Na čo nezabudnúť pri výbere novej žehličky? Takto si vyberiete tú najlepšiu

Keď si kupujeme novú žehličku (čo zas tiež nie je až tak často), pri jej výbere sa zvykneme riadiť jej dizajnom či jej cenou. Žehlička nám toho však vie ponúknuť oveľa viac a my vám teraz prezradíme, na aké jej parametre sa pri kúpe zamerať. 

Druh žehličky

Najzákladnejším rozdelením je delenie na žehličky suché, parné, s parným generátorom, cestovné či bezklábové. Najčastejšie používané sú však dve z nich, a to suché a parné.

Suchá žehlička nedisponuje nádržkou na tekutinu, nevytvára teda paru a vybavená je len tými najzákladnejšími funkciami. Jej výhodami sú však nízka cena, ľahká manipulácia a jednoduchá údržba. 

Naparovacia žehlička je určite lepšou voľbou a práve tieto žehličky patria nielen medzi najpredávanejšie, ale i medzi najobľúbenejšie. Ich výhodou je, že dokážu produkovať paru, ktorá následne preniká do tkaniny žehleného oblečenia a to sa tak stáva mäkším a poddajnejším. 

Žehličky s parným generátorom sú určené pre náročných používateľov, ktorí žehlia veľmi často a veľmi veľa, uplatnenie si preto môžu nájsť napríklad aj vo väčších rodinách. Disponujú veľkým zásobníkom na vodu, čo žehlenie značne zjednodušuje. Ich cena je vyšša, no ak žehlíte často a veľa, určite sa vám do nich investovať oplatí. 

Cestovné žehličky ocenia predovšetkým ľudia, ktorí veľa cestujú. Tieto žehličky síce majú minimum funkcií, no zato sa môžu popýšiť veľmi kompaktnými rozmermi, vďaka ktorým si ich môžete vziať všade so sebou. 

Bezkáblové žehličky zas ocenia ľudia, ktorí pri žehlení nechcú byť obmedzovaní žiadnymi káblami. Takéto žehličky fungujú na princípe dobíjania a sú naozaj maximálne praktické. 

Aký povrch si vybrať?

Na výber máte hneď z viacerých materiálov. 

Nerez je cenovo najdostupnejší a najrozšírenejší, žiaľ však zle odoláva škrabancom a časom sa jeho kĺzavosť značne zhoršuje. 

Hliník je takisto veľmi obľúbeným a má podobné vlastnosti, ako nerez. Ak si však nedáte pozor pri žehlení v okolí zipsov či gombíkov, taktiež sa veľmi rýchlo poškriabe. 

Keramika je skvelou voľbou, nakoľko takýto povrch má lepšie vlastnosti, než nerez či hliník, no cena je stále veľmi prijateľná. Povrch je nelepivý, odolný a teplo sa pekne rozloží po celej jeho ploche. 

Platinum alebo saphir - špičkové materiály, na ktoré sa naozaj môžete spoľahnúť. Vaše oblečenie vyžehlia dokonale a sú naozaj trvácne, no rátať treba samozrejme aj s podstatne vyššou cenou. 

Ďalšie užitočné funkcie

Ak chcete mať naozaj žehličku, pri ktorej nebudete musieť riešiť žiadne problémy, určite sa vám zídu aj nasledovné funkcie:

Odvápňovací systém. V starších naparovacích žehličkách mohla byť použitá len destilovaná voda. Odvápňovací systém sa však postará o to, aby ste do svojej parnej žehličky mohli naliať aj obyčajnú vodu z vodovodu. 

Anti-drip/Drip-stop. Ide o systém, ktorý zabráni nechcenému kvapkaniu vody zo žehličky. 

Automatické vypnutie. Užitočná funkcia, ktorú oceníte predovšetkým vtedy, keď žehličku zabudnete vypnúť. Vďaka tejto funkcii sa po istom čase nečinnosti vypne sama. 

 
  • Zdieľať

Načítám...