Uvažujete nad kúpou bazéna? Takto si vyberiete ten správny

vyber bazena

Ak ste sa rozhodli, že tento rok si už svoj vlastný bazén naozaj zadovážite, pri jeho výbere je dôležité zohľadniť hneď viacero faktorov. Následne je samozrejme dôležitá aj starostlivosť oň - určite predsa chcete, aby bola voda vždy čistá a aby ste si mohli svoj bazén užívať naplno. Veríme, že naše nasledovné rady a tipy vám pomôžu. 

Ako si vybrať ten správny?

Pri výbere bazéna by ste si najprv mali zodpovedať nasledovné otázky.

Pre koho má byť bazén určený? Váš definitívny výber by sa samozrejme mal odvíjať aj od toho, pre koho bude bazén primárne určený. Ak ho napríklad chcete predovšetkým pre svoje menšie ratolesti, úplne vám postačí plytší bazén s priemerom 1 meter. Ak ho chcete pre väčšie deti alebo pre vás, pre dospelých, môžete voliť hlbší bazén s priemerom minimálne 2,5 metra.

Koľko chcem do bazéna investovať? Dôležité je zohľadniť aj to, koľko by ste do jeho kúpy chceli investovať. Netreba pritom zabúdať na to, že kúpou bazéna sa to nekončí - budete potrebovať aj ďalšie doplnky a tiež chémiu na pravidelné čistenie vody. Najlacnejšie sú nafukovacie bazény, avšak treba dodať aj to, že nemajú príliš dlhú životnosť. Ak chcete, aby vám bazén vydržal niekoľko sezón, siahnite po plastovom alebo laminátovom modely, tie sú už však samozrejme drahšie. 

Koľko priestoru môžem bazénu vyčleniť? Nikdy to neodhadujte od oka. Vezmite si meter a v záhradke si presne premerajte, koľko by vám bazén mohol zabrať, aby vám ešte zostal dostatočne veľký priestor napríklad na lehátka či na posedenie. 

Starostlivosť o bazén

Ako sme už spomínali, každý bazén si vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Najčastejšie sa využíva aplikovanie bazénovej chémie, čo je veľmi efektívny a rýchly spôsob čistenia vody. Takéto prípravky majú hneď niekoľko účinkov - čistia vodu, zabíjajú mikroorganizmy a zabraňujú vzniku rias. 

Ak chcete vodu ochrániť pred znečistením, výbornou investíciou je aj kúpa ochrannej plachty. Tá zachytí všetky nečistoty, ktoré by do vody inak nafúkal vietor alebo by do nej jednoducho nedopatrením spadli. To sa však samozrejme môže stať aj počas toho, ako bude bazén odokrytý, nezabudnite preto ani na bazénové sitko, pomocou ktorého tieto nečistoty vyberiete. 

Filtrácia bazéna: piesková alebo kartušová?

Piesková filtrácia je podľa nášho názoru určite tou vhodnejšou. Dnes je už často priamo súčasťou bazénu, takže ju nemusíte dokupovať zvlášť. K čisteniu vody dochádza prechodom cez pieskovú filtračnú náplň, v ktorej sa zachytávajú všetky nečistoty. 

Kartušová filtrácia funguje na princípe zachytávania nečistôt pomocou kartušovej papierovej filtračnej vložky. Tú však musíte niekoľkokrát do týždňa vybrať a poriadne ju preprať vo vode. Následne je však aj tak niekoľkokrát za sezónu nutná jej výmena, čo sa stáva náročným nielen časovo, ale i finančne. 

Veríme, že naše tipy vám pomôžu vybrať si bazén, pri ktorom v lete strávite tie najpohodovejšie chvíle. 

  • Zdieľať

Načítám...