Altán či pergola – ochrana pred slnkom i dažďom

Teplé počasie vždy láka posadiť sa a relaxovať na záhrade. No občas, keď sú slnečné lúče veľmi intenzívne alebo sa obloha zatiahne, treba sa niekam schovať. Veľa ľudí má preto na záhradách altány či pergoly. Aby ste sa mali kam pred slnečnými lúčmi či dažďom schovávať aj v ďalších rokoch, prichádza teraz vhodná chvíľa na ich údržbu.

Základným materiálom na stavbu altánov a pergol je väčšinou drevo. Jednou z mála nevýhod dreva je jeho náchylnosť voči opotrebovaniu, vlhkosti alebo vysušeniu. Jedinou naozaj funkčnou ochranou sú ochranné nátery, ktorými udržíte drevo ako nové veľa rokov. Na natieranie by ste sa mali vrhnúť pri stálom a suchom počasí a teplotách 5-30 °C. Ochrannú lazúru aplikujte štetcom v smere vlákien dreva. Pre vytvorenie dlhodobej ochrany nanášajte 2-3 vrstvy zvoleného prípravku, ktorý drevu zaistí potrebnú ochranu. Neodkladajte to a pusťte sa do natierania včas! 

Ak nebolo drevo nijak ošetrené, je dobré ho najprv napustiť impregnačným náterom, ktorý drevo ochráni pred hnilobou a modraním. Drevené plochy v exteriéri môžete naimpregnovať napríklad prostriedkom Xyladecor Xylamon HP, ktorý vďaka špeciálnemu zloženiu penetruje do hĺbky a dlhodobo drevo chráni. Pre nátery altánov, pergol, záhradných domčekov alebo dreveného obloženia je ideálnou voľbou Xyladecor Tinova. Táto prémiová olejová silnovrstvá lazúra vaše drevo ochráni pred nepriaznivým počasím a UV žiarením až na 12 rokov. Hybridné spojivá zaisťujú ľahkú aplikáciu a umožňujú drevu neobmedzene dýchať. Hĺbková penetrácia znásobuje aktívny účinok ochrany dreva.

  • Zdieľať

Načítám...