Optické zväčšenie priestoru – týchto 5 tipov zmení vaše bývanie

obyvacka plna vkusu_mojinterier

Pridať opticky pár metrov štvorcových ku každej izbe nie je tak ťažké, ako si myslíte.

Dajte zbohom stiesnenému priestoru raz a navždy. Aj malé zásahy do spôsobu, akým umiestnite nábytok a dekorácie vo svojej domácnosti, môžu mať veľký vplyv na otvorenie a presvetlenie bytu či domu. Na čo nesmiete zabudnúť, ak chcete priestranné bývanie?

Pásiky, pásiky, pásiky

Podobne ako na oblečení, aj v interiéry dokážu pásiky vytvoriť ilúziu rozšírenia či predĺženia priestoru. Ach chcete predĺžiť izbu, umiestnite do nej koberec s pruhmi, ktoré budú pri pohľade od dverí zvislé. Rovnakým trikom predĺžite aj vstupnú halu či chodbu. Ak vás trápia príliš nízke stropy, použite pásikové tapety. Nemusíte nimi oblepiť celú izbu, postačia ako akcent na stene oproti dverám. Úzke a farebné prúžky vnesú do priestoru hravosť, hrubšie pásy v neutrálnych farbách pôsobia elegantne a nebijú sa so zariadením izby. Výhoda pásikového vzoru je tá, že ho môžete využiť rovnako v ultramodernom ako aj vintage štýle.

Zrkadlá, lesklé a priesvitné materiály

Ďalším skvelým trikom pre zväčšenie priestoru je využitie zrkadiel. Najčastejšie ich nájdete na šatníkových skriniach, v predsieňach a samozrejme v kúpeľniach, nebojte sa však experimentovať. Môžete ich umiestniť do jedálne, knižnice či obývačky a vytvoriť tak zaujímavú hru odrazov a svetla. Menšie dizajnové zrkadlá slúžia ako príjemná dekorácia, veľké zrkadlá s jednoduchým rámom pôsobia čisto a výrazne otvoria priestor. Zrkadlo môžete využiť aj priamo na nábytku, napr. na stolíkoch a skrinkách.

Ak nechcete zvoliť priamo zrkadlové povrchy, môžete vybrať iný, lesklý materiál. Výhodou je jednoduchšie čistenie a viaceré možnosti umiestnenia. Lakované, kovové či sklenené prvky odrážajú svetlo a odľahčujú tak všetky tmavé kúty. Ak si trúfate, môžete tiež zvoliť priesvitný plastový či sklenený nábytok. Konferenčné stolíky alebo priesvitné stoličky opticky nezahlcujú priestor a vyzerajú štýlovo. Pre zväčšenie kúpeľne vyberte priesvitný sprchový záves.

Svetlé farby

Najme biela či svetlo béžová farba stien a stropu priestor dokonale otvorí. Väčší nábytok ako skrine, policové zostavy a stoly vo svetlých farbách pôsobia čisto a vzdušne. Nebojte sa, že váš domov bude pôsobiť príliš sterilne. O zútulnenie izieb sa postarajú farebné doplnky a menší nábytok s farebným akcentom, na ktorom môžete ukázať svoj osobitý štýl.

Úložné miesta

Multifunkčný nábytok, akým sú postele či taburetky so zabudovaným úložným priestorom vás zachránia pred zapratanými izbami. Nič totižto nezaplní priestor tak veľmi, ako lavína „veľmi potrebných somarín“. Ak zariaďujete izbu od základu, voľte nižší nábytok (stoly, stoličky, sedačky či posteľ) a využite poličky. Ak ich umiestnite k stropu, budú ťahať oči nahor a dodajú tak dojem vyššieho stropu. Nebojte sa dekorovať aj vrch skríň, alebo ich využite ako ďalšie úložné miesto na veci, ktoré používate iba sezónne.

Okná

Jednoduché pravidlo – nezakrývajte ich! Priame denné svetlo otvorí priestor a spojí interiér s exteriérom. V prípade, že túžite po troche súkromia, voľte jednoduché priesvitné závesy a ak sa skutočne potrebujete schovať, držte sa svetlých nepriepustných látok. Vyhnite sa tiež nešťastnému umiestneniu veľkých kusov nábytku na miesto, kam prúdi z okna najviac svetla. 

 

[dskfhkashdfkjlasdjlgva]
  • Zdieľať

Načítám...