Kŕmenie vtáctva v zime má svoje pravidlá

S chladnými zimnými mesiacmi pribúda aj hladné vtáctvo, o ktoré by sme sa mali počas tohto obdobia postarať. Pri hľadaní potravy sa vtáci sťahujú do parkov, záhrad či na parapetné dosky okien. Keďže by v zime zbytočne hľadali hmyz, prechádzajú na stravu v podobe semiačok a drobných plodov.

 

 

Premýšľate nad kŕmidlom, búdkou či vlastnoručne vyrobeným vtáčím zobom? Kreatívnym nápadom sa medze nekladú.

 

Chcete v zime pomôcť vtáctvu a ochrániť ich pred hladom a mrazom kŕmidlom či vtáčou búdkou? Aby bola vaša snaha efektívna, je dôležité držať sa niekoľkých zásad. Do kŕmidla by sa malo vojsť viac vtákov naraz, a to bez ohľadu na veľkosť či druh. Keď sa ho teda rozhodnete vyrobiť sami, dbajte na to, aby bolo dostatočne priestorné. Ideálnym materiálom je drevo, vtáci sa na ňom nebudú šmýkať. Nezabudnite dno zabezpečiť ohrádkou, aby z neho zbytočne nevypadávala potrava a vtáci sa tak pri zbere spadnutých semien nestali korisťou mačiek, či iných šeliem.

 

 

Prineste si kúsok lesa domov

Vtáčie kŕmidlá, či búdky nemusíte nutne vyrábať len z kúpených a narezaných dosiek. Zájdite si do lesa pre spadnuté vetvy a máte pre seba aj deti zábavu na celé odpoludnie. „Kŕmidlo nezabudnite vybaviť strieškou, na ktorú poslúžia steblá slamy alebo malé drevené triesky. Dno zabezpečte vyššími krajmi tak, aby vždy na každom rohu presahovali,“ vysvetľuje Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrady projektových marketov Honrbach. V prípade, že ste kŕmidlo úspešne dokončili, zostáva ho už len vhodne umiestniť. Pokiaľ máte záhradu, pripevnite kŕmidlo čo najbližšie k stromom. Vtákom tak zachováte dojem prirodzeného prostredia a ochranu v prípadne ohrozenia.

 

 

Na čom si najviac pochutnajú

Proso, mak, ľanové semienka, drvené orechy či slnečnice. To sú najčastejšie pochutiny, ktoré sa vtákom dávajú. Najvhodnejším kŕmením je surové obilie. Najtučnejšie a energeticky najbohatšie sú slnečnicové semienka. Nevhodné sú predovšetkým kuchynské zvyšky, cestoviny, údené a korenisté produkty, či pokazená potrava. „Najväčším omylom, ktorého sa ľudia dopúšťajú, je pečivo. Aj keď je suché a nastrúhané, obsahuje príliš mnoho soli a ďalších zložiek, ktoré vtáctvu neprospieva,“ varuje Daniel Brychta z Hornbachu. Chcete vtáčí jedálniček trochu spestriť? Rozohrejte loj, vmiešajte doň zmes semienok, surového mäsa, nastrúhanú mrkvu či ovsené vločky, nalejte do akejkoľvek formy a nechajte stuhnúť. Zmes rozvešajte tak, aby bola dostatočne vysoko voči potenciálnym šelmám a zároveň aby ju slnečné lúče nerozpustili.

Parapet? Žiadny problém

Kŕmidlá nemusia visieť na strome, alebo byť pribité do zeme. Môžete ich ľahko umiestniť aj na parapet. Najvhodnejšou alternatívou je plastový tanierik zo zásobníkom a zabudovanou strieškou. Kŕmenie sa jednoducho nasype do zásobníka a samovoľne padá to tanierov pod ním. Vtáci tak majú stály prísun potravy. Výhodou je predovšetkým uzatvorený priestor zásobníkov, ktorý znemožňuje kradnúť nežiaducim zlodejom.

 

 

Nechcete vyrábať? Môžete kúpiť

Ak si na kŕmidlo alebo vtáčiu búdku netrúfate, alebo vám chýba dielňa, kde by ste ju mohli zhotoviť, nezúfajte. Na trhu sú teraz kŕmidlá v rôznych designoch i veľkostiach. Výhodou niektorých z nich je navyše automatický dávkovač kŕmenia. Projektové markety Hornbach ponúkajú širokú škálu vtáčieho kŕmenia, materiálu na výrobu kŕmidiel, či rovno hotové kŕmidlá so zárukou trvale najnižších cien.

 

 

O spoločnosti Hornbach
Spoločnosť HORNBACH je nezávislá, rodinná spoločnosť, založená v roku 1877 a ako jediná v segmente stavebných marketov má za sebou históriu siahajúcu cez päť generácií. Spoločnosť v súčasnej dobe prevádzkuje 154 stavebných a záhradných marketov v deviatich európskych krajinách, z toho 10 v Českej republike.
Koncept predaja a sortiment výrobkov sú plné orientované na potreby zákazníkov, ktorí realizujú svoje projekty a tiež na profesionálov. HORNBACH svojim zákazníkom zaručuje trvalé nízke ceny a zaisťuje si tak prvenstvo vo svojom obore. Časté nezávislé testy a štúdie potvrdzujú vysokú kvalitu poskytovaného poradenstva a tiež výborný servis.
Spoločnosť Hornbach je priekopníkom v obore, lebo práve ona otvorila prvý kombinovaný stavebný a záhradný market (1968), prvý veľkoplošný „stavebný hobby market“ (1980) a prvý stavebný market s integrovaným Drive-in centrom (2003). Týmito krokmi opakovane dokladá svoju schopnosť inovovať. HORNBACH je niekoľko desiatok rokov významným zamestnávateľom, v súčasnej dobe sa na úspechu firmy podieľa približne 16 500 zamestnancov, z toho približne 1 430 v Českej republike.

 

Zdroj, foto: Hornbach

  • Zdieľať

Načítám...