Tretina ľudí sa na noc nezamkýna. Je to pozvánka pre zlodejov, varujú odborníci.

Zamknúť sa na noc by malo byť podľa odborníkov samozrejmosťou. Napriek tomu, podľa prieskumu realizovaného pre značku FAB, necháva odomknuté dvere takmer tretina respondentov. Chybne sa domnievajú, že stačí nechať kľúč vložený v zámku. Zlodeji však nezamknutý zámok prekonajú raz-dva. A neváhajú kradnúť ani vo chvíli, kedy majiteľ domu, či bytu, spokojne spí.

 

 

Ako sa teda pred zlodejmi brániť? Okrem kvalitného zabezpečenia stačí jednoduchá vec. „Skôr ako idete spať, dvakrát otočte kľúčom v zámke. V kombinácii s kvalitnou cylindrickou vložkou zlodeji prakticky nemajú šancu,“ radí bezpečnostný odborník značky FAB Daniel Gregor.

 

Vezmú iba drobnosti, ale vrátia sa

Množia sa tiež prípady, kedy zlodeji v noci vniknú do nezamknutého bytu, vezmú si iba kľúče a možno pár drobností. Na druhý deň, keď sú všetci preč, si jednoducho odomknú dvere a majú dosť času odviezť všetko, čo chcú. „Vždy, za každých okolností, svoje dvere zamkýnajte na dva západy, alebo pomocou prídavnej zámky. Zamykajte aj vtedy, keď ste práve doma, najmä cez noc. Zamedzíte tým nenápadnému vlámaniu,“ hovorí Daniel Gregor.

 

Ženy zamkýnajú častejšie ako muži

Prieskum sa zameral tiež na jednotlivé pohlavia. A zistil, že mužom robí zamkýnanie väčšie problémy. Dvere nezamyká až 119 z 350 mužov, čo je viac ako jedna tretina. Ženy sú v tomto dôslednejšie, na noc zamknú tri štvrtiny z nich.

 

Graf č. 1: Takmer tretina ľudí sa na noc nezamyká

 

Graf č. 2: Viac ako tretina mužov na noc nezamkýna

 

Graf č. 3: Celá štvrtina oslovených žien necháva cez noc odomknuté

 

Zdroj, foto: Parliamo

  • Zdieľať

Načítám...