Viete, ako správne využiť textúry? Zaručene zútulnia váš domov

Poznáte to, keď vstúpite do miestnosti a máte pocit, že v nej niečo chýba? Všetky súčasti dizajnu sú na mieste – nábytok, farebná schéma, dekorácie... No aj napriek tomu izba pôsobí plocho a neúplne. Môže za to nedostatok textúr, ktorý však môžete vyriešiť veľmi jednoducho. Prečo je textúra taká dôležitá?

Čo „textúra“ vlastne znamená

Ide v podstate o súhru detailov, doplnkov a maličkostí, ktoré dopĺňajú celkový priestor, dodávajú mu pocit útulnosti a obývanosti. Každý, kto niekedy sledoval televízny program o interiérovom dizajne alebo prelistoval stránky časopisu vám iste potvrdí, že nemusíte mať fyzický kontakt s miestnosťou, aby ste cítili silu textúry. Zohráva veľkú rolu vo funkčnosti priestoru, je však rovnako dôležitá z hľadiska dizajnu.

Vizuálna hmotnosť

Objekt, alebo celý priestor, má vďaka vizuálnej hmotnosti silu upozorniť na seba. Vytvoriť miestnosť s osobnosťou a názorom môžete pomocou zdravej dávky textúry veľmi jednoducho. Funguje totiž podobne ako farebná škála, vyvolá pocity a určitým spôsobom vás naladí. Hrubé textúry pravdepodobne spôsobia, že priestor bude pôsobiť dôverne a uzemnene, zatiaľ čo hladké textúry prinesú do miestnosti úhľadnejší tón. Dôležité je aj ich umiestnenie – hladký povrch priamo vedľa drsného spôsobí vystúpenie drsného predmetu do popredia. Použite vzdialenosť, aby ste určili, aké jemná má byť vizuálna hmotnosť jednotlivých predmetov.

Kontrast, kontrast a ešte raz kontrast

Je skutočne nevyhnutný. Vyvažuje priestor a vytvára hru pre oči. Myslite na to, že vzniká nielen medzi farbami, ale aj povrchmi a štruktúrami. Ak sa chcete vyhnúť nežiadanému chaosu, vyberte pre jeden priestor vždy iba 3-4 hlavné textúry. Ak je farebná paleta v miestnosti zredukovaná na minimum, pomocou textúr môžete vrátiť priestoru život a zabezpečiť, že nebude vyzerať prázdne a monotónne.

Pracujte s tým, čo máte

Ak sa vo vašom dome alebo byte nachádzajú drevené trámy alebo okná, výrazné podlahy či vstavaný nábytok, berte tieto faktory do úvahy. Pri zariaďovaní miestnosti je veľmi jednoduché zabudnúť na fixné elementy, ktoré môžu výrazne narušiť celkový dojem z interiéru.
Či už si vyberiete koberec, ktorý zahreje vašu spálňu alebo drevený konferenčný stolík, ktorý prinesie život do vašej obývačky, dôležitosť textúry je jasná. Dokončí miestnosť. Textúra je zložka, ktorá pomáha povýšiť váš interiér na ďalšiu úroveň.[textura]
  • Zdieľať

Načítám...