Túžbu po ohni uhasia krbové vložky

krbove_vlozky_top

Hoci existuje mnoho možností na efektívne a pružné vykurovanie našich domovov, túžba po živom ohni stále nevyhasína. Aspoň občas, pre dosiahnutie tej neopakovateľnej atmosféry.

Spôsobov, ako túto túžbu naplniť, je celý rad. Všetko však závisí od toho, čo okrem príjemnej atmosféry očakávate. Je pre vás najdôležitejšou úlohou krbu byť ozdobou interiéru alebo sa chcete pozerať do plameňov? Má krb slúžiť ako zdroj tepla pre jednu miestnosť alebo celý dom? Ako veľmi chcete takýmto vykurovaním ušetriť? Odpovede na tieto a mnoho podobných otázok sú základom vášho budúceho krbového riešenia, konečného vzhľadu a nepochybne aj ceny.

Krbové vložky a kachle

Otvorený krb si v súčasnosti vyberajú len tí najväčší milovníci priameho ohňa, ktorí okrem toho pôžitku od krbu nečakajú žiadny ďalší úžitok. Sálavé teplo otvoreného krbu nestačí na vyhriatie miestnosti, väčšina ho v podstate odchádza von komínom. Práve kvôli tomu medzi nás a oheň vstúpil sklo v dvierkach krbových vložiek.

Krbové vložky poskytujú bezpečnejšiu prevádzku a predovšetkým majú niekoľkonásobne vyššiu účinnosť. Krbová vložka je jadrom krbu, ktorý je tvorený obstavbou z rôznych materiálov. Cez to následne prúdi vzduchu, ohrieva sa a takýmto spôsobom je vykurovaný priľahlý priestor.

Krbom dnes smelo konkurujú krbové kachle, ktoré vďaka veľkej presklenej ploche takisto dokážu ponúknuť príjemný kontakt s ohňom. Ich zriadenie býva zvyčajne finančne menej náročné, montáž je jednoduchá a rýchla, nevyžadujú stavebné úpravy, vystačia si aj s komínom s menším priemerom a pýšia sa vyššou účinnosťou. A rovnako ako krby sa môžu stať dizajnovou ozdobou interiéru, ako tradičného, tak aj moderného.

Hlavný zdroj tepla?

Teplovzdušné krbové vložky aj kachle vyhrejú buď len jednu miestnosť, alebo môžu byť doplnené o rozvody so sústavou ventilátorov, ktoré rozháňajú teplý vzduch do ďalších miestností domu. Zvyčajne ich však využívame len ako doplnkové zdroje tepla, ktoré okrem vytvárania príjemnej nálady dokážu príjemne znížiť aj náklady na vykurovanie.

Foto: Unsplash.com

 

  • Zdieľať

Načítám...