odvážne a dobrodružné osobnosti. Je váš domáci pracovný kútik dokonale uprataný? Ak ste zamestnaní v kreatívnej oblasti, potom by z vás šéf nemal veľkú radosť. Výskum na univerzite v Minessote totiž potvrdil, že práca pri zapratanom stole prináša nové nápady a povzbudzuje tvorivé myslenie. S neporiadkom to však netreba preháňať, pretože chaoticky a neprakticky zariadený byt môže vyvolať trvalý stres a spôsobiť ochorenie.

 

 

Farebné kombinácie si nesiete z detstva

Rozhodujúcu rolu v bývaní hrajú farby. Ich výber súvisí so životnou situáciou, v ktorej sa práve nachádzate. Ak máte radi teplé citrusové tóny, je pre vás dôležitý životný optimizmus a túžite po komunikácii. V prípade, že vo vašej obľúbenej izbe prevláda zelená či modrá, kladiete dôraz na pokoj a oddych. Často využívané hnedé tóny, najmä v kombinácii s dreveným nábytkom, uprednostňujú ľudia vyhľadávajúci stabilitu, harmóniu a prirodzenosť. Vo svojom vlastnom bývaní zvykneme opakovať vzory a farebné kombinácie z domu svojho detstva. Súvisí to s pocitom istoty a so skutočnosťou, že preferovanie určitých farieb dedíme po svojich rodičoch. “Keď chcete farby v byte meniť častejšie, stavte na obľúbený svetlý nábytok, ktorý bývanie opticky prežiari a veľmi dobre sa kombinuje s farebnými doplnkami a výmaľbou,” radí Petra Triščíková z e-shopu MT nábytok.

 

 

Zariadenie bytu nezodpovedá vždy charakteru

Niekedy sa stáva, že štýl bývania vôbec nezodpovedá povahe človeka. Spoznáte to často podľa malých detailov, ktoré sa ku zvyšku bytu naoko vôbec nehodia. Ide napríklad o rôzne zbierky, výrazný obraz pri posteli alebo písací stôl na dôležitom mieste, aj keď jeho majiteľ doma nepracuje. Ak aj vy žijete v takomto “prestrojenom” obytnom priestore, bezpochyby sa v ňom necítite dobre a nedokážete načerpať tú správnu energiu. Nedovoľte, aby sa domov stal vaším väzením a radšej si ho pretvorte na svoj obraz.

 

 

O spoločnosti MT nábytok
MT nábytok je lídrom v on-line predaji nábytku na Slovensku. Spoločnosť vznikla v roku 2011 ako drobný internetový predajca s tromi zamestnancami a o päť rokov neskôr sa stala jednotkou v predaji nábytku na internete s viac ako 60 zamestnancami. V ponuke nájdete viac ako 6000 kusov kvalitného nábytku pre dom aj záhradu a každý deň pribúdajú ďalšie. V prípade väčšiny predávaných produktov je možné zvoliť si farbu, veľkosť, druh čalúnenia a ďalšie parametre.

 

Zdroj, foto: MT-nábytok

  • Zdieľať

Načítám...