Kancelársky projekt Rosum privítal prvých nájomcov

Do projektu Rosum, ktorý bol oficiálne otvorený začiatkom tohto roka, sa začali sťahovať prví nájomcovia. Administratívny projekt, ktorého investorom je Penta Investments, prináša na bratislavský realitný trh viac ako 22 000 m2 prenajímateľných kancelárskych priestorov vo vysokom kvalitatívnom a environmentálnom štandarde. Okrem administratívnych priestorov obsahuje Rosum aj retailovú časť pre obchody a služby, pričom celkové stavebné náklady sú vo výške takmer 28 miliónov eur.

 

 

Medzi prvých nájomcov v projekte Rosum patrí mediálna spoločnosť News & Media Holding či farmaceutická spoločnosť Teva Pharmaceuticals. „V súčasnosti máme dohodu už s desiatimi nájomcami, ktorí dokopy obsadia viac ako 60% budovy. Pri súčasnej konkurencii nových kancelárskych projektov v Bratislave to považujeme za výborný stav, ktorý potvrdzuje výnimočnosť danej lokality a projektu,“ hovorí Ján Bryndza, Head of Leasing v spoločnosti Penta Investments. „Aktuálne máme otvorených viacero rokovaní s potenciálnymi nájomcami, teda predpokladáme, že Rosum bude plne obsadený ešte v roku 2017,“ dodáva.

 

 

Nový koncept projektu

Projekt na rohu ulíc Ružinovská a Bajkalská prešiel v posledných rokoch viacerými zmenami, z pôvodne rezidenčného projektu sa transformoval na kancelársky, pričom do oblasti prináša aj ďalšiu občiansku vybavenosť a nové verejné priestory. V súlade s pripravovaným plánom zóny a zámerom mestskej časti klesol aj počet objektov z troch na dve a tiež ich výška z plánovaných 30 nadzemných podlaží na súčasných 11.

 

„Oceňujem, že projekt má za sebou zníženie podlaží a zmenu účelu. To požadovali aj obyvatelia na verejnej prezentácii pôvodného projektu. Zároveň som rád, že nám investor pomohol pri rekonštrukcii Parku Andreja Hlinku, z ktorého sa po tridsiatich rokoch opäť stal kvalitný verejný priestor. Od ľudí mám aj pozitívnu reakciu na cyklochodník v okolí projektu,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár.

 

Kancelárske priestory sa nachádzajú v 2 vežiach – severnej a južnej, ktoré konštrukčne spája integrovaný parkovací dom na nižších podlažiach so 470 parkovacími miestami. Na jeho streche nájomcovia ocenia priestrannú terasu s množstvom zelených prvkov, ktorú budú môcť využívať na neformálne stretnutia či relax. Trvalá udržateľnosť budovy je taktiež významným faktorom pre nájomcov, preto bude certifikovaná podľa medzinárodne uznávaného systému LEED, minimálne na úrovni „GOLD“ Level.

[rosum]

Dôraz na verejné priestory

Architektom projektu Rosum je architektonický tím projekčnej kancelárie Helika, no na príprave projektu sa podieľa aj špecialista na verejné priestory Igor Marko z ateliéru Marko & Placemakers. Ten bude garantom využitia okolia budovy ako funkčného verejného priestoru určeného nielen pre nájomcov a ich zamestnancov, ale pre všetkých obyvateľov mestskej časti.

 

„Ambíciou je, aby sa administratívny komplex stal integrálnou súčasťou celkovej koncepcie mestskej časti Ružinov. K architektonicky netradičnému konceptu nás priviedla snaha vytvoriť komfortné pracovné prostredie s flexibilnými kancelárskymi plochami a možnosťou využívať externé či interné priestory na ďalšie mimopracovné aktivity. Výnimočnou je v tomto ohľade zelená záhrada na streche, ktorá bude skvelým miestom na relax či stretávanie,“ hovorí Rostislav Novák, Business Director v Penta Investments.

 

Súčasťou projektu je úprava cestnej infraštruktúry tak, aby zodpovedala nárokom na dopravné zaťaženie a taktiež vybudovanie úseku cyklotrasy a jej napojenie na cyklotrasu na Trenčianskej ulici. Penta sa ako investor aktívne zúčastňuje aj na projekte revitalizácie neďalekého parku Andreja Hlinku.

 

 

O Pente

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako tridsaťsedem tisíc ľudí a v roku 2015 dosiahla hodnota aktív skupiny 7 miliárd eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

 

Zdroj, foto: Penta

 

  • Zdieľať

Načítám...