Vôňa domova, ktorú budete milovať: Ako na priestorovú aromaterapiu?

Príjemná vôňa je jednou z maličkostí, ktorú by sme u seba doma našli naozaj radi. Stimuluje náš mozog, zlepšuje náladu a dotvára atmosféru. Ako vytvoriť voňavý domov, ktorý poteší nielen vás a vašu rodinu, ale aj prípadnú návštevu?

Začnite s odstránením nežiadúceho zápachu

Prvým krokom k príjemne rozvoňanému priestoru je zbavenie sa všetkého, čo vôňu ovplyvňuje v negatívnom zmysle. Dôležité je vetranie, aspoň raz za týždeň otvorte okná a všetky dvere v dome, aby vzduch prúdil cez všetky miestnosti. Najsilnejšími nosičmi zápachu sú látky – na koberce a sedačky môžete nasypať malé množstvo sódy bikarbóny, ktorá z nich v priebehu pár minút nežiadaný zápach vytiahne. Ak máte v interiéry mačací box, dbajte na jeho pravidelné čistenie. Pri varení nezabúdajte použiť digestor, nikdy neviete, kedy sa aróma nedeľného obedu zmení na zápach pripáleniny.

Zjednotenie vône v celom dome

Používanie rôznych vôní v každej časti domu môže byť neúnosné. Prechádzaním cez miestnosti sa jednotlivé vône zmiešajú a môžu vytvoriť úplne iný, menej špecifický tón vône, ktorý nebude ani zďaleka tak príjemný, ako vaša prvotná voľba. Čím menšia rozloha bytu alebo domu, tým menej vôní by ste mali spájať. Samozrejme, stále je možné zvoliť rozdielne vône pre kuchyňu spojenú s obývačkou a spálňu, v zásade by ste však mali držať podobných tónov. Ak si vyberiete sviežu citrusovú vôňu, držte sa jej vo všetkých miestnostiach. Ak zvolíte teplú korenistú variantu, nemiešajte ju s príliš sladkými vôňami. Ucelená vôňa v celom dome vytvorí pocit jednotnosti a nebude príliš rušivá.

 

Aké máte možnosti?

Výber správneho nosiča vône máte niekoľko možností. Pozrime sa na výhody a nevýhody tých najpopulárnejších:


Elektronický osviežovač vzduchu je praktický najmä vďaka automatickej distribúcii vône, ktorej interval si často môžete nastaviť samy. Nenápadné zariadenie jednoducho umiestnite na vami vybrané miesto a o všetko je postarané. Nevýhodou je počiatočná investícia a nutnosť dokupovania náplní, ktorých výber je limitovaný na ponuku predávajúceho.


Vonné lampy majú najväčšiu výhodu v tom, že do nich môžete naliať prakticky čokoľvek. Prírodné silice, ktoré budú postupne vyparené do vzduchu, môžu mať pozitívny vplyv na vaše zdravie. Na druhej strane je však pravdou, že vonný olej týmto spôsobom rýchlo miniete, takže táto možnosť nie je ideálna na dlhodobé rozširovanie vône.


Sviečky patria medzi najpopulárnejšie nosiče vône. Obľúbené sú vďaka celkovej atmosfére, ktorú poskytujú a veľmi dobrej dostupnosti. Mínusom je riziko, ktoré sa s otvoreným plameňom môže spájať, najmä ak je v domácnosti malé dieťa alebo domáci miláčik.


Vonné tyčinky fungujú výborne na prevoňanie väčšieho priestoru. Ich špecifický podtón preferuje veľké množstvo ľudí, no na druhej strane, výpary z nich môžu spôsobiť dýchacie problémy deťom a zvieratám. Sú vhodné do priestoru, ktorý je jednoduché vyvetrať.

 

[vôňa]
  • Zdieľať

Načítám...