Vianoce u vás doma

Hľadáte inšpiráciu na tohtoročnú vianočnú výzdobu? Vybrali sme niekoľko netradičných nápadov z IKEA, ktoré nekladú medze vašej kreativite.

 

 

Začnite advent výrobou originálneho kalendára

Deti si prípravy na Vianoce bez adventného kalendára snáď ani nevedia predstaviť. Čo tak vyrobiť si tento rok vlastný, originálny, ktorý môžete nadekorovať alebo naplniť čímkoľvek budete chcieť? A navyše tak strávite čas spoločnou kreatívnou aktivitou.

Ozdobte obruč vetvičkami ihličia, svetelnou reťazou a hviezdičkami z papiera. Na zadnú stranu môžete napísať milý kompliment alebo pozvánku na horúcu čokoládu či GLÖGG.

 

 

Ak chcete kalendár, do ktorého môžete ukryť prekvapenie, využite látku s dĺžkou závesu (alebo dokonca reálny záves) a zošite ho do dlhého tunela. Očíslujte ho od 1 do 24, ukryte doň darčeky zabalené v papieri a upevnite stuhou alebo špagátom.

Ako premeniť obyčajnú ponožku na mikulášsku? Stačí dať do nej darček! Zozbierajte všetky ponožky, z ktorých už vaše deti vyrástli, alebo ktoré nemajú pár a zaveste ich na multifunkčný vešiak KOMPLEMENT s označenými štipcami. Do každej vložte malé prekvapenie a odrátavanie dní do Vianoc sa môže začať

 

 

Vianočná výzdoba ako ju (ne)poznáte

Niet nad blikajúce svetielka v okne bytov, ktoré priťahujú naše pohľady počas večernej zasneženej prechádzky. Okenný parapet je skvelým miestom pre vytvorenie zátišia. Vystavte naň vianočné pohľadnice od blízkych, ozdobte vetvičkami, svetielkami, svietnikom alebo vonnými sviečkami s vašou obľúbenou vôňou. Také jednoduché a pritom útulné a nápadité.

Ak ste sa rozhodli, že tento rok zvolíte vianočný stromček, z ktorého nebudete mať po Vianociach neporiadok v podobe opadaného ihličia, máme pre vás skvelý a jednoduchý tip – pripravte si rám z dreva v tvare stromčeka a ozdobte ho podľa seba. Nápadom sa medze nekladú.

 

 

Pripravte kuchyňu na sviatky

Kuchyňa je počas sviatkov najvyťaženejším miestom domácnosti. Pečieme v nej viac ako obyčajne, pripravujeme sa na viacchodovú slávnostnú večeru, zaslúži si preto trošku pozornosti a drobné vylepšenia. Dôležité však je, aby ste mali všetko poruke a nemuseli ste behať počas príprav po celej kuchyni. Naukladajte si všetky potrebné prísady a náčinie do kuchynského vozíka alebo na jedno miesto na kuchynský ostrov či linku. Ak vám to priestor umožňuje, zaveste výzdobu aj náčinie nad kuchynský ostrov. Pokiaľ nie, využitie pre jednoduché dekorácie steny. Tie zároveň poslúžia aj ako držiaky napríklad na varechy.

 

 

Na tyčiach FINTORP zväčša visí kuchynské náčinie, ale nám sa zdalo, že zavesiť na ne malé škatuľky je lepší spôsob, ako umocniť vianočnú atmosféru. Nesiahli by ste radšej po darčeku ako po obracačke? Uskladnite kuchynské náčinie na pár týždňov inam – napríklad do nevyužitého kvetináča – a využite tento priestor na vystavenie adventného kalendára. Všetko, čo potrebujete, sú darčekové škatuľky rôznych veľkostí, štítky s číslami a špagát.

 

 

Vianočné prestieranie

Nebojte sa siahnuť po jednoduchej bielej výzdobe, stôl tak bude pripomínať pokojnú zasneženú krajinu. Na prevoňanie nezabudnite na zelenú vetvičku na stole alebo pokojne aj nad stolom. Môžete ale použiť aj svetelné reťaze, zástavy, plagáty alebo disko gule, len nezabudnite na ich výšku, aby sa mohli vaši hostia bez problémov postaviť.

Čo tak premeniť slávnostné prestieranie na adventný kalendár? Zabaľte obľúbené taniere, misky a príbory do baliaceho papiera a každý deň očíslujte. Posledný deň do nich za odmenu naservírujte obľúbenú sviatočnú večeru. Pridajte sviečky, stlmte svetlo a dobrú chuť!

 

 

Sladké vianočné sny

Spálňa je vaším osobným útočiskom, kam hostia zvyčajne nemajú prístup. Stáva sa preto, že ju pri dekorovaní vynechávame. Ozdobte ju ornamentmi a osvetlením, všetky ostatné svetlá tak môžu zostať zhasnuté. Pridajte mäkké posteľné obliečky alebo hrejivú deku, k tomu už len dobrú knihu a vychutnávajte si vianočnú pohodu plnými dúškami.

Spálňu môžete zútulniť aj mäkkým kobercom alebo snehobielym závesom.

 

 

Obývacia izba podľa vlastných pravidiel

Pri tipoch na výzdobu obývacej izby sme sa inšpirovali štylistom Sašom Antićom, pre ktorého sú sviatky primárne časom, ktorý strávi so svojimi blízkymi. Výzdobe sa nebráni, ale snaží sa voliť dekorácie, ktoré pôsobia prirodzene a útulne. Už z ulice však vidno svietiacu hviezdu v okne. Industriálny priestor zútulnia a prehrejú mäkké textílie a koberce.

 

 

O IKEA

IKEA je spoločnosť so švédskymi koreňmi vyrábajúca bytové zariadenie. V roku 1943 ju založil Ingvar Kamprad. Našou víziou je „vytvárať lepší každodenný život pre väčšinu ľudí“.
Obchodnou myšlienkou je ponúkať široký sortiment funkčného bytového zariadenia s dobrým dizajnom a za také nízke ceny, aby si ho mohlo dovoliť čo najviac ľudí. IKEA má celkom 385 obchodných domov v 48 štátoch/oblastiach, z ktorých 44 obchodných domov vlastnia a prevádzkujú držitelia licencie mimo IKEA Group. Obchodné domy IKEA Group ročne privíta 783 miliónov návštevníkov.

 

Text, foto: IKEA

  • Zdieľať

Načítám...