Oblečte domov do netypických farieb. Ružová v obývačke podporí komunikáciu, čierna v spálni tajuplnosť

U viac ako 80 % ľudí hrá farba rozhodujúcu úlohu pri nákupe tovaru. Jedným z dôvodov je potvrdený fakt, že farby ovplyvňujú ľudskú psychiku. To isté platí aj pre farby v interiéri. Ak vhodne zvolíte napríklad aj netradičné odtiene a správne ich skombinujete s nábytkom a doplnkami, farby podporia požadovanú atmosféru miestnosti.

 

Ružová nepatrí len do dievčenskej izby. V obývačke umocní priateľskú náladu

Trendom interiérových farieb sú tento rok ružové odtiene. Hoci ide o bežnú farbu, málokto si trúfne umiestniť ju aj inam ako do dievčenskej izby. Ružová pritom symbolizuje jemnosť, nehu, citlivosť a kľud. V interiéri vytvára pocit harmónie, ukľudňuje a zároveň povzbudzuje k citovej otvorenosti a komunikatívnosti. Do ružovej preto zlaďte napríklad obývaciu izbu. Jej pôsobenie na ľudské rozpoloženie sa do obývačky veľmi hodí, pretože patrí k centrálnym miestnostiam domova, kde sa obvykle odohráva väčšina rodinného diania. Ružová nie je, naopak, príliš vhodná do kuchyne, pretože zvyšuje chuť na sladké.

„Pri využití ružovej farby v obývacej izbe je na mieste striedmosť, aby celková podoba priestoru nevyvolala nechcený gýčový dojem. Bohate postačí čiastočná ružová maľba, prípadne vkusné doplnky alebo kusový nábytok. K teplému odtieňu ružovej na stene sa najlepšie hodí čisto biela obývacia stena alebo nábytok v čokoládovo hnedom prevedení,“ odporúča Petra Triščíková z najväčšieho tuzemského e-shopu s nábytkom MT nábytok, ktorý má v ponuke širokú škálu obývacích stien. Báť sa v obývačke nemusíte ani červenej alebo purpurovej farby, ktoré pôsobia dynamicky, zvyšujú aktivitu a posilňujú súdržnosť.

mtnabytok_spalna_farebne_prevedenie_biela_ruzova_interier

 

Žiarivé farby posilňujú hravosť. V detskej izbe stavte aj na ich kombináciu

Tohtoročné leto zahalilo módu a kozmetiku do moderných neónových farieb. Nebojte sa ich však využiť aj v interiéri. Žiarivé odtiene vyvolávajú pocit radosti, sviežosti, spokojnosti, podporujú dobrú náladu a povzbudzujú kreativitu. Pripomínajú totiž prirodzený zdroj svetla, ktoré priaznivo účinkuje na ľudskú psychiku. Ale nič sa nesmie preháňať, pretože prevaha neónov rôznych odtieňov môže nechcene pôsobiť až psychadelicky a vyvolávať nevoľnosť.

Výraznými farbami môžete príjemne obzvláštniť detskú izbu, pretože podporujú hravosť a fantáziu, a tým aj vývoj dieťaťa. Kým v ostatných miestnostiach by mal prevládať len jeden farebný odtieň neónu, v detskej izbe sa nemusíme báť ani kombinácie viacerých žiarivých tónov, napríklad ružovej a zelenej. Výrazné neónové farby sú vhodné na drobný kusový nábytok, ako napríklad poličky, taburety či stoličky, a tiež na doplnky.

mtnabytok_detska_izba_farebne_prevedenie_ruzova_zelena_interier

 

S čiernou v spálni šetrite. Stačia doplnky alebo malý nábytok

Dodnes tabuizovanou interiérovou farbou je čierna. Tá na rozdiel od ružovej dokáže vyvolať pocit nekľudu, úzkosti, depresie aj smútku. Ak ju však použijete správne, dokáže miestnosť otvoriť v elegantnom a modernom svetle. Čierna farba sa neodporúča na veľkoplošné steny a mala by slúžiť skôr ako doplnková farba na výklenkoch, dekoroch stien alebo plochách menších rozmerov.

S čiernou sa oplatí prekročiť hranice predsudkov a umiestniť ju napríklad do spálne. V nej totiž na ľudské vnímanie pôsobí tajuplno, elegantne aj sexi. Najčastejšie siahnite po čiernobielej kombinácii v podobe malého nábytku, akými sú nočné stolíky alebo skrinky, alebo ju skúste na drobných doplnkoch. „Pre menej odvážnych je správnym krokom šedá farba, ktorá vyjadruje eleganciu, precíznosť a dôstojnosť. Pôsobí kľudne a vyvážene, obzvlášť v striebornom prevedení,“ priblížila Petra Triščíková z e-shopu MT nábytok, ktorý ponúka aj nábytok v netradičných farbách. Podobnú atmosféru ako čierna či šedá v spálni vyvoláva aj fialová farba, ktorá zároveň podporuje uzmierenie hádok.

mtnabytok_detska_izba_farebne_prevedenie_modra_siva_interier


Tip navyše: farby vyberajte aj podľa typu osobnosti

Vhodnú farbu interiéru môžete určiť aj na základe vašej osobnosti. Sangvinikom, ktorí sú aktívni, veselí a priateľskí, najviac pristane žltá farba. Tá pôsobí optimisticky a sviežo. Napríklad do obývacej izby si zadovážte okrúhly žltý konferenčný stolík, do detskej izby zasa posteľ so žltými detailmi. Ak patríte medzi melancholikov, budete sa najlepšie cítiť v ukľudňujúcej modrej, ktorá vyvoláva pocit harmónie, nezaťažuje psychiku starosťami a prináša kľud. Jemnú atmosféru obývacej izby dotvorí napríklad modré prešívané kreslo, v pracovni melancholikom poslúži modrá kancelárska stolička.

Ak patríte medzi cholerikov, budú vám vyhovovať temperamentné farby, napríklad červená. Tá totiž podporuje dynamiku a temperament osobnosti. Do spálne je vhodná napríklad červená šatňová skriňa, do obývacej izby zasa červená pohovka alebo kreslo. Ideálne však túto farbu doplňte neutrálnymi farbami, akými sú biela, šedá alebo ukľudňujúcimi odtieňmi, napríklad zelenou. V prevládajúcej zelenej sa, naopak, najlepšie bude cítiť flegmatik, pretože táto farba vyvoláva pocit istoty, bezpečia a symbolizuje relaxáciu. Hodí sa napríklad na jedálne stoličky či kreslá, ale aj na steny v kombinácii so svetlým nábytkom.

mtnabytok_spalna_farebne_prevedenie_cervena_oranzova_interier


O spoločnosti MT nábytok

MT nábytok je lídrom v on-line predaji nábytku na Slovensku. Spoločnosť vznikla v roku 2011 ako drobný internetový predajca s tromi zamestnancami a o päť rokov neskôr sa stala jednotkou v predaji nábytku na internete s viac ako 60 zamestnancami. V ponuke nájdete takmer 6000 kusov kvalitného nábytku pre dom aj záhradu a každý deň pribúdajú ďalšie. V prípade väčšiny predávaných produktov je možné zvoliť si farbu, veľkosť, druh čalúnenia a ďalšie parametre.


Text, foto: MT nábytok

  • Zdieľať

Načítám...