Pestujte doma rastlinky po celý rok

Hydroponické pestovanie znamená pestovanie rastlín vo vode namiesto pôdy. S pridaním hnojív a správnym osvetlením si vďaka hydroponickému pestovaniu môžete vypestovať vlastné rastlinky priamo u vás doma aj počas zimného obdobia.

 

 

OD SEMIENKA PO KLÍČEK

Na začiatok si vyberte semienka, ktoré chcete pestovať. Potom ich povkladajte do navlhčených zakoreňovacích peliet z minerálnej vlny. K oknu položte súpravu na klíčenie VÄXER a poukladajte do nej jednotlivé pelety. Asi po týždni sa začnú objavovať klíčne listy. Všetko však závisí od semienok – niektorým totiž klíčenie trvá dlhšie. V tejto chvíli ich už môžete presadiť.

 

 

OD KLÍČKA NA TANIER

Pri raste budú vaše mladé rastlinky potrebovať trochu podporiť. Keď sa objavia prvé výhonky, presuňte pelety do malých plastových kvetináčov a obsypte ich pemzovými kamienkami. Ich úlohou je udržiavať pri koreňoch vodu a kyslík a poskytovať mladým rastlinkám podporu, kým nevyrastú. V závislosti od druhu pestovaných rastlín trvá približne 7 týždňov, kým úplne vyrastú. Šalátové listy a mnohé bylinky, ako napríklad bazalka, sa však dajú zbierať aj postupne, kým ešte rastú.

 

 

PREČO HYDROPONICKÉ PESTOVANIE?

Stále viac ľudí po celom svete sa sťahuje do miest. Presúvajú sa čoraz ďalej od oblastí, kde sa vyrába jedlo. Zároveň však ľudia v každom kúte sveta kladú čoraz väčší dôraz na trvalo udržateľný a zdravý životný štýl v domácnosti – snažia sa žiť úspornejšie a konzumovať zdravšie a udržateľnejšie potraviny.

 

 

Text, foto: IKEA

 

  • Zdieľať

Načítám...