Zútulnite svoj domov - Tu sú tie najlepšie dekorácie

Vianoce sú za nami. Ozdoby sú opäť v škatuliach. Z vášho príbytku vymizli posledné znaky sviatkov, vrátila sa všednosť a vy máte pocit, že to takto nie je správne. Chodíte z izby do izby a premýšľate nad tým, ako svoj príbytok zútulniť?

 

Tu je niekoľko tipov, ako dosiahnuť, aby váš domov nepôsobil chladne a neosobne. Jednoduché a finančne nenáročné dekorácie izby zohrejú, dodajú im romantický nádych, urobia z vášho príbytku skutočný domov.

 

 

Vo väčšine prípadov stačí načúvať vnútornému hlasu. Každý z nás má iné potreby, iné hodnoty. Niekomu stačia farebné dekoratívne vankúšiky, iným zas fotografie vo výrazných rámoch.

 

Začnite stenami

V nejednom článku sme písali o sile farieb. Tejto otázke sa nemôžeme vyhnúť ani teraz.

Je dôležité všetko v interiéri spolu farebne zladiť, od farieb na stenách cez nábytok až po doplnky a dekorácie. Správne zvolená farba na steny dokáže okamžite zmeniť celú miestnosť. Nebojte sa použiť iné odtiene ako biely.

Obľúbené a trendy sú tapety na stenu. S tapetami však opatrne. Časy, keď sa tapetovali všetky steny v miestnosti, sú minulosťou. V súčasnosti sa odporúča tapetou dekorovať jednu stenu, prípadne iba jej časť.

 

Fototapety a obrazy

Od dekoratívnych tapiet je to k fototapetám iba krôčik.

Fototapety na stenu vám umožnia takmer nekonečné možnosti úprav a zmien interiéru. Byt si zútulníte a bude vyzerať jednoducho inak. Výber fotoobrazov je veľmi pestrý, môžete si zvoliť celoplošnú fototapetu alebo fototapetu na starší nábytok či dvere, prípadne si vybrať unikátnu fototapetu, prekrývajúcu len časť steny alebo stropu.

Pre výber toho správneho obrazu platia podobné zásady ako pre výber nábytku či doplnkov.

Keď zariaďujete byt, musíte mať aspoň čiastočne jasno, aký výsledok chcete dosiahnuť.

Pokiaľ hľadáte dominatnu, voľte motív s výrazne kontrastnou farebnosťou či tvarom oproti ostatnému zariadeniu miestnosti.

Ak chcete obrazom iba doladiť atmosféru miestnosti, voľte farbu a druh motívu, ktorý sa od okolitého zariadenia príliš neodlišuje.

Ak zamýšľate zavesiť na stenu viac obrazov, odporúčame vopred si navrhnúť kompozíciu obrazov. Dajte pozor na motív a farebnosť jednotlivých obrazov, aby sa navzájom „nebili“.

 

 

Dekoratívne vankúšiky, prikrývky, deky

Máte miestnosť ladenú v jednej farbe? Sedačka, ktorá sa vám ešte nedávno zdala dokonalá, vám dnes pripadá fádna a nudná?

Situáciu zachránia farebné vankúšiky, ktoré rozmiestnite po celej sedačke. Oživte nimi nemoderné kreslo, ktorého sa nechcete zbaviť.

Rovnakú službu vám urobia dekoratívne prikrývky a deky.

 

Dodajte vášmu oknu nový šat

Správny výber závesov dodá miestnosti nádych romantiky, izba tak pôsobí útulnejšie. Pozor na tmavé ťažké závesy z hrubých a neforemných materiálov. Dnes už kúpite ľahké padavé závesy v rôznych farbách.

Ak nechcete okná zatemniť nepriehľadnými závesmi, voľte záclony, ktorými okná dozdobíte bez toho, aby ste obmedzili denné svetlo.

 

 

Dekorácie, ktoré majú dušu

Spomínané dekorácie nie sú podľa vášho vkusu? Hľadáte niečo výnimočné a originálne? Urobte si vlastné dekorácie.

Z dovoleniek ste si určite priniesli suveníry, spomienkové predmety, mušle či sošky. Naaranžujte ich do originálnej dekorácie.

Čo tak sviečky? Kvety? Starožitnosti? Toto všetko sa dá použiť na dekorovanie vášho príbytku. Fantázii sa medze nekladú.

Naberte teda odvahu a hor sa do toho! Internet je plný rôznych nápadov, dokonca celých postupov. Tiež sme sa dali inšpirovať:

[domace dekorace]

Text, foto: Temp Kondela

 

  • Zdieľať

Načítám...