Makrowin už dvojsklá nepoužíva, na úrovni doby je trojsklo! Tepelno-technickú kvalitu okna ovplyvňujú jeho súčasti

Okná sa skladajú z rámu, skla a kovania. Každá z týchto súčastí má svoje tepelno-technické parametre, ktoré ovplyvňujú kvalitu celého okna a jeho celkové tepelno-technické parametre. Projektanti však často buď z opatrnosti, veď nesú zodpovednosť za to, čo navrhli, alebo z neznalosti – to je ten horší prípad, presne nešpecifikujú tepelno-technické parametre všetkých súčastí (Uw, Ug, Uf).

trojsklo_detail_makrowin1

Dušan Majer, riaditeľ spoločnosti Makrowin, s.r.o., Detva hovorí: „Pri nejasnej špecifikácií tepelno-technických parametrov súčastí okien vznikajú problémy a výrobcovia musia zákazníkovi vysvetliť, ako sa okno skladá a čo konkrétne mu vieme našimi technológiami výroby ponúknuť, aké výsledné Uokna dosiahne, keď sa použijú rôzne rámy, sklá, kovania, tesnenia… Musíme zákazníka dovzdelať a až potom sa pýtať, ktorý variant konštrukčnej skladby, a tým aj tepelnotechnickej kvality okna máme naceniť. Najhoršie je zistenie, že aj napriek snahe ponúknuť zákazníkovi čo najvyššiu tepelno-technickú kvalitu okien, ktoré vyrábame, ten nakoniec často uprednostní najnižšiu cenu. Je len samozrejmé, že pri najnižšej tepelno-technickej kvalite okna je aj jeho cena najnižšia. Keď si však porovnáme cenu drevených okien, tak okno s trojsklom je drahšie len o približne 10 %. Takýto cenový rozdiel je z dlhodobého hľadiska tepelných ziskov zanedbateľný a vráti sa už v prvých rokoch užívania. Preto Makrowin už do svojich výrobkov dvojsklá ani prakticky nepoužíva a osádza iba trojsklá. Pokiaľ zákazník z nejakých príčin trvá na dvojskle, vieme mu vyhovieť, ale snažíme sa mu to vyhovoriť.“

 

Súčasné trendy, aj pripravovaná legislatíva jednoznačne preferuje nízkoenergetické a pasívne budovy a pri takých už nemá dvojsklo v dnešnej dobe čo hľadať. „Okná s izolačnými dvojsklami už ani neodporúčame. Prax ukázala, že trojsklá treba dať všade. Potvrdzujú to aj teoretické výpočty. Rovnaký dom postavený napríklad v Bratislave, na Sliači a v Poprade, má vo všetkých troch prípadoch vyššie denné tepelné zisky pri trojsklách, ako pri dvojskle. Netreba zabúdať, že okná nám prinášajú tepelné zisky ale aj tepelné straty a preto sú trojsklá energeticky efektívnejšie. Šetriť na oknách sa určite neoplatí. Dnešné moderné drevohliníkové okná majú životnosť rovnako ako celá stavba a nepotrebujú ani zvláštne ošetrovanie, ani výmenu v dôsledku opotrebovania. Ak sú správne navrhnuté, vyrobené a osadené, predstavujú dobrú investíciu, ktorá sa majiteľovi rokmi vráti v podobe ušetrených nákladov v zime na kúrenie a v lete na chladenie. Rozdiel v cene medzi dvojsklom a trojsklom je takmer nepodstatný s prihliadnutím na dlhodobý zisk počas doby užívania,“ upozorňuje D. Majer.

 

trojsklo_drevohlinikove_okna_makrowin

Dodáva, že kým spomínaný rozdiel v cene drevených okien s dvojsklom a trojsklom je iba cca 10 %, rozdiel v parametroch dvojsklá a trojskla je podstatne väčší:
Ug=1,1 W/(m2.K) dvojsklo
Ug=0,6 W/(m2.K) trojsklo
Viac o porovnaní je na: http://www.makrowin.sk/dvojskla-ci-trojskla/

 

„Na spomínanej stránke sú aj tabuľky s konkrétnymi výsledkami výpočtov - tepelné straty, tepelné zisky, z troch rôznych klimatických oblastí Slovenska – Bratislava, Sliač a Poprad. V rodinnom dome sú použité dve varianty zasklenia. Jeden variant sú všetky okná v trojskle a druhý variant s dvojsklami na južnej strane, aby „nám dvojsklá pekne hriali“. Výsledok si môžete pozrieť v tabuľkách. Jedine s trojsklom aj na južnej strane bolo možné dosiahnuť kladnú energetickú bilanciu okien, čiže okná s trojsklom aj na južnej strane nám priniesli viac tepla, ako stratili. Pri použití dvojskla na južnej strane sú vždy straty väčšie ako zisky,“ konštatuje D. Majer.

 

trojsklo_drevohlinikove_presklene_dvere_makrowin

 

Keď si kupujete okno od renomovaného slovenského výrobcu drevohliníkových okien-firmy Makrowin, nekupujete si len výplň stavebného otvoru. Kupujete si najlepšie riešenie na úrovni doby. Výrobky tejto firmy sú kvalitatívnou špičkou na slovenskom trhu a synonymom kvality. Okná sú jedným z najkritickejších miest na stavbe z hľadiska únikov tepla, vzniku tepelných mostov, ale aj náročnosti na presnosť zabudovania a použité materiály a postupy. Pritom predstavujú finančne náročnú časť investície z pohľadu celkových nákladov na stavbu.

Makrowin, s.r.o., je spoločnosť, ktorá je od roku 1997 významným slovenským výrobcom drevených okien. Vyrába aj presklené posuvné dvere a je dodávateľom doplnkov k oknám, akými sú interiérové a exteriérové parapetné dosky, siete proti hmyzu, interiérové a exteriérové tienenie. Firma je dlhoročným členom Zväzu spracovateľov dreva SR a držiteľom certifikátu systému manažérstva kvality.

 

Text, foto: PAPER LIFE

  • Zdieľať

Načítám...