Nalaďte sa na veľkonočnú atmosféru s IKEA

Prvé jarné kvietky a hrejivé lúče slnka sú dôkazom toho, že sa blíži Veľká noc - čas na tradície, oslavy s blízkymi a na dobrú hostinu. Aj vy si lámete hlavu nad tým, aké prekvapenie pripravíte pre vašich šibačov tento rok? Prinášame vám veľkonočné tipy IKEA, s ktorými prinesiete do svojich domovov kúsok tradičnej švédskej veľkonočnej atmosféry a chuti!

Veľká noc je symbolom prebudenia prírody a nového života. Pozná množstvo tradícií, ktoré sa líšia v závislosti od toho, v ktorej krajine sa práve nachádzate. Vedeli ste, že napríklad vo Švédsku pripomína Veľká noc americký sviatok Halloween? Deti prezlečené za bosorky tam rozdávajú svoje kresby susedom výmenou za sladkú maškrtu. Ak obľubujete čokoládu, cukríky a sladké nápoje, Veľká noc so švédskou príchuťou vás a vašich šibačov určite nesklame.

 

ikea velka noc prichadza

GODIS PASKKYCKLING, veľkonočné cukrovinky 100g, €0,79 / DRYCK PASKMUST, švédsky veľkonočný nápoj 500 ml, €0,89 / MARSIPAN, marcipán 200 g, €1,69

 


Veľkonočnú atmosféru vo švédskych domovoch vytvárajú pestré dekorácie, medzi ktorými dominuje žltá farba. Na brezových vetvičkách sú zavesené žlté maľované vajíčka, na stole nájdeme žlté papierové obrúsky a na oknách žlté závesy. Žltá farba je vo Švédsku jednoducho farbou Veľkej noci.

Ako iste viete, Švédi majú krásny vzťah k prírode, a preto nie je prekvapením, že v ich domácnostiach nechýbajú počas Veľkej noci rôzne veľkonočné motívy a kvety. Inšpirujte sa a pripravte svoju domácnosť na príchod Veľkej noci aj vy. IKEA predstavila novú limitovanú kolekciu KANINUNGE, ktorá prináša dekorácie a kuchynské textílie s motívom veľkonočného zajačika v žiarivých pastelových farbách.

do domacnosti ikea

podložka pod hrniec € 2,49/2ks / zástera €6,99 / utierka €4,99/2ks / prestieranie, 35x45cm €1,99/ks / závesná dekorácia €1,29/5ks malá

 

Aby sme však Švédom nekrivdili, sladké maškrty a svieža veľkonočná výzdoba nie sú to najlepšie, čo prinesú na stôl. Podobne ako my oslavujú Veľkú noc v spoločnosti rodiny a svojich priateľov, na stole preto nesmú chýbať tradičné dobroty.

Obložený chlieb s mäsovými guľôčkami, šošovicou a volským okom

INGREDIENCIE :
24 ks mäsových guľôčok ALLEMANSRÄTTEN (pribl. 350 g)
2 lyžice olivového oleja
4 vajcia
4 krajce chleba
3 lyžice masla
8 listov mangoldu alebo špenátu
2 lyžice olivového oleja
200 ml čiernej šošovice
2 lyžice + 2 lyžice olivového/repkového oleja
1 žltá cibuľa, ošúpaná a nakrájaná najemno
2 strúčiky cesnaku, ošúpaného a nakrájaného najemno
250 ml kvalitného vývaru (teľacieho, kuracieho alebo zeleninového)
200 ml suchého bieleho vína
2 bobkové listy
2 lyžice bieleho vínneho octu
Nastrúhaná kôra z 1 citróna + 1 lyžica citrónovej šťavy
150 ml zmesi čerstvých byliniek (kôpor, pažítka, oregano, šťaveľ) a jedlé kvety (nemusí byť)
Soľ a čierne korenie na dochutenie

POSTUP : Cibuľu opekajte v 2 lyžiciach oleja asi 8 minút tak, aby nezhnedla. Pridajte cesnak a povarte ďalšie 2 minúty. Pridajte šošovicu a biele víno a varte ešte 3 minúty. Pridajte vývar a bobkové listy.  Zakryte a nechajte povariť asi 35 minút. Občas skontrolujte. Ak je to potrebné, pridajte teplú vodu. Medzitým pripravte mäsové guľôčky podľa návodu na balení. Uchovajte v teple. Krajce chleba opečte na masle dozlata pri stredne vysokej teplote. Poukladajte na papierové obrúsky, aby odsali prebytočný tuk. Mangold alebo špenát opražte 1 minútu v 2 lyžiciach oleja pri vysokej teplote. Dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Vajcia usmažte na volské oko na 1 lyžici masla. Osoľte. Šošovicu ochuťte olivovým olejom, bielym vínnym octom, soľou a čiernym korením. Dobre všetko premiešajte. Bobkové listy vyberte a posypte citrónovou kôrou. Chlieb rozdeľte na 4 taniere. Pridajte mangold/špenát a niekoľko lyžíc šošovice. Mäsové guľôčky nakrájajte na štvrtiny a dajte na krajce chleba. Navrch položte volské oko a posypte čerstvými bylinkami.

 ikea dekor

 

 

  • Zdieľať

Načítám...