Trendy v predstenovej technike

Na to, akým smerom sa uberá vývoj v oblasti predstenovej techniky, sme sa opýtali pána Martina Lejska, technického konzultanta spoločnosti Viega s.r.o., ktorá na trh dodáva kompletný sortiment modelov pre predstenové systémy, a ktorá patrí medzi lídrov v tejto oblasti.

 

1)         Aké sú aktuálne trendy v predstenovej technike?

Aktuálne trendy v predstenovej technike sa zameriavajú predovšetkým na variabilitu dizajnu ovládacích tlačidiel. Do vášho interiéru si tak môžete vybrať zo sofistikovaných tvarov až po tie rýdzo minimalistické. Vďaka veľkému výberu modelov a farieb je možné zvoliť vzhľad ovládacej dosky tak, aby čo najlepšie ladil s ostatnými prvkami interiéru. A je naozaj z čoho vyberať! Môžete si zvoliť napríklad sklenený povrch, chróm, širokú škálu farieb vo vysokom lesku alebo naopak siahnuť po matnom povrchu. Nech už si zvolíte akýkoľvek povrch, vždy máte istotu, že bude veľmi príjemný na údržbu. Pre skutočne náročných zákazníkov existuje tiež možnosť integrovať do tlačidla keramický alebo kamenný obklad. Vďaka tomu bude tlačidlo z rovnakého materiálu ako okolité steny a zároveň bude zalícované s obkladom. Nebude tak vyčnievať zo steny a navodí harmonický dojem celistvosti. Jednotný dizajn sa prelína od WC tlačidiel, cez pisoárové tlačidlá až po ovládacie rozety u vaňových sifónov, resp. mostíkové rošty odtokových kanálikov. Architekt tak má vždy možnosť riešiť kúpeľňu ako celok, v jednotnom dizajne. Čerešničkou na torte sú bezdotykové elektronické ovládacie dosky.

 

2)         Čo všetko sa bežne „ukrýva“ za predsteny?

V priestoroch za predstenou sa ukrývajú inžinierske siete, ako sú rozvody vody, odpadov a plynov. Ďalej sa tu nachádzajú vstavané skrinky, ktoré nám umožnia maximálne využitie úložného priestoru. Môžeme tu nájsť WC, prípadne pisoárové, bidetové či umývadlové moduly. Naša predstenová technika pamätá na klasické murované priečky (mokrý proces), ponúkame ale aj systémové riešenie pre ľahké konštrukcie SDK či drevostavby, a to vrátane rekonštrukcií bytových jadier.

 

3)         Je možné viesť v predstene plynové potrubie a za akých podmienok?

Áno, plynové potrubie je možné inštalovať v predstene, odporúčame však takýto krok prenechať odborníkovi, ktorý nainštaluje plynové rozvody s ohľadom na platné normy. Predstena SDK alebo podhľad musia byť opatrené prieduchmi k dostatočnému vetraniu priestoru pre prípad úniku plynu.

 

4)         Najčastejšie poznáme predsteny u toaliet, je možné ich použiť aj napr. pre dvojumývadlá?

Najčastejšie používané predstenové WC moduly napr. MONO ponúkajú riešenie zákazníkovi, ktorý hľadá systém klasickej výstavby, teda takzvaný mokrý proces. Pokiaľ zákazník rieši výstavbu v SDK, drevostavbe, prípadne v bytových domoch, ponúkame s ohľadom na rýchlosť inštalácie a pevnosť konštrukcie systémové riešenie Eco Plus, prípadne koľajnicový systém o rozmeroch koľajnice 40 x 40 mm x 5 m, ktorý umožňuje rýchle a jednoduché riešenie konštrukcií predstien s vynikajúcou pevnosťou. Ako opláštenie je možné použiť SDK alebo dosky z kremičitanu vápenatého, u ktorých stačí len jedna vrstva.

Obidva systémy ponúkajú zákazníkovi nielen úsporu času pri montáži, čo uvítajú hlavne pri rekonštrukciách, ale aj vynikajúce vlastnosti s ohľadom na pevnosť samotnej konštrukcie modulov. Navyše zaručia dostatočný komfort, kedy je eliminovaný nežiaduci prenos hluku do interiéru.

U všetkých vyššie uvedených systémov si zákazník môže vybrať buď WC moduly klasickej stavebnej výšky, alebo znížené. Vybrať si môže aj moduly do rohov v prípade, keď potrebuje využiť daný priestor. V širokej ponuke nájdeme aj riešenie pre bidety, pisoáre, výlevky či umývadlá. Možná je tiež inštalácia dvojumývadiel.

 

5)         Aké sú základné pravidlá montáže predsteny (murovanej i SDK), aby v mieste jej napojenia nedochádzalo k vzniku trhlín tým pádom k porušeniu estetickej a funkčnej stránky predsteny?

Aby sme dosiahli perfektného výsledku, je pri inštaláciách predstenových systémov (MONO, ECO PLUS) nutné dodržať montážny návod. A to hlavne s ohľadom na dostatočné ukotvenie prvkov v predstenových inštaláciách.

V prípade riešenia inštalácie prvkom VIEGA MONO (mokrý proces výstavby priečky), je nutné dodržanie požiadavky montáže na pevnú priečku. V prípade potreby je možné pre zvýšenie stability inštalovať podpery, ktoré zaručia požadovanú pevnosť aj u menej stabilných priečok.

Pre dostatočnú stabilitu je dôležité masívne podmurovanie prvku (WC garnitúry). Odporúčame vyvarovať sa inštalácii s „montážnou“ penou! Aj v tomto prípade je dôležité zohľadniť montážny návod. Len tak bude mať zákazník istotu, že prvok bude mať avizovanú nosnosť, ktorá dosahuje až 400 kg.

Medzi základné požiadavky na zamurovanie/obmurovanie patrí, že WC modul sa obmuruje z každej strany do vzdialenosti 30 centimetrov od jeho hrany. Predmurovanie nie je nutné, na modul stačí upevniť výstužnú tkaninu s pomocou vrstvy lepidla. U užších variant Viega MONO Slim a Tech je výstužná tkanina súčasťou dodávky. Vnútorné rohy keramického obkladu odporúčame riešiť pružným tmelom (silikónom), s ohľadom na technológiu pokládky keramických obkladov.

Pri inštalácii modulov ECO PLUS, STEPTEC je nutné zaistiť dostatočné kotvenie vo všetkých určených miestach (s ohľadom na konkrétnu situáciu).

Aby sme predišli problémom s praskaním vnútorných rohov, je dôležité dôsledne kotviť SDK profily a inštalovať SDK dosky na väzbu. Kľúčové je tiež dôsledné prikotvenie vrutov do nosnej konštrukcie.

Ďalej je nutné na vnútorných rohoch použiť tesniacu pásku, ktorá nielenže utesní priestor, ale je navyše aj pružná, čím bráni vzniku trhlín.

Aj v tomto prípade je dobré ponechať inštaláciu na certifikovaných montéroch.

Pružná špára musí byť priznaná aj v keramickom obklade. Pre jej vyplnenie použijeme separačný povrazec (pre vymedzenie optimálnej vrstvy silikónového tmelu). Pred silikónovaním je dôležité špáru zbaviť nečistôt, odmastiť ju a prípadne zvýšiť adhéziu pomocou základnej náterovej látky (primeru). Následne môžeme použiť silikónový tmel, v zhodnej farbe so špárovacou hmotou.

 

6)         Je možné predstenové prvky kombinovať a pripojiť ich na prvky používané pri suchej výstavbe (SDK profily – napr. pokiaľ predstena vyplňuje celú svetlú výšku podlažia)?

Áno, obecne sa dá povedať, že predstenové prvky je možné v kúpeľni vzájomne kombinovať. Možností vhodných variant je veľmi veľa, vždy ale záleží na konkrétnej situácii. Dispozičné riešenie odporúčame konzultovať s odborníkom, napr. s architektom, ktorý nám navrhne vhodné technické prevedenie s ohľadom na maximálne využitie priestoru a jeho funkčnosť a bude brať ohľad aj na zladenie tvarov a farieb s ostatnými prvkami v kúpeľni.

 

7)         Je možné priestor predsteny využiť aj ako napr. úložný priestor? Pokiaľ áno, platia na to nejaké pravidlá?

Priestory predstien je možné prakticky využiť a zvýšiť tak ich úžitkovú hodnotu a to napríklad začlenením vstavaných skríň. Je však nutné pri plánovaní zohľadniť dostatočné kotvenie, nezasahovať do inžinierskych sietí, ale ani do podomietkových modulov WC.

 

 

  • Zdieľať

Načítám...