Skákanie na trampolíne nie je len zábavkou pre deti. Týchto 7 dôvodov vás presvedčí, že skákať by ste mali začať i vy

trampolina_mojinterier

Trampolínu sme ešte donedávna považovali za športovú pomôcku pre gymnastov alebo za prostriedok, vďaka ktorému si deti mohli vybiť svoju prebytočnú energiu. Časy sa však menia a dnes trampolínu nájdete v mnohých záhradkách či na mnohých terasách, kde ju využíva úplne celá rodina. Pýtate sa prečo? Tu je hneď niekoľko dôvodov.

Zlepšenie koordinácie celého tela

Pri skákaní na trampolíne musíte zapojiť do pohybu každý jeden svoj sval na tele. Týmto spôsobom učíte vzájomne “spolupracovať” aj svaly, ktoré pri bežnej fyzickej aktivite namáhané nie sú. Práve vďaka tomu sa zlepšuje koordinácia celého vášho tela. 

Posilňujete nohy

Pri tejto fyzickej aktivite je síce v pohybe celé telo, no určite vás neprekvapí, že najviac dostávajú zabrať práve nohy. Ak teda chcete posilniť svalstvo či už na stehnách alebo na lýtkach, skákanie na trampolíne je ako stvorené pre vás. 

Pôsobí proti zlej nálade

Ako možno viete, pri akejkoľvek fyzickej aktivite zaplavia naše telo endorfíny, teda hormóny šťastia. Inak tomu nie je ani pri skákaní na trampolíne, keďže však môže ísť o naozaj zábavnú aktivitu, tento efekt je ešte posilnený. 

Zrýchľuje lymfatický obeh a prietok v žilovom systéme

Keďže zapájate naozaj každú časť svojho tela, skákanie na trampolíne vám poriadne rozprúdi v krv v žilách, a to nielen obrazne, ale doslovne. Skákaním sa totiž zvýši rýchlosť vášho lymfatického obehu a rovnako tak aj prietoku krvi v žilovom systéme. 

Uľaví od bolestí chrbtice

Ak máte sedavé zamestnanie, alebo naopak, často sa unavíte pri nadmernej fyzickej aktivite, určite vám netreba vysvetľovať, aké nepríjemné vedia byť bolesti chrbtice či stuhnutý krk. Práve skákanie na trampolíne však boľavé svalstvo uvoľňuje, čím výrazne prispieva k zníženiu bolesti. 

Nezaťažuje kĺby

Pri skákaní na trampolíne dopadnete vždy na pružný povrch, čo zaťaženie kĺbov značne zmierňuje. Porovnajte si to napríklad s dopadom na tvrdý betón pri behaní - špeciálne v prípade, ak nemáte vhodnú obuv. Skákanie tak šetrí vaše kolená, ale rovnako aj bedrové kĺby. 

Skvelá aktivita na zlepšenie kondície i na chudnutie

Vedeli ste, že už len pri polhodine skákania spálite 400-700 kalórií? To je skvelá hodnota a ak sa tejto aktivite budete venovať pravidelne, určite to čoskoro uvidíte aj na svojej postave.

 
  • Zdieľať

Načítám...