Nástenná dekorácia - puzzle

Puzzle je hračka vhodná pre každého jedinca v každom veku. Skladanie rôznych motívov podporuje rozvoj predstavivosti a vedie k zlepšovaniu postrehu pri všímaní si detailov na jednotlivých dielikoch.

 

 

Skladanie puzzle môžeme označiť za tvorivú činnosť, ktorá rozvíja naše logické myslenie. Z jednotlivých dielikov, ktoré do seba musia presne zapadať, zložíme vytúžený tvar alebo obrazec. Ďalšie podporované vlastnosti v tejto oblasti sú trpezlivosť, samostatnosť v uvažovaní a systematickosť práce.

Puzzle sa môžu skladať len z niekoľkých veľkých častí - detské puzzle, alebo ich môže byť aj niekoľko tisíc. Vyšší počet dielikov puzzlí má dieliky menších rozmerov. Tie sa považujú za puzzle pre pokročilých.

 

 

Výroba puzzlí

Na zlisovaný kartón určených rozmerov sa vytlačí požadovaný obrázok, z ktorého má skladačka vzniknúť. Následne túto katrónovú dosku rozrežeme lupienkovou pílou alebo najčastejšie naprogramovaným laserom na jednotlivé dieliky určitých rozmerov a tvarov.

 

Fluorescentné puzzle

Fluorescentné puzzle sú puzzle, ktoré v tme svietia. Stačí, aby na ne niekoľko minút intenzívne svietil svetelný zdroj a po zhasnutí svetla budú fosforeskujúce časti svietiť.

 

 

3D puzzle

3D puzzle rozvíjajú jemnú motoriku, predstavivosť a kreativitu. Rozmery jednotlivých 3D modelov sa začínajú na desiatich centimetrov a tie najväčšie typy môžu mať až vyše 145 cm. Tie veľké modely predstavujú veľmi detailné a realistické zobrazenia svetových unikátnych stavieb, alebo iných nádherných diel ľudskej civilizácie.

 

V modernej dobe poznáme aj pojem 3D puzzle, ktoré sú v dvoch typoch:

1. priestorové 3D puzzle - ich veľmi veľkou výhodou je, že sa nemusia lepiť ani strihať. Z jednotlivých dielov podľa návodu poskladáte nádhernú budovu, loď, zviera, alebo iný objekt.

2. puzzle s 3D efektom - tieto puzzle vyzerajú rovnako ako bežné puzzle, aj sa rovnako skaldajú. Rozdiel je však v tom, že použitím 3D okuliarov vidieť na obrázku želaný 3D efekt.

 

 

Samostatnú kapitolu puzzlí tvorí puzzle ball. U tejto skladačky sú puzzle zaoblené a vo väčšine prípadov sú z vnútornej strany očíslované, čo uľahčuje skladanie. Po zložení dielikov v správnom poradí vznikne guľa.

 

 

Existuje nielen veľa výrobcov puzzlí, rôznych rozmerov a tvarov, ale aj zobrazovaných motívov, či už kreslených, historických, architektonických, zvieracích, fantasy alebo prírodných scenérií. Možností je naozaj veľa, stačí si len vybrať.

 

 

Všetky druhy puzzle sú vhodné nielen ako darček pre blízkeho, kolegu alebo kamaráta k sviatku či výročiu, ale sú aj vhodným a originálnym doplnkom do domu, bytu i kancelárie. Nie je to krásne vlastniť svoj vlastný Big Ben, Čínsky múr, či dokonca Louvre?



Text, foto: Anna Kavuláková
Zdroj videí: youtube.com


  • Zdieľať

Načítám...