Aké svetlo do kúpeľne? Poradíme vám s výberom!

Aké svetlo do kúpeľne? Poradíme vám s výberom!

 

Vybrať to správne svetlo do kúpeľne už nemusí byť zdĺhavou a komplikovanou činnosťou popri tom širokom výbere, ktorý momentálne na trhu je, práve naopak. S našimi užitočnými radami vám to odteraz pôjde ako po masle!

 

  • Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré musíme pri vyberaní svetla do kúpeľne úspešne zvládnuť a najviac na ňu dbať, je bezpečnosť, keďže je tu často mokro a vlhko. Preto by mali mať vybrané svietidlá vždy dvojitú izoláciu a ochranný kryt. V neposlednom rade, by sme mali najmä myslieť na praktickosť daného produktu, ktorú častokrát ignorujeme na úkor moderného dizajnu.
  • Ideálna intenzita osvetlenia kúpeľne, ktorá je zároveň príjemná pre oko sa pohybuje okolo 300 luxov. K dobrému svetelnému výsledku pomôžu aj obklady, teda tie svetlé a lesklé, ktoré odrážajú svetlo lepšie ako tmavé. Príliš tmavé steny vyžadujú silnejší svetelný zdroj či vyšší počet svietidiel, čo sa odzrkadlí aj na nákladoch za osvetlenie.
  • Je vskutku jasné, že tak, ako v iných miestnostiach našej domácnosti aj v kúpeľni túžime mať krásne osvetlenie. Máme na výber hneď z niekoľkých zaujímavých možností. Veľkej obľube sa stále tešia klasické stropné svietidlá, no v posledných rokoch sa do popredia dostali okrem nástenných svietidiel i takzvané relaxačné alebo náladové svietidlá, ktoré vyzerajú pri správnej inštalácii práve v interiéri kúpeľne famózne.

 

 

Ak si potrpíte na útulnú atmosféru, tak je pre vás s určitosťou tento typ svietidiel, tým správnym osvetlením do kúpeľne. Postarajú sa o príjemný zážitok a pravidelne vám zabezpečia bezkonkurenčný komfort a budete sa cítiť zrelaxovaní ako po návšteve wellness zariadenia.

 

Svetlo do kúpeľne a jeho dôležité parametre…

Ako sme si už vyššie spomenuli, jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere svetla do kúpeľne je bezpečnosť, s tým súvisí i ďalší rovnako podstatný parameter, a tým je vodovzdornosť, ktorá sa označuje ukazovateľom IP (Ingress Protection). Hodnota IP sa uvádza na obale výrobku. Kúpelňa sa na základe tohto ukazovateľa rozdeľuje do niekoľkých zón, pričom každá z nich vyžaduje inú mieru vodovzdornosti svietidla. Napríklad svietidlá odolné voči striekajúcej vode a vlhkosti sú označene hodnotou IP44. Takéto svietidlá zväčša umiestňujeme do pozície nad umývadlo alebo na dosah od sprchového kúta či vane.

 



 

Bodové osvetlenie 

 

Medzi súčasné trendy nemožno nezaradiť i moderné bodové osvetlenie, ktoré sa využíva, ako stropné svietidlo, ale môže byť umiestnené aj okolo zrkadla nad zrkadlo alebo napríklad aj ako ozdobné osvetlenie, vo výklenkoch steny.

 


 

Led svetlo do kúpeľne 

 

Ďalším horúcim trendom, ktorý spraví z vašej kúpeľne dizajnové miesto sú led svietidlá. Na rozdiel od klasických stropných svetiel dokážu led svietidlá vytvoriť luxusný dojem a podporiť tak celkový štýl interiéru. Správne osvetlenie kúpeľne dokáže aj malý priestor rozjasniť a opticky zväčšiť. Navyše ak vás okrem bezpečnosti zaujíma u svetla tiež jeho úspornosť, určite urobíte dobre, ak siahnete práve po LED svetle do kúpeľne.

 

  • Okrem nízkej spotreby energie a dlhej životnosti sú v kúpeľniach obľúbené pre minimálne rozmery. Tie ich predurčujú aj na miesta, kde sa iné zdroje nedostanú. 

 

  • Nenápadne ukryté v podhľade, v skrinke či priamo v zrkadle nasvetlia zrkadlový priestor. Skryté v podmurovke vane, v nike ale i v sanitárnych prvkoch vytvoria svojím farebným spektrom náladové osvetlenie.



 

 

CRI

Aby sa farby javili čo najvernejšie, odporúčaný index podania farieb CRI pre interiér je 80 a viac. V ponuke sa však stretnete najmä s LED žiarovkami s nízkym CRI, lebo čím je svetlo kvalitnejšie, teda má vyššie CRI, tým je slabšie, má menej lumenov. Ak predajca CRI LED žiarovky neuvádza, väčšinou má hodnotu len 70 alebo 62.

 

Svetlo do kúpeľne: nad zrkadlo

 

Áno, aj zrkadlo v kúpeľni by malo byť správne osvetlené. Veľmi vhodné sú svietidlá umiestnené po bokoch zrkadla, alebo možno umiestniť svetlo priamo nad zrkadlo. Platí pravidlo, že svietidlo nad zrkadlom má byť kratšie alebo rovnako dlhé ako zrkadlo.


 


 

Krásnym a efektným je aj podsvietené zrkadlo, ktoré navyše vytvorí príjemnú atmosféru. Nebojte sa experimentovať, výsledok vás určite milo prekvapí.


 

Priestorové svietidlá

Vysoké stropy a priestrannosť interiéru sa dá využiť vo váš prospech, ak túžite vytvoriť skvostný pohľad na vašu kúpeľňu. Nebojte sa siahnuť po priestorových svietidlách a celkovo nápadnejších modeloch, výsledný vzhľad bude skutočne okúzľujúci a dotvorí celý charakter priestoru!

 


 

Ďalšie užitočné tipy...

  • Svietidlá vyberáme nielen podľa technických požiadaviek, ale aj podľa zariadenia kúpeľne od nábytku, cez zrkadlo až po batérie a iné menšie doplnky, aby sme dosiahli súlad s dizajnovým aj praktickým riešením priestoru.
  • Veľa zákazníkov si vyberá do kúpeľne aj tzv. hniezdne nebo, ktoré vytvára farebné efekty. Ak nemáme znížený strop, môžeme siahnuť aj po prisadených centrálnych svietidlách s dostatočným svetelným výkonom. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, dizajnoch ako aj materiálových prevedeniach.

 

 

 

Aké svietidlá ste uprednostnili vy? Dbáte na bezpečnosť či nedáte dopustiť na dizajnový vzhľad? Pochváľte sa nám so svojími skúsenosťami dole do komentárov a inšpirujte, tak aj ostatných!

  • Zdieľať

Načítám...