Farebné trendy pre tento rok a ich inšpirácie

Farebné trendy

Nezávislí odborníci z celého sveta sa zišli aj tento rok, aby vybrali farebnú paletu pre rok 2017. V Medzinárodnom estetickom centre spoločnosti AkzoNobel zvolili dizajnéri, architekti a návrhári farbu roka 2017 a vytvorili štyri farebné trendy, ktoré ponúkajú celkovo až 45 odtieňov. Hlavnou myšlienkou sa tento rok stal pohlaď na život v novom, lepšom svetle. Vďaka nezvyklému pohľadu je jednoduché si uvedomiť, prečo stojí za to žiť.

 

odtiene modrej

 

Spoločnou témou tohto roka je rovnováha. Tu tvorí zaujímavý kontrast medzi odvážnejšími nápadnejšími odtieňmi a tlmenými svetlými odtieňmi. Spektrum neutrálnych tónov skvelo vytvára pozadie pre svetlé trendy farby a dáva im tak možnosť dokonale vyniknúť. Všetky farby vo vybranej palete sú veľmi ľahko kombinovateľné a využiteľné. Vďaka aplikácii Dulux Visualizer môžete hneď vyskúšať, ako by nové farebné kombinácie vyzerali u vás doma.

 

Dulux Farba roka 2017 - Popolavo modrá (S0.10.50)

Túžime po spojení, zjednodušení, uznaní, spomalení životného tempa, zdieľaní. Túžime po jednoduchých a upokojujúcich farbách, ktoré chápeme i uznávame. Také farby disponujú históriou a významami, ktoré dodávajú odtieňom potrebný kontext.

 

popolavomodra jedalen

 

Popolavo modrá je univerzálna, avšak kreatívna farba, ktorá je využiteľná v rôznych životných i interiérových štýloch. Zároveň sa jedná o ideálny odtieň, ktorý odráža novú perspektívu pre tento rok. Paleta zvolených odtieňov symbolizuje svieži pohlaď na každodenný život, ktorý je trendy, jednoduchý a pochopiteľný, napriek tomu oplýva novotou, je sofistikovaný a univerzálny.

Modrá symbolizuje okamžik. Aby sa dalo toto tvrdenie preniesť aj do vášho domova, vybral tím odborníkov taký odtieň, ktorý je možné dobre využiť vo všetkých miestnostiach. Modrá je zároveň farbou každodenného života. Tento rok teda nebude len farbou oblohy, ale i stien, ktoré nás denne obklopujú. Nadčasovú Popolavo modrú preto nájdete v každej z piatich nových paliet. Klasickú farbu súčasnosti i budúcnosti v palete dopĺňajú odtiene od najhlbšej atramentovo modrej až po najsvetlejšiu belasú. Zahaľte svoju izbu do upokojujúcich a trendy farieb, ktoré sršia čerstvosťou a sviežosťou.

 

⦁ Novoromantizmus

Skúste skombinovať prírodné prvky s farbami na stenách! Zaujímavý koncept interiéru uľahčí vaše splynutie s prírodou aj uprostred džungle veľkomesta. Buďte zodpovední za svet, ktorý vďaka vášmu snaženiu zostane zachovaný aj pre ďalšie generácie. Zabudnite na nakupovanie nových vecí, radšej si zaobstarajte použité predmety s minulosťou, ktoré môžete zohnať napríklad formou výmeny. Využite starý nábytok znovu tým, že ho pretriete zaujímavou farbou.

 

novoromanticka obyvacka

 

Novoromantizmus vychádza zo zvýšeného záujmu ľudí o zdravie, zodpovednú produkciu potravín a tiež ich vlastného pestovania. Ak je domov zároveň vaším útočiskom, budú vás z tejto modernej palety baviť studené odtiene, ktoré pomôžu navodiť pokojnú atmosféru. Popolavo modrá dokonale ladí s temnou fialovou. Touto kombináciou ľahko prekonáte hranicu medzi interiérom a exteriérom, k čomu vám dopomôžu i rastliny a prútené dekorácie.

Bohatá, prírodou inšpirovaná paleta je ideálna pre tých, ktorí sa zaujímajú o svet okolo seba viac než len o vlastný blahobyt. Ak je vám vlastný hippie a boho štýl, prírodné symboly dodajú vášmu domovu čaro a novú životnú energiu. Buďte zodpovední k prírode, ale i k sebe samým, a vychutnajte si každý moment vášho života.

 

⦁ Spoločný individualizmus

Použite vhodné farby a vytvorte tým príjemný priestor pre každého člena domácnosti. A to bez toho, aby ste prišli o estetickú hodnotu interiéru. Výskum značky Dulux odhalil, že sa ľudia čím ďalej tým viac upínajú k vlastnej individualite, napriek tomu, že sú súčasťou určitej siete ľudí. Vybraná paleta je svieža a hravá, takže vďaka nej výborne dosiahnete v dome alebo byte príjemnú atmosféru v spoločných priestoroch, kde sa bude páčiť každému. A to nielen v rodinnom kruhu.

 

spolocny individualizmus

 

Mestá sa stále rozrastajú, demografia a sociálne nastavenie sa mení. Pre obyvateľov miest je podstatný pocit spolupatričnosti ku komunite ľudí určitého zamerania. Využitie jednu spoločnú paletu. Pomôže to k súdržnosti, v ktorej si každý môže vybrať to svoje. Spoločne skvelo pracujú teplé a príjemné farby. Paleta je vybavená svetlými neónovými odtieňmi, jemnou ružovou i živou červeno ružovou, ktoré skvelo doplňuje Popolavo modrá. Práve farba roka palete prináša upokojujúci element, ktorý určuje charakter celého interiéru.

 

⦁ Práca z domova

Nájsť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom nemusí byť pre každého ľahké. Domov sa stal kanceláriou a kancelária sa stala miestom, kde trávime všetok čas - 24 hodín denne 7 dní v týždni. Domov a prácu totiž nerozdeľuje žiadna hranica. Odborníci Dulux preto vytvorili príjemnú paletu farieb, ktorá vám pomôže vyčarovať niekoľko potrebných rozdielnych zón v byte alebo dome. I pre prácu samozrejme potrebujeme pekné prostredie, ktoré nás bude inspirovať. Vytváranie zón a rozdeľovanie miestností je pri práci doma kľúčové! Pre malé priestory je ideálne využitie napr. okrového odtieňa, ktorý dokonale orámuje pracovný stôl a oddelí ho od zvyšku izby. Všeobecne sú najlepšími nástrojmi na docielenie dvoch odlišných priestorov v domácnosti kontrastné farby. Doplňte tieto odtiene nábytkom tón v tóne so stenami a vyvážený priestor je na svete!

 

praca z domu

 

⦁ Novodobý luxus

Neutrálna paleta vám umožní zamerať sa viac na spomienky a skúsenosti. V súčasnej dobe, keď môžete mať čokoľvek, čo si len želáte, a nič nie je nemožné, hrajú spomienky dôležitejšiu úlohu než hmotné statky. Novodobý luxus zachycuje nový spôsob života, nový typ konzumu, v ktorom pravá hodnota nespočíva v majetku, ale v skúsenostiach. Spomienky majú nevyčísliteľnú hodnotu a mali by byť vašou novou životnou prioritou. Nerobia neporiadok, ale tvoria prežitky.

 

novodoby luxus

 

Široké horizontálne pruhy fungujú ako skvelý optický trik pre rozšírenie priestoru. Z palety zo zástupu mäkkých a neutrálnych tónov vystupuje farba roka 2017, Popolavo modrá, ktorá korunuje nenútenú a zmyselnú hru ostatných odtieňov. Skombinujte farby s na dotyk príjemnými materiálmi, ako je kašmír alebo drevo. Nezabudnite ani na jednoduché pravidlo - menej je viac. Jemnosť sa stáva novým symbolom luxusu. Zabudnite na stále nové dizajny, vychutnávajte si poetiku vecí s príbehom.

 

Zdroj, foto: Allmedia4U

 

  • Zdieľať

Načítám...