Najkvalitnejšie hrnce na indukciu

Najkvalitnejšie hrnce na indukciu!

 

Je všeobecne známe, že indukčné varné dosky sú veľmi výhodnou investíciou. Najmä pre tých, čo si potrpia na rýchle a pohodlné varenie. Ich účinnosť je 90 %, čo je o 30 % viac než pri klasickej sklokeramickej doske!  Budete tak môcť nielen rýchlejšie variť, ale navyše aj ušetríte za energiu. A tu platí známy výrok - Čo je doma, to sa počíta! Oproti plynovým varičom je plocha indukčnej dosky horúca len pod nádobou. Prakticky sa môžete rozlúčiť s nebezpečenstvom spálenia pri varení, čo ocenia najmä menej zdatní kuchári a kuchárky.

 

 

Aké sú najlepšie hrnce na indukciu?

 

  • Na tento typ varnej dosky budete potrebovať špeciálne hrnce na indukciu. Preto sa dnes budeme zaoberať otázkou - Aké sú tie najkvalitnejšie hrnce na indukciu? Sú to smaltované, medené, titánové či dokonca keramické? Na to vám odpovieme v dnešnom článku! Najprv vám však poskytneme pár užitočných rád, na ktoré sa treba sústrediť pri rozhodnutí pre indukčnú varnú dosku.

 

  • Ak premýšľate, že si ju zadovážite do bytu, vopred sa uistite ku koľko fázovej zásuvke máte prístup. Väčšina bytov na rozdiel od domov nemá trojfázovú zásuvku, takže treba myslieť na to, že z indukčných dosiek treba vyberať tie, ktorým stačí zdroj 230 V. To ale nie je žiadna tragédia. Aj tak máte na výber zo širokej ponuky. Aj keď si nekúpite najvýkonnejšiu indukčnú dosku na trhu, budete môcť variť podstatne rýchlejšie ako na plyne či sklokeramike!

 

  • S výberom indukčných varných dosiek do domov máte otvorené skutočne široké spektrum možností. Spravidla platí osobná preferencia zákazníka, a teda vaše osobné predstavy a potreby. Ak sa chystáte variť pre mnohopočetnú rodinu, mali by ste uprednostniť skôr indukčnú dosku, ktorá zvládne aj viac hrncov a panvíc naraz. Treba vyberať takú, ktorá má štyri platničky, aby ste mohli v kuchyni pohodlne variť aj pre celú rodinu. Pre bleskové uvarenie väčšieho množstva polievky budete potrebovať dosku s príkonom okolo 7 000 W. Nemusíte sa ale báť vysokej ceny, pretože takú dosku dnes kúpite aj za 200 €.

 

  • Ak je vás doma len pár alebo dokonca varíte len sami pre seba, treba zvážiť skôr kúpu varnej dosky s dvomi, maximálne tromi platničkami. Vďaka menším rozmerom indukčnej dosky navyše ušetríte miesto v kuchyni. Čo sa cenových relácií týka, nemusíte sa obávať o váš rodinný rozpočet. Dnes už cena indukčných dosiek klesla tak nízko, že si ju môže domov kúpiť naozaj každý. Priemerne indukčná doska stojí asi 260 €. Určite si ale vystačíte aj s menším objemom peňazí a aj tak budete s nákupom veľmi spokojní.

 

Keď už máte výber tej najlepšej indukčnej dosky úspešne za sebou, spoločne sa vrhneme na výber najkvalitnejších hrncov na indukciu!

 

Smaltované hrnce na indukciu

 

Ak sa chceme zaoberať otázkou, či sú smaltované hrnce dobré na indukciu, odpoveď je krátka a jasná - nie. Avšak, nevylučuje fakt, že mnoho domácností aj po kúpe indukčnej varnej dosky stále využíva staré hrnce a nemajú voči tomuto gestu žiadne väčšie výhrady. Hoci to nie je najefektívnejšie riešenie, spravidla nikde nie je napísané, že sa to vyslovene nesmie. Mali by ste v tomto prípade však zvážiť niekoľko nasledujúcich faktorov, a to:

  • smaltované hrnce nie sú priamo vyrobené na indukciu, a tak nezabezpečujú dostatočne rýchly ohrev

  • nespĺňaju základnu podmienku indukcie, a tou je, že dno hrnca musí byť elektromagneticky vodivé

Z toho vyplýva, že ak chcete peniaze vložené do indukčnej varnej dosky efektívne využiť a ťažiť tak naplno zo všetkých výhod, ktoré ponúka, je dobré investovať radšej do sady hrncov vyrobených priamo na indukciu.

 

 

Medené hrnce na indukciu

 

Ďalším veľkým NIE z hľadiska indukčného riadu sú medené hrnce. Luxusný medený riad síce používa mnoho profesionálnych kuchárov z dôvodu jeho vynikajúcej tepelnej vodivosti, ale na indukciu sú nevhodné. Avšak s medeným riadom takmer okamžite môžete regulovať zohriatie nádoby z vysokej na nízku teplotu. Vďaka tomu vaše pokrmy budú plné prirodzených štiav a charakteristických chutí, nestratia vitamíny a cenné látky. Medený riad je populárny nesporne aj vďaka svojmu krásnemu dizajnu. Teplo sa veľmi rýchle a rovnomerne šíri po všetkýchstenách riadu. Sú vhodné takmer na  všetky typy spotrebičov okrem indukcie.

 

Hrnec na indukciu

 

Keramické hrnce na indukciu

 

Keramické hrnce majú mnoho výhod. Jednou z nich je aj použitie na indukčnej varnej doske! Ba, čo viac môžete ich použiť na plynovom aj elektrickom ohreve . Cenovo však nepatria k najatraktívnejším variantám, a tak mnohí siahajú po lacnejších, ale za to rovnako kvalitných alternatívach.


 

Titánové hrnce na indukciu

 

Obchody sú doslova preplnené rôznymi sadami indukčných hrncov, vyrobených z materiálov od výmyslu sveta, od nehrdzavejúcej ocele cez nerez až po titán. Práve titánové hrnce sú z hľadiska indukčného riadu najhorúcejšiou novinkou. Titánom tvrdený povrch sa pýši vysoko nadštandardnými nepriľnavými vlastnosťami, navyše je veľmi odolný proti poškriabaniu. Hrnce sa dobre čistia a bez problémov znesú umývanie v umývačke riadu či použitie napríklad kovového kuchynského náčinia. 

 

Kuchár varí na indukcii.

 

 

Titánové hrnce určite možno hodnotiť ako vysoko kvalitné hrnce na indukciu!

 

Nerezové hrnce na indukciu 

 

Jednoznačne áno! Nerezový riad, sa teší azda najväčšej obľube spomedzi indukčného riadu, a to najmä vďaka cenovej dostupnosti a kvality jednotlivých produktov. Avšak, aj v tejto kategórií možno nájsť niekoľko výnimiek, čo sa vzťahuje najmä na populárne značky.

 



 

Aké hrnce máte vo vašej domácnosti vy? Máte s nimi dobré skúsenosti? Podeľte sa s nami o vzácne rady a vaše názory. Ďakujeme!

 

 

 

  • Zdieľať

Načítám...