Milujete knihy? Toto je 5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri zariaďovaní domácej knižnice

knihy

Ako trávite svoj voľný čas? Čo vám dokáže pri cenných chvíľkach oddychu urobiť najväčšiu radosť? Ak ste odpovedali knihy alebo čítanie, možno ste už viackrát uvažovali nad tým, že si zriadite svoju vlastnú, domácu knižnicu.

Ak sa tak rozhodnete, určite pritom nezabudnite na týchto 5 vecí.

Štýl, ktorý najviac vystihne vašu osobnosť

To, aké čítate knihy, vypovedá nesmierne veľa o vašej osobnosti. A presne tak by tomu malo byť aj pri zariaďovaní vašej vlastnej, domácej knižnice. Tak napríklad, ak sa vám páči minimalistický štýl, no niekde vo vnútri cítite, že nevystihuje vašu osobnosť, neriaďte sa ním. Na výber máte viacero možností a to, ktorý štýl si vyberiete, je len a len na vás. Najdôležitejšie je, aby ste sa v tomto svojom čitateľskom kútiku cítili ako ryba vo vode.

[kniž]

Veľkosť knižnice

Dôležité je zohľadniť samozrejme aj to, koľko priestoru chcete samotnej knižnici vyčleniť. Ak napríklad máte menej kníh, zbytočne si vyhradíte celú miestnosť - len sa tak zbytočne pripravíte o priestor. Ideálnym riešením, ktoré si zvolí väčšina ľudí, býva prepojenie knižnice s nejakou ďalšou miestnosťou - ideálne možno s pracovňou, no rovnako dobre vyzerá aj prepojenie s obývačkou či hoci aj so spálňou.

[kniž2] 

Pohodlie nadovšetko

Ako sme už spomínali, nesmierne dôležité je samozrejme to, aby ste sa vo svojej knižnici cítili čo najlepšie. S tým je spojené aj pohodlné čítanie, ktoré nepôjde bez pohodlného kresla, ktoré bude ako “stvorené” pre vás. Venujte jeho výberu dostatočnú pozornosť, vyskúšajte si v predajni viacero alternatív a rozhodnite sa pre to, v ktorom by ste najradšej strávili hoci aj celý deň.

[kresl]

Správne osvetlenie

Čítanie má obrovské množstvo benefitov, no nezabúdajte pri ňom na správne osvetlenie. Ak bude nedostatočné, mohli by ste si privodiť problémy so zrakom či nepríjemné bolesti hlavy. Ideálne je umiestniť si k čítaciemu kreslu či k čítacej pohovke polohovateľné svietidlo, na ktorom si nastavíte nielen smer svetla, ale aj jeho intenzitu. 

[svetl]

Nezanedbajte ani výber doplnkov

Sviečky, svietniky, deky, vankúše, hrnčeky na šálku či na kávu alebo stolík, kam si svoj obľúbený nápoj spolu s knihou odložíte, keď si budete chcieť zdriemnuť… Toto všetko sú doplnky, ktoré by vo vašej domácej knižnici celkom určite chýbať nemali. 

[vank]
  • Zdieľať

Načítám...