Trápia vás bolesti chrbtice? Na vine môže byť aj zlý výber kancelárskej stoličky

Boľavá chrbtica trápi viacerých ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie. Presedieť za počítačom 8 a viac hodín denne síce nie je fyzicky náročné, no istým partiám tela to dáva poriadne zabrať. Chrbtica, žiaľ, nie je výnimkou. 

 

Práve preto je mimoriadne dôležitý práve výber kancelárskej stoličky. Ak si totiž vyberiete zle, dôsledkom môžu byť pretrvávajúce bolesti krku či chrbtice. Ako im predísť? Dobrú stoličku si vyberiete pomocou nasledovných štyroch rád. 

 

#1 Rozmiestnenie opierok

 

Ak v práci v sede trávite menej ako 4 hodiny, ergonomickú stránku vašej stoličky až tak riešiť nemusíte. Ak však pri svojej činnosti presedíte viac, určite by ste mali dbať na to, aby mala vaša stolička 3 druhy opierok, a to konkrétne bedrovú opierku (napomáha stabilite chrbtovej časti), opierku hlavy (pri dlhom sedení je oporou pre krk) a opierku lakťov (tie sú naozaj nevyhnutnosťou). 

 

#2 Nastaviteľná výška

 

Dôležité je tiež to, aby ste na svojej stoličke vedeli nastaviť jej výšku. Tú je nutné prispôsobiť nielen vašej výške, ale aj výške vášho pracovného stola či tomu, kde máte umiestnený monitor. 

 

#3 Nastaviteľné operadlo

 

Opäť platí, že ak v práci presedíte viac ako 4 hodiny, mali by ste sa poobzerať po takej stoličke, ktorá vám ponúkne možnosť nastavenia operadla vašej chrbtice. To si tak môžete prispôsobiť vašej aktuálnej polohe a vaša chrbtica tak nebude neustále v jednej pozícii. 

 

#4 Výber materiálu

 

Dôležitá je samozrejme aj voľba materiálu. Koža je určite nadčasová, no ak v práci trávite naozaj veľa času, nemusí byť tým najlepším riešením. Zvoľte si radšej čalúnené stoličky, ktoré majú menej šmykľavý povrch a na dotyk sú príjemnejšie. Dobrým kompromisom však môže byť napríklad aj brúsená koža. 

 

TIP: Aj pri výbere naozaj kvalitnej kancelárskej stoličky je potrebné, aby ste si počas svojej práce robili pauzy. Skúste sa každú hodinu aspoň na chvíľu postaviť a ponaťahovať sa, prípadne sa prejdite. Aj takáto zdanlivá maličkosť vám môže dopomôcť k tomu, aby vaša chrbtica netrpela. 

  • Zdieľať

Načítám...