Zmena času môže zamávať s ľudským biorytmom

Letný čas vznikol najmä kvôli šetreniu energií vynaložených na svietenie. Posun času o hodinu môže mať však vplyv aj na ľudské zdravie.

 

Biorytmus ľudského organizmu je ovplyvnený vonkajším prostredím, najmä striedaním dňa a noci. Hlavné biologické hodiny ľudského tela sa nazývajú cirkadiánne rytmy. Vďaka nim ľudské telo vie, kedy má oddychovať a kedy má byť aktívne.

Pri zmene času o hodinu vpred dochádza k negatívnemu zásahu do fungovania a nastavenia ľudského tela. Nedostatočný spánok narušuje prirodzený biorytmus a má vplyv na našu výkonnosť i náladu.

 

 

Pre zdravie treba rešpektovať denné svetlo

Ciest k dobrému zdraviu je viacero; okrem iného treba myslieť aj na kvalitný a dostatočný spánok, či zladenie svojho biorytmu a vonkajšieho prostredia. Dynamické a pravidelné zmeny svetla spolu s vrodeným biorytmom ovplyvňujú naše fungovanie počas dňa. Pre naše zdravie je vhodné, ak sa prebúdzame do prirodzeného ranného svetla, máme jeho dostatok počas dňa a spíme v úplnej tme.

 

Denné svetlo pozitívne vplýva na všetky vekové skupiny; najmä na správny vývoj detí. Nedostatok prirodzeného svetla môže spôsobiť poruchy spánku, podporovať únavu, aj zvýšiť hladinu stresu. Známym ochorením, ktoré je prepojené s nedostatkom denného svetla, je sezónna afektívna porucha (SAD) – táto porucha vzniká v súvislosti so zmenou ročných období. „Z hľadiska ľudského zdravia je významná adekvátna expozícia  dennému svetlu, a to konkrétne to, či sme mu vystavení v optimálnej miere a v správnom čase. Inak môže dôjsť k narušeniu tzv. cirkadiánnych rytmov. To môže mať za následok nespavosť, únavu, zmeny v metabolizme a imunite, ba dokonca aj poruchy nálady,“ vysvetľuje MUDr. Richard Imrich, DrSc. zo Slovenskej akadémie vied.

 

 

Doprajte si kvalitný spánok

Úplná tma má spolu s matracom a správnou teplotou zásadný vplyv na kvalitu spánku. Keď si partner svieti stolnou lampou alebo aj nočné pouličné osvetlenie – aj tieto faktory môžu vplývať na jeho zníženú kvalitu. S pouličným osvetlením a vplyvmi, ktoré prichádzajú z exteriéru, môže pomôcť vonkajšie tienenie. V kombinácii s diaľkovým ovládaním prinesie maximálny komfort a zlepšenie spánku. „Tak ako je pre telo dôležité denné svetlo, je preň dôležitá aj tma. Tienenie pomôže dosiahnuť úplnú tmu – napríklad vonkajšia roleta VELUX je úplne zatemňujúca a umožní tak kvalitný spánok nielen v noci, ale aj popoludní. Spolu v kombinácii so systémom diaľkového ovládania VELUX INTEGRA® prispeje k maximálnemu komfortu obyvateľov miestností pod šikmou strechou. Systém VELUX INTEGRA® sa postará o automatické otváranie a zatváranie strešných okien a pohyb tieniacich doplnkov. Urobí tak na diaľku, prostredníctvom diaľkového ovládača,“ hovorí Ing. arch. Klára Bukolská, architektka spoločnosti VELUX.

 

  • Zdieľať

Načítám...