Zaujímavý a inšpirujúci rozhovor s pražským architektom Janom Tesařom: “Sústredíme sa hlavne na to, aby domy dobre slúžili a bol

domcek interier

Jan Tesař pôsobí ako architekt už 10 rokov. Od roku 2008 pôsobí spolu s Jánom Stempelom v ich vlastnom autorskom ateliéri Stempel & Tesař, ktoré sídli v stovežatej Prahe. Pána Tesařa sme sa opýtali, prečo si zvolil práve túto profesiu. Odpovedal nám, že “…je to krásna a tvorivá práca, ktorá ma baví vďaka svojej rozmanitosti. Pracujeme na stále nových a nových projektoch, práca sa tak pozvoľna mení, vy však vidíte jej výsledky a máte úzky kontakt s ľuďmi. Je to aj o vyjednávaní, prezentácii svojich nápadov ale i o manažmente. A to všetko sú oblasti, ktoré ma naozaj bavia.”

domcek z vonka

Ďalej nás samozrejme zaujímalo aj to, ako prebieha v ateliéri Stempel & Tesař proces vzniku nového projektu. Pán Tesař nám prezradil, že záujemcovia o ich prácu najprv dostanú “domácu úlohu”, ktorá spočíva vo formulovaní aspoň približných požiadaviek toho, čo by si daný klient želal. Ako pán Tesař pokračuje: “Vďaka tomu získavame veľmi dobrú spätnú väzbu, ktorá sa potom vyvíja v dialóg s prvotným návrhom. Pokračujeme projektovou dokumentáciou pre povolenie stavby, samotnou realizáciou projektu, návrhom interiéru, až po autorský dozor na stavbe. Celé to zvyčajne končí pri dobrej káve v hotovej stavbe a následným priateľstvom s daným klientom.”

domcek 4

Ako nám ďalej pán Tesař prezradil, v ateliéri Stempel & Tesař sa sústredia predovšetkým na to, aby všetky ich domy dobre slúžili a aby boli nadčasové. Ak vás zaujíma, či má nejaký svoj projekt na akomsi pomyselnom prvom mieste, jeho odpoveď vás milo prekvapí. Ako hovorí: “Každý dom je pre nás rovnako dôležitý. Je to ako s deťmi. Nedokázal by som mať jedno radšej, ako druhé.”

Pánovi Tesařovi ďakujeme za príjemný rozhovor a želáme mu ešte veľa úspechov.

  • Zdieľať

Načítám...