Ako funguje chemické wc a na čo je určené?

Ako funguje chemické wc a na čo je určené?

 

Množstvo ľudí sa s pojmom „chemické wc“ možno stretáva prvý raz. Preto sme si pre vás dnes pripravili článok, týkajúci sa pomerne populárnej témy, čo sa denných potrieb týka. Oboznámime vás najmä so základným účelom, poskytneme stručnú charakteristiku zariadenia a na záver nebudú chýbať užitočné rady pre tých, ktorí kúpu chemického wc aktuálne zvažujú!

 

 

Chemické wc

 

Chemické wc je praktickým zaradením, ktoré sa dostáva väčšmi do popredia najmä v posledných rokoch, nakoľko zastupuje ekologickejšie riešenie v rámci našich denných fyziologických potrieb. Hoci má chemické wc širšie uplatnenie a je výbornou zdravotnou pomôckou pre seniorov a osoby s obmedzenou mobilitou, kde týmto osobám výrazne zvyšujú ich životný komfort, chemické wc, a teda chemický záchod sa častejšie používa v obytných autách, karavanoch, na záhrade a chate, alebo pri kempovaní všetkého druhu.

 

 

 

Mnoho osôb, ktorý sa nikdy do kontaktu s týmto zariadením nedostalo si právom pokladá otázku, ako funguje chemické WC. V podstate je princíp veľmi jednoduchý, v hornej časti je nádrž na čistú vodu, ktorá slúži pre splachovanie a k miešaniu fekálií v nádrži umiestnenej na spodku. O proces bezpečného rozloženia sa starajú chemikálie, ktoré sú pre používanie nevyhnutné a vkladajú sa do spodnej nádrže pri každom uvedením do prevádzky. Pri používaní je dobré dbať na zvýšenú hygieny a užívať iba toaletný papier určený pre chemický záchod.

 

 

 

Suché WC: Vyberte si zabudované alebo prenosné

 

Suché WC, ako sa tento záchod tiež nazýva, môže byť zabudované, alebo prenosné. Zabudované sa väčšinou vyskytujú v rekreačných objektoch, alebo spomínaných karavanoch a mobilných domoch. Praktickejšie prenosné WC si môžete ľubovoľne prenášať medzi miestami, kde ho aktuálne využijete a ich komfort býva spravidla porovnateľný.

 

 


 

 

Konštrukcia suchého wc, vrátane prevádzky, nie je nijako zložitá. Hlavná konštrukčná časť sa skladá z dvoch nádrží, z ktorých väčšiu kapacitu má nádrž na odpadovú vodu a menšiu na čistú vodu, ktorá slúži primárne na splachovanie. Do chemického WC sa musí pred použitím vložiť špeciálna chemická kazeta, alebo chemické kapsule, ktoré sa zalejú vodou a po pár minútach je chemická toaleta pripravená na použitie. 



 

Pozor: Po naplnení sa spravidla obsah vylieva do odpadu, alebo špeciálne výlevky na to určenej.

 

 

 

 

 

Prenosné WC

 

Vyššie sme si už spomenuli výhody spojené práve s prenosným wc, ktoré je komfortnou mobilnou pomôckou a plne prispôsobené na plnenie všetkých potrieb. S týmto postupom sa tiež spája ďalšie pravidlo, a to používať špeciálny toaletný papier pre chemický záchod, ktorý sa oproti konvenčnému ďaleko lepšie rozkladá. Pri výbere teda zohľadňujeme predovšetkým objem nádražie, celkové rozmery, hmotnosť, nosnosť, systém splachovanie, alebo aj výšku sedátka. Pokiaľ bude prenosný záchod používať ťažší jedinec, alebo vysoká osoba, je dobré sa s týmito parametrami vopred oboznámiť. 

 

 

Zabudované WC

 

Ak vlastníte obytný automobil, karavan, alebo mobilný dom, je možné, že sa stretnete so zabudovaným chemickým WC. To môže pracovať buď klasicky s nutnosťou nádobu na odpad vyprázdňovať, alebo možno pripojiť na bežný odpad, ak je teda k dispozícii. V ďalších prípadoch je praktickejší a rozšírenejší prenosný záchod, ktorý väčšinou prípojkou na pevný odpad nedisponuje. Hodí sa mimo spomínané možnosti ako prenosné WC pre seniorov, či ako alternatíva na stavby, alebo dočasné akcie všetkého druhu.

 

 

 

 

 

Chemické wc, ako funguje?

 

Odpadová nádrž a nádrž na čistú vodu. Tieto dva prvky prenosného záchodu patria medzi dominantné časti, typicky sú k sebe spojené viac či menej sofistikovaným mechanizmom. Odpadová nádrž má prirodzene vždy väčšiu kapacitu, než nádrž na čistú vodu. Misa na fyziologický odpad má kapacitu v priemere 20 litrov, zatiaľ čo objem zásobníka vody čistej sa pohybuje najčastejšie okolo 15tich litrov.

 

Do odpadovej nádrže sa pred každým uvedením do prevádzky musí umiestniť chemická kapsula, kazeta, alebo samo rozložiteľný sáčok s chemikáliami. Po zaliatí malým množstvom vody je za niekoľko minút WC pripravené na použitie. Chemikálie fyziologický odpad rozkladajú a zabraňujú tak tvorbe a šíreniu baktérií, alebo vírusov. Súčasné chemické prostriedky sú zároveň šetrné k životnému prostrediu, teda v tomto ohľade môže vaše svedomie zostať čisté.

 

 

Využitie

 

  • Obchodné reťazce disponujú skutočne širokým sortimentom, a tak je vskutku z čoho vyberať. Modernizácií podliehajú aj toalety, najnovšími vychytávkami z tohto odvetvia sú jednoznačne modely disponujúce ukazovateľom plnosti nádrže. Chemické záchody sa líšia i nápaditým dizajnom, rozmermi, príjemným spracovaním, hmotnosťou i nosnosťou.

 

  • Splachovanie môže byť riešené mechanizmom s piestom. Odpadovú nádrž je osadená integrovaným odvzdušňovačom pre ľahšie vyprázdňovanie nádoby. Okrem iných miest sa chemické wc vďaka správnemu tvaru a rozmerom hodí aj na loď, či do akejkoľvek zástavby, kde sú hlavným parametrom kompaktné rozmery.

 

 

 

 

Nevýhody chemickej toalety

 

  • Chemická toaleta je v drvivej väčšine ovládaná celkovo manuálne, teda vrátane manuálneho systému splachovanie. Tie najluxusnejšie prevedenie môžu byť osadené elektronickou pumpou, avšak je to skôr výnimka. Rozlišujeme tak dva systémy, ktoré sú si svojím účinkom veľmi podobné.

 

  • V prípade lacnejších prevedení nájdeme mechový mechanizmus. Tento systém sa sa skladá z mačkacej plastovej harmoniky, ktorým sa tlačí voda z nádrže von. K jeho nevýhodám patrí spravidla nutnosť vynaložiť väčšiu silu a tiež fakt, že po čase používania mech praskne a tým stráca svoju funkčnosť.

 

  • Výrobcovia sú si tohto nešváru veľmi dobre vedomí, a preto sú náhradné mechy veľmi dobre dostupným príslušenstvom. Druhým variantom je piestový splachovací systém. Ten sa osadzuje do drahších modelov a ponúka lepšie splachovacie výkonnosť, tak aj dlhšiu životnosť.


 

 

Drevené wc do záhrady

 

„Predstavte si chalupu na konci sveta, kde sa dostanete len ťažko, je to mimo civilizácie... Nevadí vám, že tam nie je elektrina, voda, ale bytostne vám tam chýba wc... ako by ste to riešili?” Teraz sa vracajú do módy suché pilinové wc, ako dokonale eko-riešenie… A čo poviete na drevené wc, respektíve latrínu. Možno ju pomerne ľahko zadovážiť v supermarketoch s domácimi i záhradnými potrebami ako Obi či Hornbach. Avšak, pre tých zdatnejších nie je vskutku problém zostrojiť si takú latrínu aj vlastnoručne!

 

 

  • Suché wc na záhrade je prijateľnou alternatívou, najmä pokiaľ ide o ekologický zámer, a teda o dôkladný rozklad exkrementov, ktoré sa po pridaní voľne predajných enzýmov samovoľne rozložia.

 

  • Výrobky obsahujú iba voľne sa v prírode vyskytujúce baktérie a enzýmy, ktoré naštartujú biodegradačný proces (prestanú sa vytvárať usadeniny a krusty), čím sa optimalizuje bakteriálna účinnosť v latrínach a ostatných suchých WC. Výsledkom je úplné rozloženie suchých či tuhých exkrementov hromaděných aj niekoľko rokov a zamedzenie ich opätovnému usadzovaniu. Ďalším preukázateľným faktorom je výrazné zníženie až odstránenie vznikajúceho zápachu.

 

  • Splachovanie... Chemická toaleta je v drvivej väčšine ovládaná celkovo manuálne, teda vrátane manuálneho systému splachovanie. Tie najluxusnejšie prevedenie môžu byť osadené elektronickou pumpou, avšak je to skôr výnimka. Rozlišujeme tak dva systémy, ktoré sú si svojím účinkom veľmi podobné.

 

  • V prípade lacnejších prevedení nájdeme mechový mechanizmus. Tento systém sa sa skladá z mačkacej plastovej harmoniky, ktorým sa tlačí voda z nádrže von. K jeho nevýhodám patrí spravidla nutnosť vynaložiť väčšiu silu a tiež fakt, že po čase používania mech praskne a tým stráca svoju funkčnosť.

 

  • Výrobcovia sú si tohto nešváru veľmi dobre vedomí, a preto sú náhradné mechy veľmi dobre dostupným príslušenstvom. Druhým variantom je piestový splachovací systém. Ten sa osadzuje do drahších modelov a ponúka lepšie splachovacie výkonnosť, tak aj dlhšiu životnosť.

 

 

 

 

Inšpirujte nás i čitateľov vlastnými alternatívami, prípadne nám dajte vedieť, ako ste spokojní s používaním vašeho preferovaného zariadenia vy. 

Ďakujeme za každý príspevok k téme!

 

  • Zdieľať

Načítám...